cover

Skogsrock

Paganus

CD (2007) - Earthwood

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Prog / Psykedelia

Spor:
Dansa Dansa Dansa
Solpäls
Skogen
Memento Mori
Vänner
Gångsång
Hon Sa:
Stjärnljus
Stillasittartittarliv
Vaggevisa
Pygmalion
Gillstensrud

Referanser:
Gåte
Hoven Droven

Vis flere data

Se også:
Memento Mori - Paganus (2006)
Kalla - Paganus (2010)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Man kan leva gott med litet

Paganus' kraftige, men klare øko-folk-rock brygg oppmuntrer villmennesker til ringdans i solsirkler over hele Skandinavia.

For omtrent et år siden ble jeg først kjent med musikken til Paganus gjennom femspors-EPen Memento Mori. Nå er kvartetten fra Säffle-området (i Värmland) klar med sitt første album med den betegnende tittelen Skogsrock, og denne gang med full distribusjon gjennom Record Heaven i Göteborg.

Paganus har noe så sjeldent som et budskap i musikken sin, nemlig at vi alle er brødre og søstre som bor på den levende planeten (jfr. Gaia-teorier) og "vår" (som i denne sammenhengen betyr både mennesker, andre dyr og alt annet levende) felles skjebne er ubønnhørlig lenket sammen.

Et enkelt budskap - som verdens ledende politikere derimot er vaksinert mot å forstå. Måten å få slutt på grådigheten som destruerer våre livsgrunnlag ville være å fordele godene rettferdig og demokratisk, fri fra religiøse dogmer. I en ikke fjern framtid vil verdensøkonomien kollapse, for eksempel den dagen tørke rammer verdens ledende korneksportører og svart hav rammer alle eksportører av mat fra havet på grunn av overfiske og endret havtemperatur.

En gang i en fjern fortid for 40 år siden var et reellt ungdomsopprør på gang der mange lot seg inspirere av Gandhis budskap om pasifistisk motstand. "With our love we can change the world", som George Harrison formulerte det, eller "I will love the police as they kick the shit out of me in the streets", som Frank Zappa så treffende paroderte hippiene.

Konsumkreftene brukte mange år på å sperre alternativ tankegang inne i skapet igjen. Det som gjelder er selvfølgelig å lulle ungdommen inn i merkevareidentitet og aksept av at ingen religion fortjener respekt, bortsett fra troen på markedsøkonomien, og lykke øker i takt med det du klarer å naske til deg.

Kulturelle verdier kommer derimot nederst på lista, det er uinteressant å formidle tanker, følelser og inntrykk på et såpass abstrakt nivå at det ikke leder "kunden" til å kjøpe et eller annet. Kunst har bare sann verdi når det blir omsatt i penger. Menneskelig fremgang har stort sett bestått i å lære seg å telle og å kvantifisere på stadig nye måter – slik at alt som ikke kan telles og måles i penger kan kastes på det mentale bokbålet.

Sånn sett er idretten bedre å ha enn kulturen - siden übermensch-tankegangen her kan kjøres helt i bånn. TV-overførte konkurranser får utløp i vinner, taper og/eller en entydig, rangert rekkefølge. Målet er å finne selve verdenseneren, en gullkalv som senere kan brukes til å markedsføre et helt ras med spin-off produkter og sportsartikler. Deltagerne på sirkuset lever av reklame og sponsorer, hvis eneste mål og mening er stadig økt konsum. Underholdningsindustrien tar tiden og rommet som burde vært brukt til samfunnsdebatt i massemediene.

Selvfølgelig gjelder dette musikkindustrien også. "Alternative" artister bygges opp som merkevarer. Black metal bidrar til at unga går amok i sminkeskapet der de kliner seg inn med liksminke og mascara. En hel rekke øvrige produkter inngår for å få det riktige utseendet. Patetisk lefling med anti-religiøse symboler er typisk for en tanketom subkultur som ikke forstår av motsetningen til kristendom ikke er anti-kristendom men ikke-kristendom.

