cover

All Sewn Up - A Tribute to Patrik Fitzgerald

Diverse artister

CD (2009) - Crispin Glover Records / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Punk / Singer/songwriter / Folkrock / Dub

Spor:
Punch
Laughter Far Away
Live Out My Stars
Ragged Generation
Safety Pin Stuck In My Heart
Banging & Shouting
Trendy
Little Fishes
How the Fuck?
Animal Mentality
Tonight
Work. Rest. Play Reggae
BackStreet Boys
One Little Soldier
Island of Lost Souls
Set We Free
When I Get Famous


One By One
Shadow of a Man
Unaware
All The Years of Trying
Bingo Crowd
As Ugly as You
Personal Loss
Optimism / Reject
No Fun Football
Paranoid Ward / All My Friends Are Dead
Improve Myself
All Sewn Up
Cruellest Crime
Same Coin, Different Madness

Referanser:
Billy Bragg
Chumbawamba
John Cooper Clarke

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Hvem er denne karen?

Lite selskap gjør stor stas på en lite kjent punkpoet. Dobbel samler som favner bredt.

It was you, Patrik, who taught me that youth was nothing to be ashamed of, that social observation was as valid a form of love song as even the most acerbic Buzzcocks singles; you with your tape recorder humming and clicking noisily off in the background, with your dropped aitches and swift, sweet, incisive blasts of punk rock..
Everett True, fra innleggsskrivet.

Patrik Fitzgerald har ikke skrevet seg inn i historiebøkene med de største skrifttyper. Det lille selskapet Crispin Glover Records (oppkalt etter min favorittskuespiller) har lagt ned en formidabel innsats for å oppgradere hans posisjon. På den doble hyllestplaten All Sewn Up presenteres 31 låter fra mannens karriere, fremført av like mange artister fra inn- og utland. Artistlisten kan virke tilfeldig og sammenrasket, men utvalget speiler vel like gjerne Fitzgeralds mangslugne karriere. Det er en hovedvekt av trønderband, og fordelingen mellom etablerte/eldre artister (Motorpsycho, Israelvis, Betong Hysteria), og nyere, mer ukjente skaper en fin balanse mellom fortid og nåtid. Samlingen er internasjonal med en del (overraskende) utenlandske navn. Jello Biafra er vel den mest prominente, Terry Lee Hale (hvor ble det av han, liksom?), Geoff Berner og Jackie Leven er blant bidragsyterne. Alle stiller opp for Patrik Fitzgerald.

Hvem er så denne Patrik Fitzgerald? Jeg skal ærlig innrømme at jeg måtte lese meg litt opp i forkant. Følgende oppsummering skal være mer eller mindre korrekt: Han regnes som den "første britiske punkpoeten", eksperimenterte tidlig med spoken word og markerte seg med samfunnsrefsende tekster. Han prøvespilte i en tidlig variant av The Clash og fikk sitt gjennombrudd i '77 med Safety Pin Stuck in My Heart uten at han ble verdensstjerne av den grunn, snarere beskyldt for å "selge ut". Han begynte etter hvert å eksperimentere mer med elektronisk musikk, og flyttet senere til New Zealand hvor han p.t jobber som postbud. Fitzgerald trenger vel ikke si opp jobben sin etter dette stuntet, men han har i hvert fall fått en smule heder og ære på sine voksne dager. Og det er gjort en skikkelig jobb her.

Jeg har ikke hørt hans låter i originale utgaver, så All Sewn Up blir mitt første møte med Patrik Fitzgerald - i likhet med mange andre lyttere vil jeg tro - og vurderingen her blir derfor basert isolert sett på coverlåtene. Og det er mye fint på disse to platene, der vi kastes i mange retninger på kort tid. Elektronika (BC), reggae (Benjamin Zephaniah), post-punk (The School), metall (Monolithic), en rekke ulike akustiske varianter, powerpop (POG) og en god dose punkrock (Betong Hysteria, Israelvis) for å nevne noe. Sjarmpoeng går som alltid til trekkspillpoeten Geoff Berner (All the Years of Trying, som høres ut til å være skapt for ham), og jeg må særlig fremheve samarbeidet mellom Motorpsycho og Biafra som platens mest interessante - deres versjon av Punch vekker til live minner om Biafras utgivelser med DOA og Nomeansno i hine dager.

Det blir altså "noe for enhver smak", men det er ikke så døvt som det kan virke. Snarere taler denne genreblandingen til samlingens fordel. Aller best - for meg - funker sporene som åpner opp for Fitzgeralds tydelig skarpe penn, mens jeg skipper raskere forbi de mest bråkete innslagene. Kanskje en enkel CD ville holdt, men pokker heller. Det er kult å hamre på stortromma. For mitt vedkommende har denne samlingen skapt interesse for en artist jeg ikke hadde snøring på i forkant, og det er vel noe av hovedpoenget vil jeg tro. Jeg kommer nok heller til å sjekke ut Fitzgeralds originalmateriale, i den grad det er mulig å skaffe, enn å spille ihjel denne samlingen. Det får stå igjen som hyllestplatenes evige paradoks.

Det er uansett en meget respektabel jobb Torgeir Lund og Crispin Glover Records har utført. I tillegg til platen er det også på sin plass å minne om dokumentarfilmen All the Years of Trying (regi: Dom Shaw) om Fitzgerald, som hadde premiere på Kosmorama i Trondheim tidligere i år.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Broadway Project - The Vessel

(Memphis Industries)

Vinylens knitren, kjølige rytmers gyngen, smakfulle arrangementer. Sans + Sampling = Sant.

Flere:

Ensemble 96 - Immortal Nystedt
The Pains of Being Pure at Heart - Belong