cover

Idioten

Kebnekaise

CD (2011) - Sublime Sounds / Indie

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folkrock / Prog

Spor:
Barfota
Fäbodpsalm
From-Olle
Idioten
Senegal Beat
Tax Free
Hans & Greta
Senpolska
Stockholmspolk a
Sangenuten

Referanser:
Folque
Pentangle

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Elektrisk og eklektisk folk

En fascinerende blanding av gamle folketoner og egenkomponert progressiv rock med innslag av psykedelia og jazz.

Det svenske veteranbandet Kebnekajse spiller instrumental folkrock, og har på sitt andre comebackalbum på to år lagd en fascinerende blanding av gamle folketoner og egenkomponert progressiv rock med innslag av psykedelia og jazz.

Hele seks av de åtte mennene som spilte i Kebnekajse i gullalderen 1973-75, er fortsatt med – inkludert den ghanesiske perkusjonisten Hassan Bah og bassisten Göran Lagerberg, som spilte i det glimrende sekstitallspopbandet Tages.

Gitarist Håkansson har komponert den mollstemte åpningslåta Barfota, som har et hint av jazz, samt den meget fengende Stockholmspolka. Sistnevnte går, i likhet med folkevisa From-Olle, i et rasende tempo. Dette er folkrock på sitt beste, med fele og dundrende elektrisk komp.

Fäbodpsalm er en vakker og vemodig salme, mens Sangenuten (skrevet av nordmannen Sigbjørn Bernhoft Osa) er ei ganglåt på sju minutter som begynner nydelig og etter hvert flyter ut i psykedelia.

Mindre vellykket er tittelkuttet Idioten – en tradisjonell "polska" som glir over i baktung heavyrock. På Senegal Beat får Hassan Bah slå seg løs på jembas, congas og timbaler, men denne jazz/afrobeat-melodien er ikke det helt store.

Tax Free er en fin hyllest til den svenske progrocklegenden Bo Hansson, som skrev denne Jimi Hendrix-aktige rockelåta. Ellers har albumet Idioten høydepunkter som Senpolska (stemningsfull dronerock) og Hans & Greta (riffbasert folketone).

Alt i alt har Kebnekajse lagd et vellykket album som viser at gruppa fortsatt har livets rett, ti år etter gjenforeningen. Dette er suggererende musikk som forener det nye og gamle på en spennende måte.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Loscil - Triple Point

(Kranky)

Elektroniske pulser, dype bassganger og nesten uhørbare subrytmer.

Flere:

Throw Me the Statue - Moonbeams
Philip Kane - Time: Gentlemen