cover

Andtrax

Andratx

CD (2007) - Moserobie / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Jazz

Stiler:
Post-bop / Avantgarde / Fri-improvisasjon

Spor:
Salut
Days and Nights Waiting
Ebony Queen
Kifi
Black Benny
Goodbye Lenin – Hello Stalin
Settled in the Saddle
Kid Dynamite
Ida Lupino

Referanser:
Paul Bley
Charles Lloyd
Keith Jarrett
Ornette Coleman
The Thing
Albert Ayler
Motif
Roundtrip
Kullrusk
Tys Tys

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Garagejazz

Rå og ærlig indiejazz fra noen av Skandinavias mest spennende musikere.

Denne skandinaviske allstar-trioen har funnet hverandre på Kullhammars egen label Moserobie. De tre musikerne deler de samme referansene, hvor 60-tallets avantgarde og frijazz-utøvere står høyt i kurs. Svenske Kullhammar har tidligere gjort seg kjent med sin egen kvartett og bandene Kullrusk og Nacka Forum. Vågan er en av de mest brukte bassistene her i landet og spiller i bla. Motif, Håvard Wiik trio, Roundtrip og Brat. Osgood er tilknyttet den anerkjente labelen ILK i København men har også gjort selvfinansierte duoinnspillinger med mange gamle helter.

Andtrax åpner med Kullhammars Salut, et tema i fri-time med løst akkompagnement. Produksjonen har et rått men autentisk og ærlig lydbilde, og begrepet indiejazz kan kanskje gi en pekepinn på sounden. Musikerne er førsteklasses utøvere, men dyrker et utrykk som låter sølete og skeivt.

Ebony Queen er en afrojazz-låt, hvor Kullhammars hese tone kommer fint til sin rett, og trioen viser imponerende kreativitet når de klarer å jamme over ett riff i seks minutter uten at det blir kjedelig. Mens Kullhammar og Osgood har skrevet en låt hver bidrar Vågan med to. Hans Kifi er over samme lest som Kullhammars Salut, mens Goodbye Lenin – Hello Stalin er en av platas få rolige låter. Kullhammars baritonsound og Vågans bassolo gir denne balladen det lille ekstra.

Platas høydepunkt er imidlertid de to siste stykkene; Kid Dynamite og Ida Lupino, signert henholdsvis Anette Peacock og Carla Bley. Disse ble gjort kjent med Paul Bley på 60-tallet og gjort i utallige versjoner av internasjonale og norske musikere. (bl. a av Karin Krog under tittelen Break of Day in Molde). Det er ikke uten grunn at så mange musikere har brukt disse låtene, for deres letthet og karakter sparker igang utrolig sprudlende og inspirerte improvisasjoner også for denne trioen.

Kompromissløsheten i denne produksjonen er besnærende men bidrar også til å gjøre musikken unødvendig utilgjengelig. Selv om gode jazzmusikere kan skape bra musikk av en jam, vil musikken aldri ta skade av å være mer forseggjort og gjennomarbeidet, og det virker som Andtrax kan ha litt å hente der.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Thelma & Clyde - White Line

(Karmakosmetix)

Mørk optimisme, massevis av driv og fremtidsassosiasjoner.

Flere:

Television - Marquee Moon
Robert Plant & Alison Krauss - Raising Sand