cover

Red Shift Swing

Alog

CD (1999) - Rune Grammofon / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

[capsule review in English available]

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Minimalisme / Post-rock / Jazz

Spor:
Drifting West
500.000 Years Ago
The Travel Light
Expand the Heart
Lonesome Train
Red Shift Swing
Popul Vuh
Tuning the Piano
A Regular Hexagon is Found Traced in the Sand on Some Beach
The Sun is Where the Clouds Should Be

Referanser:
Phonophani

Vis flere data

Se også:
Duck-Rabbit - Alog (2001)
Miniatures - Alog (2005)
Catch That Totem! (1998-2005) - Alog (2005)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Varm frost

Bør det egentlig bo mennesker i dette landet?

Det er alltid en glede å åpne en utgivelse fra Rune Grammofon. Maken til helhetlig tankegang er vi ikke bortskjemte med her i landet. Man må tilbake til stilfulle merker som Blue Note og Impulse! for å finne like klar estetisk sans og ikke minst en like kvalitetsbevisst og spennende katalog. En smart vei å gå i dager da kopiering og nedlasting av musikk florerer.

Tromsø-duoen Alog passer godt inn i Runes katalog. De er norske, eksperimentvillige unge menn, som gjerne tar i bruk elektroniske virkemidler på en uredd måte. Med sitt debutalbum imponerer de med et uttrykk som langt mer erfarne artister har strevd med uten å få til. Red Shift Swing er en sammensmelting av maskinskapte lyder med organiske instrumenter. På neddempet, tidvis minimalistisk vis, konstruerer de både gjenkjennelige og fremmedartede stykker med lyd. Noe er melodiøst mot det dansbare, på andre partier leker de med saks og lim, og beveger seg mot yttergrensene av det vi gjenkjenner som vestlig populærmusikk.

Platen inneholder således en del ulike elementer, og snuser både mot tekno, post-rock, samtidsmusikk og chill-out (for å nevne noe). Alog klarer likevel å binde dette sammen uten at det blir så sprikende som en lykkelig skribent kan få det til å virke. Det er ganske enestående av et så ferskt band.

De etablerer seg tidlig i platen med ulike tilnærmingsformer. På åpningssporet, Drifting West, kan man kjenne igjen mye av den forvridde og støybelagte formen for rytmisk krautrock som for eksempel moderne brødre som Stereolab og Tortoise behersker. Men allerede fra 500 000 Years Ago (ja, den åpner med sitatet fra Jim Jarmusch' herlige Stranger Than Paradise) pulveriseres rytmikken til en mer abstrakt form for industriell musikk.

Etter to relativt korte spor lar de tiden opphøre med Travel Light. Den lange reisen går som en bolero, med reisefølge blant annet i en huggende Sonic Youthsk gitarlyd, og ender på et ganske annet og mer sfærisk sted enn den kjølige starten.

Disse tre nevnte sporene kan gjerne få stå som representative eksempler i Alogs musikalske prosjekt, hvor lekelysten er deres force, om ikke alltid 100 prosent vellykket. Både Expand the Heart og Lonesome Train er utstyrt med svevende og litt påtatt vokal, som ødelegger noe av den fine stemningen de ellers klarer å skape. Ellers kan det nevnes at en av låttitlene bærer navnet Popul Vuh, og det kan vel tolkes som en liten hyllest til (det tyske) bandet av samme navn. En lytt på In den Gärten Pharaos igjen minner i hvert fall om en liten del av Alogs musikalske fundament.

Alog har lagt lista høyt med sin debutplate. Jeg har benyttet den sammen med NSB gjennom deler av Norge som har fått Dag Solstad til å spørre seg om det egentlig bør bo mennesker i dette landet. Med Alog på øret går den turen som en drøm, og blir til en opplevelse jeg unner alle å få med seg.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Low Frequency in Stereo - Futuro

(Rune Grammofon)

Med sitt fjerde album treffer The Low Frequency in Stereo blink, og slår til med en psykedelisk tur i kraut-land.

Flere:

Supersilent - Supersilent 7
Windir - Valfar, Ein Windir