cover

Ett Kolikbarns Bekännelser

Håkan Hellström

CD (2005) - Virgin / Virgin

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Poprock / Singer/songwriter

Spor:
Jag Har Varit I Alla Städer
Brännö Serenad
En Midsommarnatts Dröm
Dom Kommer Kliva På Dig Igen
Bara Dårar Rusar In
Hurricane Gilbert
Gårdakvarna och Skit
Magasingatan
Vaggvisa För Flyktbenägna

Referanser:
Bob Dylan
Broder Daniel
The Byrds
Gram Parsons
The Plan
Fred Åkerström
The Smiths
Evert Taube

Vis flere data

Se også:
Det Är Så Jag Säger Det - Håkan Hellström (2002)
Det Är Så Jag Säger Det - Håkan Hellström (2002)
Nåt Gammalt, Nåt Nytt, Nåt Lånat, Nåt Blått - Håkan Hellström (2005)
För sent för Edelweiss - Håkan Hellström (2008)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Gutten har rett og slett blitt voksen

I 2005 er Håkan Hellström på god vei til å bli en moderne visesanger av beste svenske merke.

Lydverket presenterte nylig teorien om at Håkan Hellström har begynt på et nytt dop. Personlig trodde jeg lenge at han var et av ADHD-barna som jeg har slitt med i timesvis som streng skolefritidsarbeider. Men nå har jeg en annen teori om hvorfor Håkan virker mye roligere enn før.

Gutten har rett og slett blitt voksen.

Etter manifestet "Känn ingen sorg för mig, Göteborg", som sa det meste om hvordan det er å være ungdom, husker jeg med gru ryktene som gikk i tida etterpå. Var alt som kunne sies sagt nå? Hadde Håkan faktisk mer inne? Selv artisten selv gikk ut og sa han kanskje aldri kom til å lage ei plate til. Tross mine bekymringer kom det en oppfølger i 2002. Men selv om "Det er så jag säger det" inneholder en del gode sanger, framstår den i ettertid som litt rotete og ikke spesielt stilsikker.

For meg er "Känn ingen sorg för mig, Göteborg" intet mindre enn en moderne klassiker der Hellström får utløp for alle følelsene han satt inne med i ungdomstida. Det er opprør, det er angst, glede, sorg og uendelig lykke om hverandre, framført med en sjarm som fikk brorparten av ungdommene i Skandinavia til å danse og synge med.

"En midsommernatts dröm", den første singelen fra "Ett kolikbarns bekännelser", er en umiskjennelig førstesingel fra Hellström, på linje med "Känn ingen sorg för mig Göteborg" og "Kom igen, Lena". Og visst er den flott. Men resten av albumet er nærmest blottet for sambarytmer. Plata åpner med "Jag har varit i alla städer", og bringer tankene til "Still haven't found what I'm looking for" med U2. Neste spor, "Brännö serenad" er en åpenbar Håkan-versjon av Tom Waits-låta "San Diego serenade".

Det er fra nevnte "En midsommernatts dröm" at Håkan virkelig beviser at han fortsatt har mye på hjertet. "Dom kommer kliva på dig igjen" og "Gårdakvarnar och skit" er to av hans beste sanger så langt i karrieren. "Magasingatan" er så typisk Håkan som det kan bli, med refrenglinja "Jag tänker aldrig på dig... bara i kväll".

Avslutningsvis runder han det hele av med ei vuggevise som snart bør bli allemannseie i tusen barnehjem. Håkan Hellström startet årtusenet som Skandinavias sambapop-konge. I 2005 er han på god vei til å bli en moderne visesanger av beste svenske merke.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Kid Loco - Kill Your Darlings

(Royal Belleville Music)

En forskrudd rundreise i selskap med dampende halliker, horer og annet pakk.

Flere:

Wilco - A Ghost is Born
M.I.A. - Arular