cover

Ghoul's Out

Thinguma*jigSaw

CD (2010) - Diger / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folk / Alternativ / Frifolk

Spor:
We're All Doomed
Ghoul's Out
Dawn Of The Dead
This Mockumentary
The Reaper Cometh
The Perfidious Sarcophagus
Your Soul's Not A Gym
Your Life Crawls Back In

Referanser:
Woven Hand
16 Horsepower
Daniel Johnston
Peter Delaney

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Melankoli og horror

Med en fot i den åndelige verden, og en fot i irsk folk er Thinguma*jigSaw tilbake med nok et vakkert stykke, eksentrisk splatterfolk.

Ghoul er en ond ånd som lever av å spise lik. Opprinnelig stammer beistet fra islamsk folklore og finnes både i kvinnelige og mannlige utgaver. Albumet, Ghoul's Out, fremstår dermed ved første øyekast som noe djevelsk. Og det er ingen grunn til å la seg lure.

Bak albumtittelen skjuler den norsk/irske duoen Thinguma*jigSaw seg, hvis navn ettersigende er en salig blanding av forskjellige ord og uttrykk fra det engelske språket. Mest iøynefallende er ordene jigsaw og saw - puslespill og sag.

Sagen er det lett å relatere til. Lydbildet er melankolsk og tilbakelent, og blir i hovedsak bygget opp av nettopp sag, banjo, fløyte og melodica. Ordet puslespill er også langt på vei beskrivende for Thinguma*jigSaw. Bandenavnet er nøysomt sammensatt, og bevitner at duoen har en tydelig fascinasjon for lek med ord og ordspill. Duoen Martha Redivivus og Seth Horatio Buncombe, valgte også å pakke sekken og forlate Norge til fordel for Irland, på jakt etter de siste brikkene i den irske folkemusikk.

Men den fascinerende og smått komplekse historien stopper ikke der. I søken etter å definere musikken var ikke nyfolk-sjangeren spesifikk nok. Det er mer komplekst enn som så. Referansene strekker seg i lange åndedrag fra kunstmusikk, til modernistisk litteratur og horror-filmer. Derav er bandet opphavet til den lettere, groteske sjangeren splatterfolk. Og mang en gang får man følelsen av å se fanden i hvitøyet. I hvert fall hvis man låner et øre til tekstene.

Lydbildet kan fort fordreie inntrykket mot den velkjente nedstemtheten, der det er tuftet på den mest pessimistiske og melankolske siden av irsk folkemusikk. Banjoen, fløyten og sagen veksler mellom å drapere en høytsvevende og hjerteskjærende, og en nedstemt og hviskende vokal.

Låttitler som We're All Doomed, Ghoul's Out, Dawn of The Dead og The Perfidious Sarcophagus avslører fort at dette ikke handler om lettere, nedstemt melankoli. Tekstene henvender seg til det sagnomsuste og skremmende, og omhandler den uavdekkede, dystre mystikken som befinner seg mellom himmel og jord, mellom fødsel og grav - mellom sarkofagene og evigheten. Tidvis er det så nakent at man kan kjenne kulden rive i marg og bein, tidvis så dystert og hult at ubehaget brer seg i kroppen, og tidvis så nært, varmt og sakralt at tårene sitter løst i øyekrokene.

Puslespillet Thinguma*jigSaw har lagt på bordet er både enkelt og komplekst på samme tid. Det er lett iørefallende, men også tidvis uhåndgripelig i all sin geniale enkelhet. Og det er i dette skjæringspunktet, mellom det forståelige og komplekse, mellom vakkert iscenesatte komposisjoner og det okkulte, at den magiske kjemien oppstår og treffer en nerve som sender en grotesk følelse av ambivalent velbehag opp gjennom ryggraden.

En følelse som for alt jeg vet, er Ghoulen som lusker på sitt neste bytte.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Broadway Project - The Vessel

(Memphis Industries)

Vinylens knitren, kjølige rytmers gyngen, smakfulle arrangementer. Sans + Sampling = Sant.

Flere:

Motif - Expansion
Domenico+2/Kassin +2/Moreno +2 - Sincerely Hot