cover

A History of Violence

Jedi Mind Tricks

CD (2008) - Babygrande

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Hardcore rap / Street-hop

Spor:
Intro
Deathbed Doctrine
Deadly Melody (feat. Block McCloud & Demoz)
Monolith
Those With No Eyes
Trail of Lies
Heavy Artillery
Seance of Shamans (feat. OuterSpace & Doap Nixon)
Geometry in Static
Godflesh (feat. King Magnetic & Block McCloud)
Terror (feat. Demoz)
Butcher Knife Bloodbath
The Sixth Gate Shines No More
Death Messiah

Referanser:
Immortal Technique
Non Phixion
Ackshen/Scarface

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Enemys of mankind

Sensasjonelt godt comeback fra undergrunns-heltene i Jedi Mind Tricks.

Ofte når gamle hiphop-travere slipper sitt debutalbum til stor suksess ser man en påfølgende nedtur i ettertid. Det er vanskelig å overgå seg selv i hiphop, fordi det er øyeblikket som teller, og treffer man riktig nerve innen de kommersielle trendene i genren har man store muligheter til å oppnå stjernestatus.

Ofte ser man derfor at når comeback-plata står for tur så har den med seg en bit av originaloppskriften som gjorde debuten til en suksess. Ikke bare i lydbildet, men også i tittelen. Eksempler på dette er bl.a. Nas sin gjenbruk av Illmatic i Stillmatic, og Jeru The Damajas bruk av Sun Rises In The East i It Still Rises.

Ikke alltid er denne formelen noen suksess, men den har i mange tilfeller hatt noe for seg. Nettopp fordi hiphop (som de fleste musikkgenrer) beveger seg i kommersielle sykluser som uten fantasi eller kreativitet ender opp med å gjøre det samme ti år senere. Overlever man i bransjen så lenge, er i grunn mye tilrettelagt for et comeback.

Jedi Mind Tricks suksessalbum Violent By Design var riktignok ikke gruppens debut, men viste utvilsomt et rapkollektiv på toppen av sin kreative karriere. Her var alt som gjorde Jedi Mind Tricks til en suksess: beinharde tekster, rett i fleisen politiske påstander og ikke minst en gaterelatert rapping. Jedi Mind Tricks oppfylte en bekymringsløs holdning til vanskelige dagligdagse problemer i Amerika, og de gjorde det med stil, og hang til old-school fremførelse.

Gruppen ble undergrunnshelter over natten. Og de fire involverte medlemmene Stoupe, Vinnie Paz, Jus Allah og Dj Kwestion kunne smykke seg med kritikerros og streetcred i alle bransjens etasjer.

Men så hendte det noe, Jus Allah valgte å forlate gruppen av årsaker som fremdeles er uoppklarte. Og resten av Jedi Mind Tricks fortsatte videre med mindre hell. Og det er først i 2006 at gruppen igjen begynte å vise seriøse formtakter, og det etter at Jus Allah hadde vendt tilbake til gruppen. Albumet A History of Violence er selve beviset for dette.

For plutselig er alt som før. Stoupe fisker opp beats på et eget nivå i fra verktøykassa si. Vinnie Paz virker mer kreativ i flowen enn på lenge. Og tematisk er A History Of Violence nettopp Violent By Design- den angriper noe av det mest fundamentale i det amerikanske samfunnet: volden.

Tidsriktig som platen var (altså før Messias-Obama inntok kontorsetene i Det Hvite Hus) så er dette albumet et politisk angrep på Bush regjeringen. Men den er heller ikke bare det, for Jedi Mind Tricks ønsker å ta for seg ringvirkningene av et slapt politisk system, å se hvilken spiraleffekt den har i samfunnet.

Derfor har platen med seg en rekke av hatfulle angrep på samfunnet, bl.a. på fantastiske Trail Of Lies og Monolith hvor Vinnie Paz simpelthen glitrer over beatsene til Stoupe. Heavy Artillery er en annen godbit for fans av hardcore og old-school rap, og slik fortsetter A History Of Violence å overraske med godt materiale.

Riktignok må platen ha trekk for Jus Allahs tilstedeværelse, som virker noe konstruert og mer som et sikkerhetsnett for gruppen enn et reelt tilskudd. Jus Allah tyr altfor ofte til nødrim, og dårlig valgte anekdoter som ødelegger det allerede ganske løst baserte konseptet som omfavner platen.

Allikevel er er albumet en triumf fra ende til annen. Det er tydelig at de involverte har hatt stor glede av å kunne gjenforenes, og spesielt Stoupe viser seg frem som en av de aller beste beatsnekkerne når det gjelder som mest. Og Vinnie Paz sier det i grunn aller best selv:

I am the perfect machine you can't hack in me
My mind is the perfect regime you can't rap with me
nine with the infrared beam and blood splats on me
Vinnie ain't a sucker, he doesn't record happily.


Jedi Mind Tricks spiller for et utsolgt John Dee 13. februar.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Deathprod - Deathprod

(Rune Grammofon)

Denne boksen presenterer et flott utvalg av Helge Stens produksjoner, og skisserer et bilde av en obskur, men viktig figur i norsk musikk.

Flere:

Black Ox Orkestar - Ver Tanzt?
The Chemical Brothers - Push the Button