cover

When the Air Is Bright They Shine

Mountaineer

CD (2006) - Type / Dotshop.se

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Folkrock / Bossanova / Elektropop / Indiepop

Spor:
A Town Called Ivanhoe
A Line for Every Letter
Eliza (A Day for Every Hour)
Don't You Miss Her
Leave It All Behind
You Pay No Mind
Morning Mist
Ambassador
Company
Just a Breeze

Referanser:
Jim O'Rourke
José Gonzáles
Kings of Convenience
The Aluminum Group
Caetano Veloso

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


En sval bris med doven solskinnspop

Lett balanserende mellom smilende letthet og grublende vemod.

Mountaineers popfinesse har passert ganske ubemerket blant norske platekjøpere. Det er det kanskje på tide å forsøke å gjøre noe med nå, i anledning slippet av Hamburg-gruppens tredje fullengder When the Air is Bright They Shine.

Henning Wandhoffs og hans bandkamerater skaper doven, tilbakelent og behagelig popmusikk som likevel er organisk og levende. Tyskerne gir oss slentrende melodier bygget på 1950- og 60-tallets pop, og ørlite grann bossanova og jazz. Det er en innadvendt, diskret form for folkpop med mye romklang som preger hele denne plata.

Mountaineers varme toner smyger seg inn i sjelen til lytteren ved gjentatte lyttinger. Det er vanskelig riktig å sette fingeren på lydbildet. En rekke ulike ikke helt treffende assosiasjoner skyter gjennom hodet mitt mens jeg hører på skiva. Blant annet tenker jeg på The Aluminium Group, Chris Isaak, It's Immaterial (og deres Driving Away From Home), Lloyd Cole, Prefab Sprout, Lambchop, Yo La Tengo og Mystery Slang. Men samtidig tenker jeg også på den finstemte popmusikken fra den amerikanske vestkysten på 60-70-tallet. Selv vil plateselskapet ha det til at dette er musikk beslektet med Kings of Convenience, José Gonzales og Jim O'Rourke. Heller ikke det helt treffende i mine ører, selv om jeg absolutt kan se at venner av disse kan ha utbytte av å høre denne platen.

Låtene har lange instrumentale partier, men den økonomisk utlagte vokalen er viktig for helheten i dette varierte og honningsøte uttrykket. Wandhoffs barytonlave vokal, ofte snakkesyngende, står i fin kontrast til musikken som føles som en frisk bris skapes blant annet ved slidegitar, klassisk gitar, ulike typer piano, melodica, klokkespill og vispende perkusjon. Noen ganger utfylles han også av kvinnelig vokal som gir mer kraft. For det meste er de akustiske instrumentene i sentrum. Den mørke, sentimentale stilen med de lyse tonene kan tidvis gi assosisasjoner til Leonard Cohens tidlige arbeider og The Velvet Underground, men betydelig softere. When the Air is Bright They Shine balanserer uansett et sted mellom smilende letthet og grublende vemod.

Ta dere tid til en lytt på denne luftige, atomsfæriske og svevende popmusikken med masse fine detaljer det er mulig å kose seg med. Noen som har hørt de to første skivene til denne gjengen?

Mer om When the Air Is Bright They Shine: dotshop.se

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Bryan Ferry - Frantic

(Virgin)

Bryan Ferry og de gamle gutta ser fortsatt framover. Garantert rynkefri.

Flere:

Death By Unga Bunga - Juvenile Jungle
Mathias Stubø - 1979