cover

Folklore

16 Horsepower

CD (2002) - Glitterhouse / S2

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Countryrock / Americana / Folkrock

Spor:
Hutterite Mile
Outlaw Song
Blessed Persistence
Alone and Forsaken
Single Girl
Beyond the Pale
Horse Head Fiddle
Sinnerman
Flutter
La Robe a Parasol

Referanser:
Woven Hand
Nick Cave and the Bad Seeds
Hank Williams
Johnny Cash

Vis flere data

Se også:
Olden - 16 Horsepower (2003)
Live - 16 Horsepower (2005)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Ny og gammel folk

Mye av plassen på 16 Horsepowers nye skive er brukt på tolkninger av andres musikk. En plate litt på siden av det vanlige.

Etter soloprosjektet Woven Hand tidligere i år, har David Eugene Edwards tatt en litt uventet vending. Hans hovedband 16 Horsepower har valgt å gi ut et album hvor deres egne komposisjoner er i mindretall. Av de ti låtene er kun fire signert bandet. To av de resterende er coverversjoner av legenden Hank Williams og Carter Family (Alone and Forsaken og Single Girl). I tillegg inneholder Folklore fire versjoner av tradisjonell folkemusikk fra Europa og USA.

Når førsteinntrykket har satt seg kan man konstatere at denne skiva ikke inneholder noen Black Soul Choir, eller Clogger for den saks skyld. Hovedsakelig er den ganske lavmælt. To høytempolåter er det riktignok gjort plass til. Carter Familys Single Girl glir greit inn i resten av låtene, men er noe enklere enn jeg hadde forventet fra denne gjengen. Den største overraskelsen er likevel masurkaen La Robe A Parasol. Et artig innslag, men heller ikke særlig mer. Den har ikke evnen til å fremkalle mer enn et halvlurt smil hos meg.

Størsteparten av innholdet er likevel i samme stil som før. Først og fremst ligger det noe erkeamerikansk, men likevel særegent over dette bandet. Det er mørkt, dystert og oppløftende på en gang. Tolkningen av Hank Williams' kjærlighetsvise Alone and Forsaken er et godt eksempel på dette. Strykere, banjo og David Eugene Edwards stemme i uslåelig kombinasjon. Dette er musikk for lange ørkenturer, knuste cowboyhjerter og store rødvinsglass. Andre låter som bør nevnes med stort positivt fortegn er Beyond The Pale og Sinnerman.

Prosjektet denne gangen er tydeligvis å samle ny og gammel folkemusikk. Hovedvekten er på det amerikanske, med noen europeiske innslag. Det siste er for så vidt ikke noe nytt. 16 Horsepower har alltid bedrevet en lett franskinspirert americana. Trekkspill og franskættede medlemmer har vært mye av grunnen til dette. Likevel har det alltid vært en fordel å like country og folkrock for å forstå bandet. Vel å merke uten at noen av disse stilartene er dekkende.

En annen anmelder mente at Woven Hand burde vært den nye 16 Horsepower-skiva, og at Folklore hørtes ut som et sideprosjekt. Av og til tar jeg meg i å være enig. Folklore er en god skive, men når ikke helt opp til tidligere utgivelser. For nysgjerrige vil jeg anbefale Secret South (2000), men først og fremst burde man se disse herremennene live.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Svein Finnerud Trio - The Complete Released Works 1968-1999

(Plastic Strip)

Hvor fri kan man være? Svein Finnerud er evig bundet til Club 7-stadiet i norsk jazzhistorie.

Flere:

Dan Sartain - Dan Sartain vs. The Serpientes
Paganus - Kalla