Vi fordømte nordmenn er blant de verste i hele verden (per innbygger) når det gjelder overforbruk av jordas ressurser med kvalmende hyttepalass på fjellet og flere sydenturer med fly hvert eneste år. Oljeindustrien har manipulert mange politikere til å ikke oppmuntre til energiøkonomisering og å gi forskning på alternativ energi bare en brøkdel av de forskningsmidlene som oljeindustrien selv får. Politikere er bare løpegutter for de kreftene som egentlig styrer verden på globalt nivå, nemlig kjemisk industri (særlig legemiddelindustri), våpenindustri og bilindustri. Ekle, konservative regjeringer har inntatt parlamentene i mange av verdens industriland for å fortsette med å spre uvitenhet, egoisme, grådighet, rasisme og – viktigst – materialisme som ren religion og selve meningen med livet.

På tide med et oppgjør med alt dette!

Paganus' løsning er materiell og gastronomisk sjølvberging og la "musikken klinge av vidder, rot, stein, elg og ville mennesker". Det er nemlig "i steinene, mosen, kløveren, mulene og i det fantastiske grønne at all musikk bor" (sitater fra bandets presseinfo).

Musikken er forståelig nok jordnær, landlig og ujålete rett-fram rock med masse energi og med innslag av nordisk folkemusikk, manifestert gjennom fele, mandolin og banjo. Nordisk folkrock har tidligere funnet sitt utrykk her i landet i generasjoner (for eksempel Prudence, Folque og Gåte), men denne tradisjonen har vært langt rikere i Sverige(Kebnekajse, Arbete & Fritid, Gläns Över Sjö och Land, Skäggmanslaget, Norrlåtar, Vildkaktus, Bättre Lyss, Fläsket Brinner, Contact - og i nyere tid Garmarna, Hedningarna, Grovjobb, Hoven Droven, Bazar Blå og Väsen).

I likhet med Led Zeppelin blander Paganus tung, blues-infisert rock med lettere folk-elementer, men i dette tilfellet av utpreget nordisk karakter. Johannes Söderqvist synger iltert på värmlansk (norskklingende) svensk med tekster som kunne vært fra bronsealderen. Her hylles sol, skog, jord og vann på en nøktern, ikke-religiøs måte.

Hvor mange soloppganger og solnedganger har du tatt deg tid til å se her i livet?

"Tror ni på nåt eller dog det när vi var barn? Ni ska dö och jag ska dö, men ni har inget liv" (Memento Mori)
"Vildmänniskan träder fram – tidens glömda stam ... Det kommer finnas lugna skogar, där vi livnär oss på dagg" (Vänner)
"Leva med levande döda som talat men är blinda och döva" (Stillasittartittarliv)

Mange av sporene har stort potensial for allsang og dans framført live, særlig Dansa Dansa Dansa, Solpäls og Vänner. Musikken er ukomplisert, men fengende, kraftfull uten å være blindt aggressiv. Tenk deg Won't Get Fooled Again i folkrock versjon framført på en scene i skogens skygger og du er der denne jordiske og jordlige festen pågår. Fengende, kilde-ren folkrock som sparker, men uten å utøve vold mot noe levende. Verden endres best ved at du først endrer deg selv.

Musikalsk er dette et sterkt og overbevisende eksempel på hva krystallklar gjør-det-selv tankegang kan føre til, nemlig et rikere liv i en mer ånderlig forstand.

Paganus har dyrket sin rock økologisk og uavhengig - håper de kan samle horder av villmennesker inn i sin fengende rockedans i ring i solsirkler i hele Skandinavia.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Shins - Chutes Too Narrow

(Sub Pop)

Ein 34 minuttar fyldig popdropspose med 10 utsøkte smaks- samansetningar til å suge lenge og fornøyd på.

Flere:

Broadway Project - The Vessel
The Core & Nils Olav Johansen - Blue Sky