cover

Afraid to Dance

port-royal

CD (2007) - Resonant

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Post-rock / Shoegaze / Elektronika

Spor:
Bahnhof Zoo
Pauline Bokour
Anya: Sehnsucht
German Bigflies
Deca-Dance
Roliga Timmen (Longing Machines)
Internet Love
Leitmotiv/Glasnost
Putin Vs Valery
Attorney Very Bad (aka The Worst)

Referanser:
Mogwai
M83
Boards of Canada
Ulrich Schnauss

Vis flere data


Redde for å danse

Italienerne byr ikke opp til dans. Dét er det altfor trangt til i denne luftballongen.

Flares var på mange måter en betydelig utgivelse da det engelske Resonant slapp port-royals debut i 2005. Ikke bare fungerte den som en portal for de mest innbitte tilhørerne av post-rock til ambient, den var også nummer to i rekken av en voksende garde prosjekter i kjølvannet av den mest klimaksbaserte post-rocken rundt årtusenskiftet.

Samme Resonant slapp Stafrænn Hákons Ventill/Poki i 2004; en hyllest til sin opprinnelige sjanger, men som tok bort den råeste intensiteten og inn med forseggjorte elementer av ambient, nesten i grenseland til new age. Denne ble etterfulgt året etter av nevnte Flares og i 2006 Helios' mer pianobaserte Eingya. Selv om de har hver sine spesielle trekk så står de igjen som en tidstypisk rekke utgivelser som meget vel kan sette en standard for kommende og likesinnede artister.

port-royal har så absolutt ikke gjort seg miskjennelig i løpet av de to årene som har gått. Oppfølgeren Afraid to Dance bærer tydelig preg av svevende mystikk og det føles derfor nok en gang som å fly rundt i en luftballong når denne teksturerte elektronikken griper fast.

Det hviler noe smått urovekkende over disse lydlandskapene. For er det noe som kjennetegner den emosjonelle ryggraden i port-royals uttrykk så er det denne overflatiske dramatikken man er dømt til å føle et stikk av i tidlige faser av livet eller ved store forandringer. Det er som om luften rundt blir mye tydeligere og alt man ser fôrer de nostalgiske tankeprossene i hodet. Nettopp på dette området hvor de trekker referanser fra hverdagslivet er port-royal i sitt ess. Musikken deres er noe å stoppe opp ved. Det står derfor ikke som overraskende for meg at de har evnen til å kapre lyttere.

Problemet er bare at forløsningen aldri oppstår. Ingen monumentale overraskelser, ikke noe som virkelig sparker fra seg. De presenterer til tider delikate rytmer på spor som Deca-Dance og Putin vs. Valery, men de har en sterkere tendens til å drukne i lydhavet enn å dominere på bar bakke. Svakt blinkende lys i mørke bakgrunner. Dette er gjennomgangsrytmen. I og med at rytmene dukker opp er variasjonen til stede, men dette forhindrer allikevel ikke at inntrykket av ensformighet sitter igjen når platen ebber ut med den melodramatiske Attorney Very Bad.

Flares og Afraid to Dance har egentlig kommet i revers rekkefølge. Debuten var på mange måter sommerfuglen som hadde utfoldet seg og danset i luften, mens oppfølgeren er en innadvendt affære. Men i dette ligger vel også konseptet: Redd for å danse.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på hissig.no
!hissig logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - If I Make It Through Christmas

(Perfect Pop / Two Zero / Thatsperfectwonderball)

Indie-Norge deler ut musikalske gaver. Neste år ønsker vi oss Julekveldsvisa.

Flere:

Tinariwen - Amassakoul
Helldorado - Director's Cut