cover

Warszawa

Holy Toy

LP (1982) - Uniton / Tatra / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Eksperimentell / New Wave / Elektronisk / Industri

Spor:
Down in Japan
Warszawa
Marmur
Dwa Portrety
Niebieska Patelnia
Lad Nada
Wojtek
Bells
Buntowniki
Planet of Violence
Dada
Do Wroga
Perfect Day
Dwa Portrety
Soldier Toy
Meeting II
Down In Japan (remix)

Referanser:
De Press
Einstürzende Neubauten
Throbbing Gristle
Fra Lippo Lippi
This Heat
Kraftwerk
Public Image Ltd

Vis flere data

Se også:
Panzer and Rabbits - Holy Toy (1984)
Why Not in Choir? - Holy Toy (1985)
Psychic Overdrive - Holy Toy (2013)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Warszawa calling

Obligatorisk pensum er nå kommet i sin rette utgave med ekstra snadder.

Det gjorde vondt da De Press, Norges aller beste band, ble oppløst i 1982. Men heldigvis skulle begravelsen føre til fødselen av Holy Toy (etter en kort levetid under navnet Mechanical Grave), og en ny æra for Andrej Nebb skulle spire.

Ute var Ola Snortheim og Jørn Christensen, og inn kom nye musikere med hjerte og sansen for den polske mannens musikalske univers. For det var først med Holy Toy at Nebb fikk annerkjennelse utover vårt eget hjemmemarked. For eksempel var Holy Toy det første norske rockebandet som ble intervjuet i engelsk musikkpresse (Sounds).

Warszawa som kom i 1982 er en milepæl innen norsk rock - eller rettere sagt eksperimentell musikk. Den ble også gjenutgitt av Sonet i 1989. Nå har albumet blitt remasteret, inkludert den originale bookleten med tekster oversatt til engelsk, og ikke minst inkludert bandets tre første tolvtommere. Med andre ord er Holy Toys utgivelser på plateselskapet Uniton samlet.

Fra balkanrock/new wave/folkrock i De Press så beveget Nebb seg med Holy Toy i et mørkt og dystrere landskap. Borte var rett fram rocken som ble presentert på Block to Block. Det var som om Nebb og hans nye venner reiste tilbake til Warszawas mørke gater, og vandret gatelangs fra den mørke tiden fra okkupasjonsdagene under 2. verdenskrig og deretter sitte nedtrykt og trist på en fortauskant og føle kommunismens skygger forfulgte dem hele tiden.

Det er et godt gjensyn med Warszawa, det er like sært og lite tilgjengelig som for over 25 år siden. Nytt medlem på utgivelsen var Rolf Wallin som med sine blåseinstrumenter ga plata ennå mer særpreg enn debuten - tolvtommeren Perfect Day som kom ut noen måneder før. Perfect Day som er inkludert i sin helhet var brobyggeren fra De Press til den nye æraen i Holy Toy, og en musikalsk videreføring av De Press sin andre skive Product.

For å få ekstra oppmerksomhet med albumet er det verdt å nevnes at Andrej Nebb slapp et piano ned fra 15 meter i forbindelse med lanseringen av albumet. Dette gjorde han for å hylle komponisten Chopin og hans musikk. Chopin skrev revolusjonstyder tidlig på 1800-tallet som igjen inspirerte det polske folk å ville samle seg om reformer. Russernes hevn var da å knuse Chopins piano.

Det var i denne verden også Andrej Nebb var når han skapte Holy Toy. Han ville revolusjonere og ta et oppgjør med den mørke tiden Polen befant seg i. Som i Warszawa Canal der han synger "In the jungle of ruins, by the barricades, street by street, they fought against the tanks". Det er skummelt og uhyggelig. Du føler bitterheten, nervøsiteten, frustrasjonen og redselen. Angsten er i sentrum gjennom hele albumet, selv om det forsøkes med et liten Edvard Grieg intro på Njeleska Pateinia for å skape en hyggelig stemning, så tar Nebb og kollegaene hans lytteren i surrealistisk verden der man svirrer rundt og ikke vet hvor man ender.

Lydbildet var som oftest rytmer bestående av vanlige trommer, rytmeboks og forskjellige typer percussion, gjerne blandet i samme låt. Bassen var skarp, blåseinstrumentene i all hovedsak trompeten skapte et slags avantgardisk collage og ikke minst de eminente, lydbærende synthene som bærte låtene fram.

Albumet er preget av mange rolige låter eller nærmest industrielle ballader som de vakre Dwa Portrety og Wojtek. Det kjennes så stygt, skummelt og ekkelt, samtidig som det er så utrolig vakkert og rørende.

Warszawa er et must og et av de store rockealbumene fra 1980-tallet. Der er derfor en stor glede å se at Tatra nå har gjenutgitt i albumet (og ikke minst inkludert 12") og bringer glede til denne anmelderen og mange andre.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Animal Collective - Sung Tongs

(Fat Cat)

Naturbarn fra Maryland byr på 50 minutter med friske urter, nøtter og bær. Og noen magiske sopper til dessert.

Flere:

The National - Alligator
Fleet Foxes - Helplessness Blues