cover

Complicated View

Deleted Waveform Gatherings

CD (2006) - Big Dipper / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Folkpop / Psykedelia

Spor:
Morgue Itch
Compliacted View
Ways Around It
While You Consider This
Ramshackle Paranoia Stomp
Seconds of Your Time
Walk on Glass
My Sacred Treetops
Emily Barratt's Dead
Ride Pillion
Minefield Baby
Drawing Moons

Referanser:
Dipsomaniacs
Green Pajamas
Guided By Voices
Aq Pop
The Kulta Beats

Vis flere data

Se også:
Baby Warfare - Deleted Waveform Gatherings (2008)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Endelig rockegud?

Toppene er høye her - og i flertall, tross noen anonyme låter.

Øyvind Holm og Dipsomaniacs utgjorde på slutten av 90-tallet Norges lille Elephant 6-filial. Riktig nok ikke på labelen, men musikalsk i samme landskap og ganske så ofte også på samme høye nivå som de aller beste E6-bandene.

Dessverre oppnådde Dipsomanaics aldri mer enn spredt kred her og der, og alltid i større grad hos anmeldere enn hos det platekjøpende publikum. Dipsomaniacs ble oppløst tidlig i 2004 og i 2005 ga Holm ut soloskiva Vanishing Act. Det kommersielle gjennombruddet kom heller ikke med denne, og ble vel også dessverre, i hvertfall for undertegnede, en skuffelse kunsterisk (3 av 7 fra denne anmelder).

Solotilværelsen ble, tør vi si heldigvis, kortvarig. Øyvind Holm er nå tilbake med nytt band. Eller nytt og nytt. Store deler av backingbandet fra tida som soloartist er tatt inn i varmen i Deleted Waveform Gatherings. En interessant kuriositet er at i tida som soloartist opptådte Holm som Øyvind Holm & the Deleted Waveform Gatherings. Overgangene mellom prosjektene er med andre ord ganske flytende.

Der soloskiva var litt snill og rundt i kantene, ja kanskje litt kjedelig og slapp, så låter det røffere denne gangen. De sure gitarene i bakgrunnen, gitarøset i kompet, og ikke minst pop-energien i låtene er i stor grad tilbake. Spesielt friskt låter Seconds of Your Time - med effektiv kontrast mellom skeiv banjointro og rockeøs fra verset av - og tittellåta Complicated View - en skikkelig Guided By Voices-kicker av ei rockelåt.

Mens Dipsomaniacs kunne fremstå (på godt og vondt - det er det sikkert uenighet om) som veldig stil- og dogme-tro i forhold til musikkhistoriens beste psykedelia-år 1967-68, har Deleted Waveform Gatherings et litt mer løssluppent forhold til denslags. Trommebeatet og fløyteriffet i Ways Around It ville neppe kunnet være med på noen Dipsomaniacs-plate. Om det er et bevisst trekk eller ikke så kan dette kanskje åpne noen dører hos publikum som var stengt for 60-tallsbandet Dipsomaniacs.

Men Beatles er fortsatt i høyeste grad til stede, og Deleted Waveform Gatherings er en naturlig fortsettelse på både Dipsomaniacs og soloskiva fra i fjor. Og det er kanskje ikke så rart da Holm med et par unntak har skrevet låtene alene. Som han stort sett gjorde i Dipsomaniacs.

Complicated View inneholder også noen låter som er roligere og mer nedpå. While Your Consider This er en ikke helt vellykket sådan og blir kjedelig, mens den seige countrylåta Minefield Baby kanskje er skivas beste låt. Et sugende vakkert refreng tatt fra countryhimmelen.

Toppene på denne plata er virkelig bra, men den inneholder også dessverre noen anonyme låter. Den største klisjeen fra anmeldelser av Dipsomaniacs-plater var at de fortjente et snarlig gjennombrudd og at de i en perfekt verden hadde blitt spilt på radio og vært verdensstjerner. Den klisjeen kan også fint brukes om Deleted Waveform Gatherings.

Og kanskje kan Øyvind Holm oppleve det som Robert Pollard til slutt klarte: Å bli rockegud i en alder av 37 år.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Noxagt - Turning It Down Since 2001

(Safe as Milk)

The Nor Wave slår over oss som en knyttneve langt inn i ryggmargen.

Flere:

Diverse artister - Østfoldminner
Nuspirit Helsinki - Nuspirit Helsinki