cover

Cast Of Thousands

Elbow

CD (2003) - V2 / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Indiepop / Indierock / Britpop / Ambient

Spor:
Ribcage
Fallen Angel
Fugitive Motel
Snooks (Progress Report)
Switching Off
Not a Job
I've Got Your Number
Buttons and Zips
Crawling With Idiot
Grace Under Pressure
Flying Dream

Referanser:
Beck
British Sea Power
Sigur Rós
Radiohead
Arab Strap
Spiritualized

Vis flere data

Se også:
Asleep in the Back - Elbow (2001)
Leaders of The Free World - Elbow (2005)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Eventyrlysten albue

Melankolikerne i Elbow er tilbake. Forbered deg på 50 minutter med smil, gåsehud og tårer i skjønn forening.

Gjør deg klar for en bittersøt og følelseladd reise i Elbows melankolske verden. Buryguttene, nå bosatt i Manchester, har klart å lage et neddempet, ærlig og sårt soundtrack til høsten, som alle med et snev av sans for melankolsk musikk bør anskaffe seg hos sin platepusher. Vidunderlige Cast Of Thousands kan beskrives som årets Sea Change (fjorårets fantastiske Beck-utgivelse) dog uten samme tristesse. Et annet band som bør nevnes som referanse er landsmennene i British Sea Power.

Elbow har virkelig tatt steget opp etter en noe oppskrytt debut i Asleep In The Back (2001). Merkelig nok, selv med et låtmateriale bygget opp over de ti siste årene, var Asleep In The Back en anelse monoton og nesten langdrøy opplevelse. I hvert fall i forhold til denne sterke, gripende og eventyrlystne oppfølgeren. Cast Of Thousands treffer deg rett i magen med sin laidbacke indiepop. Den får deg til å synke dypt ned i sofaen, til å sveve, til å glise og nesten til å gråte.

Ribcage åpner denne herligheten av en skive med svevende electronica-harmonier under Guy Garveys neddempet stemme, "We blew the doors didn't we? Pissed in their champagne/And did a real thing didn't we? Gave ourselves a name/ And peeled away the shame/ I wanted to explode".
Makan til førsteklasses sutring. Mot slutten av låta går dette over i en nå mer melankolsk melodi med grinete gitarer på det samme kompet, men med nydelige koringer til en langt mer oppløftende tekst; en kjærlighetserklæring: "And when the sunshine/ Throwin' me a lifeline/ Finds its way into my room/ All I need is you". Neste spor ut åpner med et høyt "Hah!" før fengende The Bends-aktige gitarer starter en drivende tøff indie-låt. Det er ikke fritt for at rockefoten begynner å bevege seg i takt til Fallen Angel.

Cast Of Thousands har vært en sann glede å ha på besøk. To låter som garanterer gåsehud, og nesten tårer, er Switching Off og Not A Job. Switching Off er en perle av en ballade med engleaktig koringer til et enkelt men gripende komp av tamburin og en stemningskapende gonggong under harmonisk vellyd fra orgelet. Hele låta er et intens samspill mellom dette lydscenariet og Guy Garveys skjøre og nydelige falsett - så vakkert at selv nakkehårene til Terminator ville ha reist seg (hvis han da har nakkehår...). Not A Job er en autentisk, vemodig og vakker låt, veldig i gate til de fineste British Sea Power-låtene. Her går det rolig gjennom et enkelt suggererende komp, til nydelige lyder fra synthen og Garveys slentrende stemme, før låta løftes opp med en hjerteskjærende vokal i refrengene for så å dras ned igjen med et lekkert melodianslag fra pianoet.

Det som virkelig hever denne skiva er at Elbow tør å tenke originalt og eksperimentere med lyder og harmonier. Fra tid til annen må jeg bare smile og nikke fornøyd. Det gripende, spennende, overraskende står i høysetet og får det til å sitre litt ekstra i kroppen når Cast Of Thousands snurrer rundt i spilleren. I den forbindelse kan jeg for eksempel nevne låta Snooks (Progress Report). Denne starter rolig med et enkelt komp og vokal, som slentrer rolig gjennom vers og refreng, før en sonisk gitar plutselig vrenges støyende tre ganger med litt mellomrom. Slik bryter den totalt, men genialt, med kompet. Meget tøft. Her skal følelsene ut, litt i Spiritualized sin gate. Når dette spiller sammen med suverene melodier og et tight komp, må det bli bra. Men jeg understreker at det til tross for spennende eksperimentering ikke blir så voldsomt, støyete og gjennomtrengende utført som det Spiritualized bedriver.

Med Ben Hiller som produsent - blant annet kjent for årets Blur-utgivelse Think Tank - har Cast Of Thousands fått et urbant, tydelig, og ikke minst originalt lydbilde med mye stemningsfylt sprell. Cast Of Thousands er etter min mening av de beste pop/rock-skivene i år. Gleder meg allerede til neste besøk fra Elbow, jeg.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Black Ox Orkestar - Ver Tanzt?

(Constellation)

Klezmer-punk og balkansk delirium-dans i ly av Silver Mt. Zion? Gjør klart for Black Ox Orkestar!

Flere:

Le Corbeau - Moth on the Headlight
The Boy Least Likely To - The Law of the Playground