cover

Utskrivna

Advance Patrol

CD (2003) - Playground / Playground

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Latino / Gangsterrap / Morsmålsræpp

Spor:
Utskrivna
Vi E Dom
Desperados
Estupidos
Ordupp!
Jag vill ha 6
Operation: Sverige
Åsiktsfrihet
Smunken
Jag får spel
Grov Bov Live
Jag finns här med er nu
Min musik
Rytmer från hemtrakten
Papisnack
Utblandad
Dialogen

Referanser:
Petter
Latin Kings
Helt Fjuttade

Vis flere data

(3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7) (3 / 7)


Fun light

Bli streetwise i Malmø, da vel. Her er noe å bryne seg på! Advance Patrol er latinorap i skånsk språkdrakt.

Svensk rap har vel ikke vært det som selger aller best i norske platehyller, selv om vi kanskje bidro til et lite oppsving i svensk økonomi da Petter slo gjennom i Skandinavia, mye takket være MTV Nordics framelskning av denne artisten. Men sannheten er at svenskene siden begynnelsen av 90-tallet har hatt en produktivt og spennende rapmiljø, særlig etter at Latin Kings gikk i bresjen for å rappe på svensk og slapp debutalbumet Välkommen til Förorten i 1994. Senere har navn som Petter, Ken, Timbuktu, Thomas Rusiak og Looptroop vært de mest kjente representanter for svensk rap og hip-hop.

Der vaskekte nordlendinger har bragt norsk rap til et nytt nivå, er turen kommet til å sette svensk dialekt-rap på kartet. Nærmere bestemt snakker vi om det geografiske området som de dejlige danskene gjerne liker å kalle Stor-Sjælland, eventuelt Københavns East End: Ja, det är ju Skåne, förståss. Advance Patrol har vært i gamet en stund og springer ut fra hip-hopmiljøet i Malmø. Og hvis du noengang har hørt en skåning snakke, og i tillegg synes det er vanskelig å forstå, kommer du til å måtte yte blod og tårer for å høre deg gjennom denne plata. Selv tilhører jeg de mange nordmenn som synes svensk er et usedvanlig sjarmerende språk, men i mitt møte med MC Blatteskånska kan jeg tross all min godvilje bare makte å dechiffrere et fåtall bukkesprang på skeøunsk gatespråk. Dette er ikke Astrid Lindgren, for å si det slik. Men ikke nok med det. Advance Patrols genetiske opphav stammer fra en rekke spansktalende land. Når i tillegg mine spanskkunnskaper begrenser seg til de nødvendigste turistbanaliteter, resulterte møtet med Advance Patrol i en kjede av misforståelser som nesten overgår Sällskapsresan-filmene. Men jeg har fått med meg såpass at samfunnsengasjement, dop og damer er en sentral del av temaene blant hopperne, også i Skåne.

Utskrivna kan oppsummeres som westcoast-avslappet hiphop med kraftige symptomer på latinsk influens(a), og jeg er den første til å innrømme at jeg ikke er overbegeistret for latino-rap (-pop, -disco), med mindre det klinger råttent bra. Og det gjør det dessverre ikke på Utskrivna. Ta for eksempel en låt som Estupidos - latino til fingerspissene, men så langt vekk fra fyrrig, søramerikansk temperament som man kan komme. La oss bare si at tittelen på låta taler for seg. Det finnes ikke en eneste formildende omstendighet for å komponere noe så drepende kjedelig. Samtidig finnes det spor som hever nivået betraktelig, som for eksempel Vi e Dom, OrdUpp! og den vemodige Jag finns här med er nu. Sistnevnte låt er en hyllest til et av gruppas avdøde medlemmer.

Den største innvendingen mot Utskrivna må være at den er lite variert og faktisk ganske tråkig. Litt av ideen er at alle gruppas medlemmer har vært innesperret på et mentalsykehus (en fiktiv historie, får vi håpe), for så at de nå får utdype sine til nå innestengte følelser gjennom musikken på Utskrivna. Resultatet er dessverre ikke så originalt. Det er problematisk å finne noe nytt og spennende i denne typen latinorytmisk ghettoromantikk. Selv om svensk både er mysigt og tjusigt.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - I Love Techno: 10 Years - The Classics

(N.E.W.S.)

Trippel CD som oppsummerer 10 år med glimrende hard, monoton klubbtechno. Det kan jo bare ikke bli feil.

Flere:

Ping - Discotheque of Darkness
Black Ox Orkestar - Ver Tanzt?