cover

Heligoland

Massive Attack

CD (2010) - Virgin / EMI Virgin

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Trip hop / Poprock / Downbeat / Breakbeat

Spor:
Pray For Rain
Babel
Splitting The Atom
Girl I Love You
Psyche
Paradise Circus
Flat Of The Blade
Rush Minute
Saturday Come Slow
Atlas Air

Referanser:
Portishead
Mad Professor
TV on the Radio
Mazzy Star
Radiohead
Death in Vegas
Barry Adamson

Vis flere data

Se også:
Blue Lines - Massive Attack (1991)
Protection - Massive Attack (1994)
Mezzanine - Massive Attack (1998)
No Protection - Massive Attack & Mad Professor (1995)
100th Window - Massive Attack (2003)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Smårotete retur

Det er litt kaos i rekkene til Massive Attack denne gangen, men noen herlige enkeltlåter har det blitt likevel.

Disse trip-hop heltene fra midten av nittitallet hadde vel aldri særlig gode odds for å overleve over i det nye tiåret. Tre klassikere på et tiår er kanskje i overkant uansett, og riktignok ble ikke 100th Window fra 2003 - til tross for at den er flott også - helt i samme klasse. Sju år og mange triste og rare pressemeldinger og rykter senere er de tilbake.

Kjernen i bandet er tilbake etter noen år fra hverandre, og det høres at Robert Del Naja og Grant Marshall har vekslet idéer igjen. Det har uten tvil ført til en veldig annerledes plate enn 100th Window, og er i så måte litt mer lik de første albumene i form og følelse. Heligoland er uansett hakket mer ufokusert enn samtlige i katalogen til Massive Attack. Et noe merkelig lag av gjestevokalister har nok litt å si på dette, et lag som inkluderer Tunde Adebimpe (TV On The Radio), Hope Sandoval (Mazzy Star), Damon Albarn (Blur, Gorillaz), Guy Garvey (Elbow) og Martina Topley-Bird (Tricky).

Så er det alltid hyggelig å høre stemmen til Horace Andy, en stemme som har vært med å sette preg på lyden av Massive Attack siden starten.

Det som er litt synd er at det ikke føles som man har hørt på et album etter å ha hørt gjennom Heligoland. Det er en flott samling av potensielle singler, både Splitting The Atom og Paradise Circus som ble sluppet i forkant var særdeles vellykkede som teasers.

Når det er sagt så er Paradise Circus, som løftes av den slentrende vokalen til Hope Sandoval, intet mindre enn en ny klassiker i katalogen til Massive Attack.

Men så viser det seg altså at de kanskje ikke får det helt til å fungere med fremmede mannlige vokalister, låten hvor Damon Albarn gjester, Saturday Come Slow, er dørgende kjedelig for eksempel. Samarbeidet med TV On The Radios Tunde Adebimpe var også ekstremt lovende på papiret, og har fått lov til å åpne kalaset denne gangen. De eneste av gjestene som berger helhetsinntrykket av mannfolka er Elbows Guy Garvey og gode, gamle Horace Andy.

Det er vanskelig å si hva som passer inn og hva som ikke passer inn når resultatet har blitt såpass rotete, men vi sitter uansett heldigvis med en rekke herlige enkeltlåter. Da får vi bare ta det som det kommer denne gangen, og være fornøyde med at Massive Attack på finurlig vis greier å beholde en viss grad av relevans også når det nærmer seg to tiår etter storhetstiden.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Sgt. Petter - Monkey Tonk Matters

(New Records)

Frå ein lovande debut til ein sjelevitaliserande oppfølgjar. Sersjanten leverer eit av årets definitive norske høgdepunkt på platefronten.

Flere:

Songs: Ohia - Magnolia Electric Co.
Diverse artister - Østfoldminner