cover

Bridge The Roads

Franka De Mille

CD (2009) - Chi Wara Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folk / Barokk / Kammerpop

Spor:
Come On
Fallen (Live)
Solo
Gare du Nord
Birds
You'll Never Know
So Long
Oh My
Bridge the Roads (Live)
Gate du Nord - Unplugged

Referanser:
Patti Smith
PJ Harvey
Joanna Newsom
Johann Sebastian Bach

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Lovende debutant

Barokke strykearrangementer blir til vakker folkmusikk.

Bridge The Roads er historien om hvordan engelske Franka De Mille har bygget broer mellom de ulike veiene hennes liv har tatt. Med en inderlig drøm om å lage musikk har hun i ettertid av et lengre sykehusopphold komponert et debutalbum med et vakkert og personlig preg.

Mest imponerende er de deilige strykearrangementene som beveger seg i et barokt landskap. Fra start til slutt sørger de for en nydelig atmosfære som hele tiden har det harmoniske som siktemål. Til tider er komposisjonene smart sammensatt, og klarer å skape spenning i den tilbakelente stemningen som preger plata. Akustisk gitar, mandolin, fiolin, cello, fløyte, trekkspill og oud er blant instrumentene som tas i bruk av de ni musikerne som for anledningen er hentet inn fra de fleste deler av verden (ja til og med lille Norge).

Milles vokal er slående lik Patti Smiths, uten at den virker etterlignet av den grunn. Den maskuline undertonen og den mystiske og særegne klangen skaper snarere en egen stemme blant dagens kvinnelige folkmusikere.

For om strykearrangementene kan sende tankene til barokkens Bach, står sangene mest av alt fram som en berikelse av dagens amerikanske folkemusikk, ikke langt i fra artister som Joanna Newsom. Derimot er det ikke noe freaka album, det hele holdes på et forsiktig og ømfintlig nivå, som en rolig utgave av allerede omtalte Smith.

Her ligger også platas største svakhet, for i mellom alle strykerne, Milles nydelige vokal og de personlige tekstene ligger også det påtrengende potensialet til at det hele faller over i kategorien bakgrunnsmusikk. I tillegg virker to versjoner av sangen Gare Du Nord vel i overkant på et album som teller ti spor.

Høydepunkter er det fengende åpningssporet Come On, det plutselige trekkspillkompet og den franske teksten mot slutten i Gare Du Nord, og Fallen som på umerkelig vis er innspilt live på et album som det har tatt to år å gjøre ferdig.

De Mille er en lovende stemme som vi forhåpentligvis får høre mer av framover, men med debutalbumet blir det et hakk for kjedelig til tross for flotte strykere og nydelig vokal.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Belle & Sebastian - Dear Catastrophy Waitress

(Rough Trade)

Hva som skjedde da de skotske indiepoperne møtte mannen som har Frankie Goes To Hollywood, ABC og Tatu på samvittigheten.

Flere:

Humanoid - Sessions 84-88
Pat Jordache - Future Songs