cover

Rite

Unni Løvlid

CD (2008) - Grappa / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Folkemusikk

Stiler:
Elektronika / World / Eksperimentell / Minimalisme / Folk / Samtidsmusikk

Spor:
Vind, kom
Her møter eg deg
Bak vaker verda
Mørketid
Sanning
Evig einsam i kveld
Eg drikk din raude vin
Portrett

Referanser:
Rusk
Niko Valkeapää
Terje Isungset

Vis flere data

Se også:
Vita - Unni Løvlid (2006)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Hellige ritualer

Det sys fine sømmer mellom folkemusikk, elektronika og samtidsmusikk i Unni Løvlids fang.

To bilder danner innsiden av dette flotte omslaget: Et enslig tre der vi følger røttene dypt ned i grunnen, som om vi ser inn i jorda, et gammelt stabbur som har slitt seg i vinden og svever i intet. To bilder til; et gammelt bestefarsur, en fugl som spruter ned i marka (omslagsbildet). Det er altså ikke direkte unaturlig å tolke bildene som symboler på både noe som har graver dypt ned i røttene og noe som sprenger seg vekk fra disse. De vakre bildene er slik noe forutsigbare i all sin symbolkraft, men også talende for innholdet på Rite.

Sist vi møtte Unni Løvlid var det i et gravkammer på Oslos beste vestkant. Vita (2006) var et samarbeid mellom Løvlid og Helge Sten som tok oss med ned til Emmanuel Vigelands mausoleum. Løvlid bør også kjennes som en tredel av det vellykkede prosjektet Rusk, sammen med blant andre Frode Haltli. Hun er fra Hornindal, født inn i en rik folkemusikktradisjon med fagfelt innen hardingfele og sang, og har utdannelse fra Musikkhøgskolen. Akademia og tradisjon, røtter og frigjøring, folkemusikk og samtidsmusikk – det er Unni Løvlids fundament, og sjelden har disse to uttrykkene blitt forent på smekrere vis enn her på Rite.

Med seg har Løvlid et topplag av dagens musikere som på et eller annet vis alle driver nettopp i dette spennende genreløse, moderne landskap mellom samtid, jazz, folk og elektronika; Helge Sten, Frode Haltli, Hild Sofie Tafjord og Håkon Kornstad for å nevne noen. Sammen med produsent og tekniker Ingar Hunskaar sørger disse for å gi Løvlids sanger en sofistikert, tidløs ramme. Aller best på utrolige Bak Vaker Verda, med sin hemmelighetsfulle hvisken, fromme barnekor, samiske mystikk, lokkende sang og sugende rytmer danner den et komplett bilde av Rites aller sterkeste kvaliteter.

Unni Løvlid har skrevet og komponert alle de 8 sporene her, og både i uttrykk og tekstform preges det av hennes tålmodige "less is more" filosofi. Ordene er få og luftehullene mange i denne produksjonen, dette er musikk som både åpner seg i mange retninger og som også skaper åpninger for lytteren. Det må legges til at hennes røst, som alltid, er klar som vestlandsluften, lokkende som seterjenta og forførersk som Nøkken.

Rite er en assosiasjonsrik plate som tar oss ned, som innbyr til - og er mest tjent med - grundig lytting. Slik avdekkes detaljene og rikdommen som aldri er langt unna, eller ikke tilstede i det hele tatt: Eg Drikk Din Raude Vin, platens andre store høydepunkt, består kun av Unni Løvlids vokal, og er en hypnotisk vokalmesse på seks minutter.

Etter en åpning med mye vind, natt, pust og søvn øker dramatikken helt på slutten. I nevnte Eg Drikk Din Raude Vin er det sulten elskov som får boltre seg fritt ("blodtrevlar, slim, fett, hinner, hår, kjertlar…") og i avsluttende Portrett avdekkes en blodig tranformasjon (Brennande løsnar du ditt eige kjøt/i eit trestemt dødsrall…" og "I mjuke sirklar spyr du blod og vatn"). Det er 18-års grense på slutten her altså, understreket av Lene Grenagers blodige cellostrøk og Helge Stens buldrende lag med støy som her får boble frem til overflaten.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Diverse artister - Østfoldminner

(Normann)

En døråpner til glemt populærkultur og et panorama over en rik underskog av musikalsk og poetisk talent.

Flere:

North Mississippi Allstars - 51 Phantom
Tom Middleton & Diverse artister - The Sound Of The Cosmos