cover

The Radio Tisdas Sessions

Tinariwen

CD (2002) - World Village / Wrasse / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
World

Stiler:
Africana / Blues

Spor:
Le Chant des Fauves
Nar Djenetbouba
Imidiwaren
Zin Es Gourmeden
Afours Afours
Tessalit
Khedou Khedou
Mataraden Anexan
Bismillah
Tin-Essako

Referanser:
Ali Farka Toure
Salif Keita
Youssou N'Dour

Vis flere data

Se også:
Amassakoul - Tinariwen (2004)
Aman Iman - Tinariwen (2007)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Fest i ørkenen!

EKTE ørkenblues? Reis sørover til du ser kameler og du vil finne svaret hos noen tuareger du simpelthen MÅ gjøre deg kjent med...

Grooves eminente redaktør har allerede skrytt hemingsløst av Tinariwens Amassakoul fra 2004. Sjekk den anmeldelsen for en del fakta om Tinariwen jeg ikke gidder å gjenta i sin helhet her. Jeg nøyer meg med å konstatere at denne geriljabluesgjengen har en unik bakgrunn sterkt farget av krig og blod.

Tuaregenes land Azawad deler skjebne med Kurdistan; det eksisterer for tiden kun i folkets drømmer. Azawad ble skjært opp med passer og linjal av europeiske imperialister og ligger nå i Niger, Mali, Mauretania, Burkina Faso, Algerie og Libya. Deres berbiske språk tamashek er dominerende i Timbuktu-regionen, men er i grunnen det kulturelle limet som binder 3,5 millioner tuareger sammen over alle landegrensene. Gruppas opprinnelige navn Taghret Tinariwen betyr nasjonens oppvåkning og viser at det fortsatt er mulig å ha ideer som strekker seg utover sex'n'drug'n'rock'n'roll, i hvert fall noen steder i verden. De kommer fra Kidal, hovedstaden i Iforas-regionen i Nord-Mali, men noen gruppemedlemmer har bodd i flykningleir i Libya der Ghadaffis regjerning sørget for krigsskole. Der ble de også kjent med musikken til Bob Marley, Bob Dylan og Jimi Hendrix. På hjemmelagde instrumenter begynte de å spille sin egenkomponerte protestblues fra 1982 og utover. I desember 2000 gjorde Tinariwen de første profesjonelle opptakene sine i Radio Tisdas studio (med elektrisk strøm fem timer i døgnet!) og det er altså de som foreligger her i nyutgivelse.

Er det da billig-Idols Rebell Yell som skriker oss i øret her? Sannheten kunne ikke ha mer annerledes. Dette er transe-settende, monoton gitarblues med krautrock-motorikk som tar av et sted sørover fra Cans Ethnical Forgery Series (Agitation Free og Embryo var forresten svært opptatte av afrikansk musikk!). Ørkenens duvende kamelskip vugger oss inn i tidløsheten og vi bevitner selve miraklet, nemlig bluesens fødsel. Glem alt du har hørt om Charley Patton og Robert Johnson som grunnleggere – de bare bygde videre på en uendelig lang tradisjon. Bluesen ble til i Sahara under den tiden den arabiske kulturen ekspanderte lengst vest og møtte høyst forskjellige afrikanske kulturer på veien. Tinariwens blues er beslektet, men forskjellig fra Malis verdensstjerner Ali Farka Toure og Boubacar Traoré.

Dette er hypnotisk suggerende åndelig peyote der enkle rytmer og temaer gjentas som trylleformularer. Koret gjentar også som regel det heksedoktoren sier. Det jeg savner med denne utgivelsen er et fyldig teksthefte, mine tamashek-kunnskaper står nemlig til stryk og jeg skulle gjerne likt å vite hva de forskjellige sporene handlet om (svar: Mennesket og sanden). Musikalsk er dette en ren åpenbaring flere snart må ta del i!

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


J. Mascis - Several Shades Of Why

(Sub Pop)

Alene, unplugged og fortsatt like forbanna bra fra legendarisk indieveteran.

Flere:

Bonnie Prince Billy - Beware
Årabrot - Solar Anus