cover

Lørdagsøndag

Spön

CD-EP (2004) - Apache / Sonet / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Poprock / Poppunk

Spor:
Lørdagsøndag
Tiden Er Ute
Petroleum
Vet Du Ikke Hvem Jeg Tror Jeg Er?
Skaukved

Referanser:
Raga Rockers
Kjøtt
Jokke & Valentinerne
Askil Holm
Johndoe

Vis flere data

(3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7)


Mandagtirsdag

Oslo-band gir ut EP på Askil Holms etikett - og synger på norsk!

Her har vi å gjøre med et Oslo-band som siden 1999 har spilt sammen under navnet Spön. Etter et par selvfinansierte EPer debuterer de med Lørdagsøndag på et "ordentlig" selskap. Apache Records drives av Askil Holm, og distribusjonen tar Universal seg av. De har fått med seg Martin Hagfors (Home Groan) som produsent, og i sum kan dette kanskje bety et lite gjennomslag for kvartetten.

Ære være Alexander Fjelldal for at han synger på norsk. Det er ikke altfor mange norske rockere som gjør det i dag. Men bordet fanger, og det er uunngåelig å høre Spön uten å tenke tilbake på Kjøtt og Raga Rockers. Særlig er Krohns coole sangstil tydelig på Vet Du Ikke Hvem Jeg Tror Jeg Er?, mens vokalflyten på tittelkuttet kan minne om Ragas Hun Er Fri. Stilmessig er det dog noe mer variasjon over Spöns orgel-drevne, rastløse rock'n'roll. De har et ganske friskt driv over de to første sporene, som Fjelldal ikke helt klarer å matche. Stemmen hans blir litt for veik, rett og slett, og mangler det trøkket som virkelig kunne gitt Spön et løft. På Skaukved og Petroleum bidrar orgellyden til å hinte mot 70-talls new wave (som Kjøtt, TAV eller The Modern Lovers for skue litt utenfor berget).

En grunn for at mange norske tekstforfattere gjemmer seg bak engelsken kan være frykten for å bli "avslørt". Spön stiller seg dermed lagelig til hugg, men jeg skal ikke bruke så mye krefter på å angripe språket deres. Det er det da heller ingen særlig grunn til, men jeg vil bare notere at disse gutta ikke besitter samme pondus og gatekred som Gaarder, Krohn og Nielsen, og at de ikke evner å skrive like minneverdige linjer. Men to av disse heltene har gått bort, og det betryggende å høre at det vokser opp nye norske asfaltpoeter her i landet.

For dette er et band tidlig i karrieren som sikkert kan hoste opp noe mer bitende materiale etterhvert. Lørdagsøndag er i det hele et noe tamt kvarter, som lider under mangelen av allsangvennlige tekstlinjer eller hæla-i-taket melodier, og dette blir verken særlig dyptpløyende lytting eller den rølpete lørdagsparty-skiva de aspirerer til å lage.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Kråkesølv - Trådnøsting

(Diger)

Stilsikkert, kreativt og bemerkelsesverdig fra Kråkesølv, som gjør den beste norske debuten på årevis.

Flere:

Diverse artister - Fille-vern - gamle og nye mestere i norsk munnharpetradisjon
Animal Collective - Sung Tongs