cover

Welcome To The Monkey House

The Dandy Warhols

CD (2003) - Capitol / EMI Virgin

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Elektronisk / Indierock / Rock / Elektropop / Synth

Spor:
Welcome To The Monkey House
We Used To Be Friends
Plan A
The Dope (Wonderful You)
I Am A Scientist
I Am Over It
The Dandy Warhols Love Almost Everyone
Insincere Because I
You Were The Last High
Heavenly
I Am Sound
Hit Rock Bottom
You Come In Burned

Referanser:
T.Rex
Duran Duran
David Bowie
The Lemonheads
Bertine Zetlitz
The Vines

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Duran Duran??

Courtney Taylor-Taylor kunne solgt regnvann i Bergen.

Dandy Warhols har aldri lagt skjul på inspirasjonskildene sine.

På førsteplata "Dandy's rule OK", slo de om seg med den relativt åpenbare låttittelen "Ride" og den litt mer skjulte "Lou Weed". På "Come down" fortsatte de med "Cool as Kim Deal" og på "Thirteen tales from urban bohemia." toppet de med "Mohammed" og "Nietzsche".

Vanskelig å toppe slikt.

Så hva har "Welcome to the Monkeyhouse"? De mer beleste gjenkjenner tittelen fra Kurt Vonneguts novellesamling. De helt ordinært musikk-interesserte vil legge merke til fusjonen av de to mest velkjente Andy Warhol-coverene på forsiden. De mer musikk-interesserte vil legge merke til at Tony Visconti er oppført som produsent. Sammen med Nick Rhodes.

Ja, han fra Duran Duran.

Det starter ganske så artig med tittelkuttet, hvor Courtney Taylor-Taylor forteller om Elastica ble saksøkt av Wire som er på moten igjen, og at de kommer til å covre "Blackbird" når Michael Jackson dør. Så durer synthene og håndklappene inn på "We used to be friends", kanskje det sporet som best følger opp "Thirteen tales", og fortsetter uvørent over i "Plan A", som smyger seg over i "Wonderful you", som tasser videre i "I am a scientist". Etc. Etc.

For litt av poenget med Dandy Warhols ligger like mye i et underfundig og pop-rettet låtskrivertalent, som i den bevisste bruken av monotoni. Noe som spesielt kommer til uttrykk i avslutnings-låten "You come in burned". Den varer i umerkelige 450 sekunder.

Stemmen til Courtney Taylor-Taylor snor seg i lydbildet som en smørbehandlet fløyelsvaskebjørn, og kunne solgt regnvann i Bergen. Rundt ham bygger bandet videre på de glatteste og mest renvaskede elementene fra tidligere, mens Nick Rhodes skrur litt ekstra på synthen.  

Ja, han fra Duran Duran.

De som har hørt "You where the last high", vet hva det handler om. En blanding av Duran Durans "Girls on film" og The Beloveds "Sweet harmony." De som forventer up-tempo gitarbasert stones-rock a la "Bohemian like you" vil definitivt bli skuffet.

Noe som er ganske underlig.

For det er ikke sant at "Welcome to the monkeyhouse" innebærer noe nytt og revolusjonerende for Dandy Warhols sin del. Det er like mye gitar og rocknroll her som på de tidligere utgivelsene. Det er bare jevnere fordelt. For selv om det er samarbeidet med Nick Rhodes som har fått mest omtale under innspillingen, lar også hovedprodusent og Bowie-gitarist Tony Visconti høre fra seg. Aller best høres han  på "I am sound", som tidvis er så lik David Bowie sin "Ashes to ashes" at det nesten er nifst.

Nick Rhodes lirer riktignok av seg noen triks på alt fra "Wonderful you" til allerede nevnte "You where the last high", og han har også lurt inn Simon Le Bon til å kore. Courtney Taylor-Taylor har plukket med seg Evan Dando som låtskriver når han har gått tom for ideer. Det begrenser seg til en låt. Det kunne kanskje vært litt flere, for monotoni er altså fremdeles Dandy Warhols mest brukte virkemiddel. For eksempel heter nesten halvparten av låtene noe med "I am".

Men de har helt klart kommet over lista uten å rive. Sammen med Nick Rhodes.

Dere vet om dere liker det, nå som dere vet hvor han kommer fra.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 7/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Haust - Powers Of Horror

(Fysisk Format)

Jeg vet ikke hvem som stjal kosebamsene til denne gjengen da de var små, men frustrasjonen det ledet til gjør at de fortjener medaljer.

Flere:

Shining - Blackjazz
Mew - No More Stories / Are Told Today / I'm Sorry / They Washed Away / No More Stories / The World Is Grey / I'm Tired / Let's Wash Away