cover

Mangled Dreams

Bladed

CD (2009) - Crispin Glover Records / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Støyrock / Eksperimentell / Avant rock / Alternativ

Spor:
The Oftener Seen
Dawn Walkers
Interminably Running
Something Burning
When You've Got
Incurable
Come & Be My Baby
Fairy Tale
And the Days

Referanser:
Mother Earth
Sonic Youth
Minutemen
PJ Harvey
Puma
Monolithic

Vis flere data

Se også:
Once We Were Wild - Bladed (2013)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Støyende og vakkert

Erfarent trespann har mye på hjertet på sin platedebut.

Artister/band og album som krever tid og oppmerksomhet kan være utfordrende. Godt likt blant musikkjournalister samsvarer ikke alltid med de store salgsvolumene. 
Albumet Mangled Dreams utgitt av Bladed med røtter fra Trondheim er nettopp en slik utgivelse.

Trioen bestående av Anita Kaasbøll, Stian Westerhus og Martin Langlie har sterke musikalske røtter både fra skolebenken og scenen. Vokalist Kaasbøll har blant annet sin bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim, Stian Westerhus har spilt i band som Puma og Martin Langlie har spilt i band som Gåte og Leutenhaven (spiller nå også i Valkyrien Allstars). En flott blanding av musikere.The Oftener Seen er knallhard og hvis volumet er høyt skrudd opp og nærmer seg maks, er det fort gjort å falle av stolen. Det smeller i åpningen og du hører raskt at det er et band som har sterk trang til å få ut aggresjon. Allerede fra første tone høres det at Anita Kaasbøll har en særdeles egenartet stemme som beveger i mange retninger. Hun eksperimenterer og er et viktig instrument i Bladeds musikalske uttrykk. Det å komme utenom sammenligning med PJ Harvey rundt Dry/Rid of Me-perioden er vanskelig. De to vokalistene er begge kompromissløse, aggressive, hissige og provoserende, samtidig som det er sårt, smertefullt og følelsesmessige uttrykk som ligger til grunn når ordene synges, hviskes eller skrikes.

Gitarist Stian Westerhus er også i samme kategori gjennom at strengene først hamres på og i neste omgang håndteres med forsiktig følsomhet, som for eksempel i sterke og lange Incurable.

Lyden er forvrengt og stygg, og sjangeren kalles visstnok av bandet selv for "Alternative Raw In Your Face Honest Noise Rock" – et relativt langt sjangerbegrep, men passende. Låtene er heller ikke ulik nevnte PJ Harvey eller for den saks skyld Sonic Youth, men med langt mer improvisasjon og uforutsette musikalske partier.Albumet preges av det er ofte er hardt og massivt, samtidig som trioen klarer å holde en leken og improviserende tone. Sjekk Come & Be My Baby der vokal og gitar først hopper og spretter i halvannet minutt, før det går over i det tunge og seige det siste halvminuttet. Andre ganger vandrer de nærmere mot popland, men trioen lander også her trygt.

Det er utopisk å tro at du fanges inn i den forvrengte musikken etter bare et par runder. Her forlanges det våkenhet, konsentrasjon og fokusav lytteren for å kunne smyge seg inn under huden av låtene. Bladed fremstår som et band med masser av kraft, vitalitet og ikke minst stort talent, men deres store ønske om såpass stor variasjon har nok gått noe utover albumets ni spor. Platen mangler i mine ører også de virkelig store toppene. Oppdagelsene er likefullt mange og det skapes en nysgjerrighet på de gode arrangementene.

Konklusjonen er et godt presentert album som vokser over tid.