cover

Mina Drömmars Stad

Fattaru

CD (2006) - Redline / EMI Virgin

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Rap / Funk / Dancehall / Reggae / Dub

Spor:
MDS intro
Show me fan
Den där skiten
Fingret åtom
Vän till en vän
Sthlmsnatt
Hörde jag skål
Klassfoto
Snubbar vet inte
100:-
Stila upp din skit
Ung snubbe
Blod
Min klocka går efter

Referanser:
Petter
Latin Kings
Timbuktu

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Hva kan man få for 100 spenn?

Fattaru setter ord på det urbane forstadslivet i Stockholm og utelivet på Södermalm.

Fattaru er nå etablert som en like naturlig del av svensk hip-hop som Petter og Ken. I likhet med kollegene er det mest interessante ved hip-hopen til Fattaru tekstene. Dog må jeg tillegge at Fattaru har vært mer musikalsk lekne og utfordrende enn det de nevnte kollegene noen gang har lykkes med.

Fattaru må være blant Skandinavias ypperste rappere. Med stor flyt og presisjon veksler de mellom det spretne, muntre og det mørke, paranoide på dette tredjealbumet.

Bak festlydbildet finner vi et tekstlig alvor. Fattaru forteller om sine liv og kommenterer sin samtid. Vi beveger oss inn i et ungdommelig storby/forstedsunivers der protagonistene befinner seg i et mellomland mellom å være de hippeste nye artistene og sosialklienter. Ungdommene jager gatelangs etter en person som kan låne dem hundre spenn til kveldens festivitas. Man må konstant telle på krona hva man skal gjøre og hvor man skal dra. Man velger barene hvor man kan få billig øl fremfor de litt kulere stedene hvor ølen er dyr.

Samtidig hadde man kanskje hatt spenn om man ikke drakk så mange øl og ikke skulle røyke braj? Man knabber en baguette på 7-11 og håper man får fikset seg et ragg så man har noen som kan fikse taxi hjem.

Man blir ofte invitert som gjest på releasefester og annet snadder. Eller kanskje disse kjendisfestene er enda tommere og mer innholdsløse enn forstedsvirkeligheten de fargede ungdommene opplever til hverdags? Fattaru setter ord på det urbane forstadslivet i Stockholm og utelivet på Södermalm. Til overmål også ganske treffende. Tekstene og flyten i leveringen i rimene er det som hever denne Mina Drømmars Stad til toppen av skandinavisk hip-hop.

Musikalsk er ikke Mina Drømmars Stad like interessant, med unntak for noen tilløp for bevegelse inn i nytt terreng. Men sammenlignet med mange av kollegene er de også her fortroppen. Denne gangen er hovedvekten lagt på en form for funk. Her er minimalistisk elektronisk funk, et og annet sprøtt elektronisk beat. I hovedsak handler det likevel i stor grad om samplet funk. En blanding av amerikansk vestkyst-og sørstatship-hop bærer soundet på skiva som i stor grad er kokt sammen av Latin Kings-snubbene Masse og Salle. Her er de obligatoriske samplingene av George Clinton, André 3000-pastisjer, men også noen forsøk på å knytte an med en del av den kule nye britiske dansemusikken, dubstep og også den jamaicanske reggaetonen.

Mine favoritter på skiva er den minimalistiske 100:- (100 spenn), selvransakende Snubbar vet inte, morsomme Hørde jag skål, fortellende Sthlmsnatt og sørgmodige Klassfoto.

Neste gang ønsker jeg mer av den ærgjerrigheten og vitaliteten fra 100÷. Da kan Fattaru bli virkelig spennende.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Little Axe - Hard Grind

(Onu Sound)

En groovy blanding av dub og blues krysser Jamaica med Mississippi.

Flere:

Pat Jordache - Future Songs
Sufjan Stevens - Seven Swans