cover

Minnie Greutzfeldt + Metropolitan Then Poland EP

Windsor for the Derby

CD (2006) - Secretly Canadian / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Post-rock / Eksperimentell / Alternativ / Indierock / Ambient / Space rock / Drone

Spor:
Fat Angel
Skinny Ghost
Stasis
Bass Trap
No Techno /w Drums
When I See Scissors
Useless Arm
Skimming +
Exposite
Moving Florida
Slow Death
Slow Death +
The Electric Co.

Referanser:
Slint
Bedhead
Stars of the Lid
Tortoise

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Behagelig flyt

Ingen moderne klassiker, men et hyggelig bekjentskap.

Post-rockens posisjon og viktighet nådde sin kulmen den siste halvdelen av 1990-tallet, før den fløt inn i andre sjangre og ga dem ny inspirasjon og friskhet. Etter at Slint, Bark Psychosis, Disco Inferno med flere hadde lagt grunnlaget fikk vi en rekke atmosfæriske, droneband. Noen av disse gruppene spilte rock med andre instrumenter enn vanlig, andre migrerte sjangre i nye fusjoner.

Mest ble betegnelsen likevel anvendt om artister som anvendte rockens instrumenter til å spille en form for ambient, langdragen stemningsmusikk. Disse bandene vant tidligere indie-rockeres hjerter. Plateselskapet Trance Syndicate, startet av The Butthole Surfers trommis King Coffey, fikk en sentral rolle med artister som Bedhead, Labradford, Stars of the Lid og Windsor for the Derby.

Windsor for the Derbys andre skive Minnie Greutzfeldt inneholder trege, langsomme passasjer med Slint-aktig post-rockflyt. Platen fra 1997 er nå nyutgitt. Utgivelsen innbefatter også den utgåtte EPen Metropolitan Then Poland til ikke bare kompletistenes glede. Skiva er et herlig dokument av space-rocken og post-rocken fra denne tidsepoken.

Musikken er fylt av avrundet gjenklang og vindsvøpt ambience. Det er ikke akkurat vanskelig å høre at produksjonen er gjort av en annen texaner; Adam Wiltzie fra Stars of the Lid. Denne svake summende lydkulissen har vi lært oss å kjenne fra hans prosjekter (som vekker større gjenklang hos denne lytteren). Etter å ha produsert trioen Dan Matz, Jason McNeeley og Greg Andersons debut Calm Hades Float – som forøvrig også skal være nyutgitt i disse dager, ble Wiltzie tatt opp som medlem i gruppen fra Tampa, Florida som nå hadde flyttet til Austin, Texas.

En nedtonet vokal og Tortoise-aktig gitarplukking over bass og synth-droning sørger for et behagelig flyt. Skiva henter kanskje like stor inspirasjon fra den kjølige eteriske stemningsmusikken 4AD gjorde kjent på tidlig 1980-tall som fra technoisolasjonismen og den atmosfæriske post-rocken i sin samtid.

Musikken er veldig minimalistisk, men på en positiv måte. Det låter som en symfoni av tilbakeholdne følelsesladede uttrykk, hissende ren dirring og sublim romling over ekkodrevne gitareffekter.

Minnie Greutzfeldt er noe av det aller beste fra dette bandet. Ingen moderne klassiker, men et hyggelig bekjentskap. Kanskje har den falmet noe med tiden siden den første gangen kom, men det er fremdeles nok å glede seg over her. Og musikken egner seg fortsatt utmerket som lydkulisse til søvndyssende avslapning.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Archie Bronson Outfit - Coconut

(Domino)

Ørene dine kommer til å blø fuzz etter å ha hørt Coconut, og danser du plutselig ut av det blå så skyldes det bare voodoo.

Flere:

Sufjan Stevens - Seven Swans
Belle & Sebastian - The Life Pursuit