cover

Gilles Peterson presents the BBC Sessions

Diverse artister

2 x CD (2005) - Ether / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
World

Stiler:
Acid Jazz

Spor:
Ballad for Strings
Untitled
Braid Your Hair
Summer Love
Round the Bend
Who Is It?
Dreamy Days
Gabrielle
Kinda New
Romance
Gilles Smiles
3AM
This Room
----
Melting Pot
Unbelievable
I'm Doin' Fine
This World
Sometimes
Grace Under Pressure
Red Clay
Don't Say It
Sow Into You
The Seedpod
The Seed
The Corner
Frontin'
Untitled

Referanser:
N.E.R.D
Beck
Björk
Jamie Cullum
Bilal
Amp Fiddler
The Roots

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Eklektisk worldfunk

Grunnleggeren av Acid Jazz og Talking Loud plukker sine favoritter blant 80 eksklusive BBC-studiobesøk.

Gilles Peterson er veteran og pionér. Siden sent på 70-tallet har han oppdaget, samlet, spilt og gitt ut et meget frekt antall plater i et like frekt antall sjangre. Hovedtyngden av Petersons favoritter ligger i området soul, jazz, latin og funk, ispedd det som til enhver tid ligger et hestehode foran hva gjelder urbane rytmer og høy alternativ hipsterfaktor. Petersons mest kjente hjertebarn er plateselskapene Acid Jazz og Talking Loud, og et knippe radioshow på Jazz FM, Kiss FM og aller størst; programmet Worldwide på BBC Radio 1.

The Worldwide show danner grunnlaget for denne platen, et dobbeltalbum med liveinnspillinger fra BBCs Maida Vale studios. I løpet av programmets fem første år har Peterson fått besøk av en rekke artister som har gjort eksklusive innspillinger for Worldwide, og av 80 slike sessions er det valgt ut 27 spor for førsteutgivelsen på CD.

Spennvidden på artistvalget viser Petersons eklektiske natur og åpne musikkprofil. Allikevel stråler samtlige bidrag av improvisatoriske krumspring, leken impulsivitet og organisk musikkvalitet. Her får man servert alt fra storbandjazz, soulballader, elektronisk funk, hip hop, easy listening, reggae, og et utall andre "worldwide"-typiske uttrykk. Samtlige levert i eksklusive versjoner med selvsikker presisjon og musikalsk overlegenhet.

Bare innholdsfortegnelsen bør være nok til å vekke almen interesse. Hvor ellers finner man studioopptak med artister som Herbert, Björk, Nitin Sawhney, Beck, The Roots og Spektrum? For ikke å snakke om Beth Gibbons, Jamie Cullum, Steve Reid & Four Tet, Heritage Orchestra og Common. Listen er like lang som den er imponerende, og innholdet står ikke tilbake det heller. Bortsett fra de åpenbare publikumsfavorittene ligger det også en rekke skatter her som ber om å bli oppdaget. Fat Freddy's Drop og This Room er allerede lagt klar for massiv repeat på slappe solskinnsdager, Spektrums Kina New bør sette både alpeluer og slengbukser i dansemodus, mens Plantlifes 3am er tilrettelegger for myk soul og sweet, sweet lovin'. Og vi er ennå ikke halvveis!

Del to starter forrykende med The Roots Melting Pot, før den havner i sekken for flinkis jazz/funk/soul med forskjellige etniske røtter. Her innrømmer jeg gjerne å falle litt i dvale. En god stund faktisk, takket være min manglende evne til å omfavne worldjazz/funk/fusion utført etter innfallsmetoden. Heldigvis vekkes jeg igjen av de eggende blåserne til Roisin Murphy, mens Commons fyldige og kontante hip hop-groove pirrer nakkeslegrefleksene og det klassiske haltende ganglag.

Man trenger altså slettes ikke være noe worldmusic-, soulfunk- eller jazzfantast for å finne godbiter på denne utgivelsen. Derimot kan og bør den fungere som en døråpner for Petersons swingende verden. Dersom noe av dette høres fristende ut anbefales et besøk på BBC Radio 1s nettsider, hvor Gilles Petersons Worldwide-sendinger ligger lett tilgjengelige for streaming.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Serena Maneesh - Serena Maneesh

(HoneyMilk)

Med oppheita fuzz-pedal, kvasse gitarfigurar og englar i kulissane presenterer gjengen frå sør-vestlandet eit inferno i svart, raudt og kvitt.

Flere:

Beatnuts - Classic Nuts Vol. 1
Kråkesølv - Trådnøsting