cover

Magic and Medicine

The Coral

CD (2003) - Columbia / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Retropop / Folkrock / Countryrock / Indierock / Ska / Psykedelia

Spor:
In the Forest
Don't Think You're the First
Liezah
Talkin' Gypsy Market Blues
Secret Kiss
Milkwood Blues
Bill McCai
Eskimo Lament
Careless Hands
Pass It On
All of Our Love
Confessions of A.D.D.D

Referanser:
Simon & Garfunkel
The Beatles
Gram Parsons

Vis flere data

Se også:
The Coral - The Coral (2002)
Nightfreak and the Sons of Becker - The Coral (2004)
Butterfly House - The Coral (2010)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Flink pop fra hjertet

Herlig popplate med lekne 60-tallsreferanser fra de nye yndlingene i The Coral.

Hvis en båt skulle transportere alle artistene The Coral trekker veksler på med Magic & Medicine måtte det vært en farkost av bibelske dimensjoner. Sjelden har jeg hørt et band med en slik spennvidde, som likevel makter å levere noe friskt og originalt. Teknisk dyktige band har gjerne en tendens til å bli uinteressante for andre enn den innvidde menigheten, og vikler seg ofte inn i musikalsk kompliserte bakgater som den gemene lytter aldri klarer å identifisere seg med.

The Coral må være blant de flinkeste bandene Storbritannia har å by på, men uten at det av den grunn låter komplisert eller pretensiøst. Magic & Medicine bærer bud om et band som har modnet siden den selvtitulerte, manisk eklektiske debuten, men som har beholdt den utrolige teften for Den Gode Melodien, for å bruke en gammel klassiker.

Det er virkelig klassikere det låter som. Følelsen man sitter igjen med etter en del av låtene er at man har hørt de før, uten at man klarer å plassere dem; til tross for at innpakningen kan virke kjent, låter melodiene forbausende friske og spennende.

Gruppen benytter et utrolig antall forskjellige instrumenter, noe som setter dem i stand til å beherske alle inspirasjonskildene på en herlig måte. Alt fra sigøyner- via folk- til country- via bossanova- og bluegrass-låter serveres med samme lekende selvfølgelighet. Vokalist James Skelly er et kapittel for seg, og turnerer de forskjellige lydbildene han får å jobbe med på en imponerende måte. Jim Morrisson kan nevnes som referanse, noe som gjør ære på den gamle helten fra The Doors.

Tematisk er platen nokså underlig; takt og tone legger opp til lystige stunder, men fordyper man seg i tekstmaterialet møter man et langt dystrere bilde. Et gjennomgående melankolsk og tidvis dystert innhold danderes i en lettbent, lystig innpakning. I den bittersøte, hit-potensielle Liezah, møter vi for eksempel den perfekte kvinnen, hun som man elsker overalt på jord, men likevel aldri klarer å få riktig tak på. Andre tekster igjen er direkte depressive, som den tragiske historien om Bill McCai. Tematisk kan man nesten trekke en parallell til Nick Cave, men der Cave kan tendere mot å bli burlesk og nesten parodisk i sine tristesser, formidler The Coral et langt ømmere og mer ektefølt budskap.

Mine eneste utsettelser må være at platen er litt for kort, og har et omslag som ser ut som det er lagd i en formingstime på ungdomsskolen. Med en bittersøt balanse smaker Magic & Medicine som en sublim kopp kaffe å varme seg på i en guffen høst. Årets popplate?

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Mahjongg - Kontpab

(K Records)

Kontpab plasserer Mahjongg i en klasse for seg selv når det gjelder elektronisk musikk.

Flere:

The Bambi Molesters - As The Dark Wave Swells
The Sea and Cake - One Bedroom