cover

Fullproppad, Listtoppad, Livrädd & Uppstoppad!

Babian

CD (2009) - Troglodyte

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Garasjerock / Rock'n'Roll

Spor:
Babian
Ja Sa Ja!
Säger Upp Mig Igjen
Ena Ögat
Tillbaka Till Djungeln
Guru
Dansa Till Musikk
Hundra År Av Tvåsamhet
Förför Mig
När Ska Jag Bli Stor?
Gymnastik
Sjung Ut!
Jag Exploderar Om Du Säger Nej

Referanser:
Iggy & The Stooges
bob hund
The Hives

Vis flere data

Se også:
Hälften dör av fetma - Babian (2010)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Aprock

Debutanter som allerede har blitt omtalt som svensk rocks framtid.

Babian har blitt kalt svensk rocks framtid. Vel, det er litt av en oppgave som kvartetten fra Malmø står overfor. Tenk å bli kalt dette før debuten var på plass! Bakgrunnen skal visst nok skyldes eminente og energiske konserter. Da er det jo alltid utfordrende for et ungt fremadstormende band og få vitaliteten først inn i studioet, og dernest overbevise folket om at all oppmerksomheten er fortjent når første fullengderen nå er lansert.

De kaller si egen sjanger for "aprock" - hva nå enn det er. I mitt hode tenker jeg straks på en miks av bob hund og The Stooges, en skånsk form for garasjerock. For det er en fandenvoldsk gjeng med vokalist og låtskriver Tobias Allvin som skriker, hvisker og alltid er der oppe. Da språket er svensk og dialekten er skånsk så trekkes naturlig nok at bob hunds vokalist Thomas Öberg fram både som referanse - og helt sikkert en inspirasjonskilde. Men Babian er mer enn en lillbrorsa – de har med sine 13 låter som presenteres på debuten allerede helt oppe i svensketoppen. For Fullproppad, Listtoppad, Livrädd & Uppstoppad! er en prakt med sin variasjon, desperasjon og styrke.

Det er mange klisjeer og småtriks gjennom hele albumet. De første sporene har et snev av soul, som en Håkan Hellström på speed. Men det er deres interesse og fascinasjon for 60-tallets garagerock som er platas røde tråd. Samme som våre egne helter i The Aller Værste har også svenskene sansen for å danse til musikken og som praktiseres i Dansa Till Musikk. Men det er ikke bare på dansegulvet det skal skje. Gymnastik får deg til å svinge med både armer og bein. I det hele tatt kroppen får store og herlige danseutfordringer.

Godbiter er det gjennom hele albumet og det er vanskelig å trekke fram bare noen få låter, men en må nevnes spesielt - Guru som har et helt herlig, ja les: groove – det er funky garasje, og det er som å høre James Brown forkledd i Iggy-drakt. Babian har en elegant rytme og det svinger som bare det, der låtens avslutning får kroppen til å danse til værs.

Å la seg rive med er enkelt, for i tillegg til den vanlige oppsetningen av gitar-bass-trommer, benyttes saksofon på flere av låtene, både i kompet og i soloer. Innkledningen blir perfekt og det er kanskje dette som er det lille ekstra for å kalle debuten fantastisk.

Fullproppad, Listtoppad, Livrädd & Uppstoppad! anbefales på det sterkeste, og hvis fortsettelsen holder samme standard – ja, da er Babian vårt nabolands rocks fremtid.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Björk - Greatest Hits

(One Little Indian)

Björk slår et heftig slag for fred, frihet, demokrati, omsorg og nytelse.

Flere:

Loscil - Triple Point
Norfolk & Western - Dusk in Cold Parlours