cover

The Iron Point

Noxagt

CD (2004) - Load / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Støyrock / Hardrock

Spor:
Naked In France
Blood Thing
Acasta Gneiss
The Hebbex
A Blast From the Past
Thurmaston
Kling No Klokka
Svartevatn
Regions of May

Referanser:
Lightning Bolt
Oxbow
Melvins
Grand Ulena
Pink and Brown

Vis flere data

Se også:
Turning It Down Since 2001 - Noxagt (2003)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Trolldans ved Svartevatn

Songar sæle, englemæle, englemæle med livsæl ljod! Noxagt er attende.

Kling no, klokka! Ring og lokka!
Ring og lokka frå tusund tårn!
Tona um frelsa! Kalla og helsa,
kalla og helsa med fred Guds born!
Kling no, klokka! Ring og lokka,
ring og lokka frå tusund tårn!

Roots, bloody roots: Akkurat som amerikanske Sunn O))) nylig benyttet seg av norsk folketradisjon på White1 (2003), tar Noxagt sitt jafs av kulturarven med salmedikteren Elias Blix' Kling No Klokka, fremført av Nils Ergas bestefar Hagbard Heien. Erga & co har utvilsomt kommet et godt stykke siden sine tidlige bruddstykke-baserte eksperimenter. Med The Iron Point følger de tendensen fra Turning It Down Since 2001 (2003) med en kort plate bestående av ni fokuserte angrep av kraftfull tungrock, djevelske bratsj-droner og gamle norske folketoner.

Energien mellom Kjetil D. Brandsdal (bass, gitar), Nils Erga (bratsj) og Jan Christian Kyvik (trommer) utgjør fremdeles grunnstammen i denne instrumentale kraft-trioen. Men de har vendt fokuset noe vekk fra Ergas syklon-bratsj, utvidet med gitar, piano og fiolin, og ikke minst konsentrert seg mer om å jage tusser og troll med et tyngre og mektig groove. The Iron Point er ikke fullt så frenetisk som Turning It Down, det ville da også være et uklokt forsøk å tangere eller kopiere den. Noxagt kunne risikert å miste noe av identiteten sin, men stødig produksjon av Billy Anderson (Swans, Neurosis, Sleep) og deres tette samspill gjør at de har kommet ut med nok en djerv plate som plasserer dem blant støyrockens mer originale fenomen. Stavangers fineste har forøvrig funnet et passende hjem blant likesinnede på galehuset Load Records (Lightning Bolt, Pink and Brown, Arab On Radar).

Det kaster seg fremdeles ut i forrykende farvann som Blood Thing, hissige A Blast From the Past, der Kyvik virkelig får vist seg frem, og Svartevatn omgitt av de farlig huggende gitareskjærene. Med The Iron Point viser de likevel i større grad evnen til å beherske sine utbrudd, slippe fanden løs i mer kontrollerte former kan man si. Det klarer Noxagt godt, og det gjør The Iron Point til et ganske så variert stykke musikk. Men det må understrekes at de fortsatt og først og fremst spiller voldsom, majestetisk styggrock, og det er mye ørerenskende materiale her. Nærmest stoner-tendenser å spore på det brutalt medrivende åpningssporet Naked In France og et Melvins-lignende trøkk på Acasta Gneiss, med den foruroligende gnissingen av Erga som gjør at Noxagt ikke høres ut som noen andre. På The Hebbex er det særlig samkvemet mellom bass og bratsj som gjør norsk folkemusikk om til rent hekseri, mens Thurmaston er som en sørgemarsj fra svartedauden, fylt av både tung sorg og hysteri. Ytterkanten av deres register markeres med Regions of May, overraskende nok en cover av Tom Rapp (fra de psykedeliske folklegendene Pearls Before Swine) og viser Noxagt fra en mer dempet og dronevillig side - så langt det er mulig.

De har ledet oss gjennom stormen, vært med ned i dragsuget og latt oss knuse til pinneved. Med Regions of May vender Noxagt rolig tilbake til hulene de kom fra, havet ser ut som før men fra et sted langt borte kvedes det:

Sjå, det dagast, snart det lagast,
snart det lagast til høgtid ny!
Då skal oss klokka leikande lokka,
leikande lokka til helg i sky.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures

(RCA)

Queens of the Stone Age, Led Zeppelin og Nirvana bokstavelig talt i ett og samme band. Tiårets supergruppe? Mest sannsynlig.

Flere:

Diverse artister - Fille-vern - gamle og nye mestere i norsk munnharpetradisjon
Håkan Hellström - Ett Kolikbarns Bekännelser