cover

Kindred Spirits – a tribute to the songs of Johnny Cash

Diverse artister

CD (2002) - Sony Music / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Country

Stiler:
Americana / Singer/songwriter

Spor:
Understand Your Man
I Still Miss Someone
Train Of Love
Get Rhythm
Folsom Prison Blues
I Walk The Line
Give My Love To Rose
Don't Take Your Guns To Town
Flesh & Blood
Hardin Wouldn't Run
Hey Porter
Meet Me In Heaven
For Luther

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


The man comes around

Johnny Cash er sannsynligvis den kuleste mannen i verden.

Johnny Cash er sannsynligvis den kuleste mannen i verden.

Egentlig har han vært det bestandig, helt siden han ruslet inn i studioet til Sam Phillips i 1955 og sang "You're gonna cry, cry, cry and you'll cry alone". Han var det definitivt da han talte indianernes sak på "Bitter tears". Han var det også da han sto på scenen i Folsom prison i 1968, foran mange av de farligste forbryterne i USA, og sang:

"Early one morning while makin' the rounds,
I took a shot of cocaine
and I shot my woman down."


Andre ganger har det ikke vært like tydelig, for eksempel da han framførte "Daddy sang bass" sammen med det som høres ut som et husmorlag, lot seg fotografere sammen med George Bush, sang salmer til ære for predikanten Billy Graham eller ble produsert ihjel på "Highwaymen".

Heldigvis skjedde det noe på nittitallet.

Du kan se det på coverne til hans fire utgivelser i serien "American recordings".

Du kan høre det på U2s "The wanderer", gruppas desidert beste innspilling.

Rick Rubin, som tidligere hadde produsert band som Slayer og Beastie Boys, brakte Johnny Cash tilbake til heder og verdighet. Rick Rubin lokket fram i beistet i ham. Han ryddet bort småskogen og buskvekstene og lot den ene, store, svarte trestammen stå igjen, tjukk, hard og ruvende.

Siden 1994 har Johnny Cash gjort låter av Soundgarden, Beck og Nick Lowe til sine egne. Folk som Will Oldham, Nick Lowe og Flea fra Red Hot Chilli Peppers har bidratt på platene hans. I teksten som fulgte med samlingen "Murder", ble Johnny Cash hyllet av Quentin Tarantino, regissøren av "Reservoir dogs" og "Pulp fiction". Samme mann brukte "Tennessee stud" i en av de beste scenene i "Jackie Brown".

Johnny Cash er sannsynligvis den kuleste mannen i verden.

På "Kindred spirits – a tribute to the songs of Johnny Cash" hylles han av sine egne, av country-artister som Dwight Yoakam og gamle støttespillere som Marty Stuart og Bob Dylan.

Hank Williams jr. gjør ikke skam på etternavnet i en tung, tøff versjon av "Big river".

"Flesh and blood", og særlig verset til Emmylou Harris, får meg til å tenke på Johnny Cash, June Carter og en ring av ild som bare brenner og brenner.

Bob Dylan er som vanlig helt uimotståelig, denne gang på "Train of love", en glemt klassiker fra 1956. Bare introduksjonen er en hyllest av de sjeldne:

"I wanna sing you one of your songs about trains. I used to sing this song before I ever wrote a song, and I also want to thank you for standing up for me way back when."

Et annet stort øyeblikk er "Give my love to Rose", som Johnny Cash spilte inn for Sun Records i 1957. Bruce Springsteen synger den alene med gitaren, og det med så stor innlevelse at man skulle tro at det var han selv som lå der nede ved jernbaneskinnene, for døden, i forvissning om at han aldri vil få sin kjære Rose igjen.

Jeg har en følelse av at Johnny Cash satte pris på versjonen til Bruce Springsteen. Jeg tror faktisk at han likte den så godt at han ville gjøre den på sitt eget album av året, "The man comes around".

Resten av låtene på "Kindred spirits" er ikke like inspirerende.

Jeg stiller meg nokså likegyldig til "Don't take your guns to town" med Charlie Robison og Steve Earles "Hardin wouldn't run".

Det er kjekt å registrere at det er liv i Little Richard, men det er ikke like sjokkartet å høre ham hikke og hamre seg gjennom "Get rhytm" som det var da han sang "Long tall Sally" og "Good Golly, miss Molly" på femtitallet.

Svakest inntrykk gir bluesartisten Keb Mo, som tar bort hele tyngden og framdriften i "Folsom prison blues", og i tillegg presterer å skrive om og ufarliggjøre den kanskje hardeste og mest legendariske tekstlinja til Johnny Cash:

"I shot a man in Reno,
just to watch him die."


Keb Mo velger en løgnaktig løsning:

"They say I shot a man in Reno,
but that was just a lie."


Da går det litt bedre med Dwight Yoakam. Han er forståelsesfull nok på "Understand your man", men heller ikke mer.

Rosanne Cash har all mulig rett til å synge "I still miss someone", men jeg ville nok ha foretrukket en liveversjon med Ryan Adams.

"Kindred spirits – a tribute to the songs of Johnny Cash" fungerer slik tittelen sier.

Årets beste hyllest til Johnny Cash heter likevel "The man comes around".

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 7/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Madder Mortem - Desiderata

(Peaceville)

Nordmennene fortsetter å bevege seg fremover i sin unike og høyst originale retning. Til glede for noen, og stor frustrasjon for andre.

Flere:

A Silver Mt. Zion - Horses in the Sky
Tanakh - Dieu Deuil