cover

Hela Sveriges Lilla Fästmö

The Torbjörn Zetterberg Hot Five

CD (2002) - Moserobie / Bonnier Amigo

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Jazz

Stiler:
Hardbop / Avantgarde

Spor:
Love Theme From Blow Out
Some For The Kid
Bacon Blues
Regrets
Qu'est-Ce Qui Se Passage
The Ballad Of Morbylund
Mr TZ
Time Slips By Without A Word

Referanser:
John Coltrane
Charles Mingus
Atomic
Charlie Haden
Elvin Jones

Vis flere data

Se også:
The Torbjörn Zetterberg Hot Five - The Torbjörn Zetterberg Hot Five (2002)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


En plate for de fleste anledninger.

Med sin andre plate viser TZH5 at bandet er en sentral brikke i ny skandinavisk jazz.

Året er 2002, og med Hela Sveriges Lilla Fästmö slapp altså The Torbjörn Zetterberg Hot Five ut sin andre langspiller, formidlet gjennom sitt trofaste plateselskap Moserobie. Og dette svenske bandet har nok en gang levert et album fylt med kraftig og hardslående hardbop. Den hissige musikalske lidenskapen har blitt en signatur for TZH5.

Denne stilbevisste jazzkvintetten består av Torbjörn Zetterberg, bass, Ludvig Berghe, piano, Jonas Kullhammar, saksofoner, Daniel Fredriksson, trommer, og Per "Texas" Johansson, saksofon og klarinett. Bandet har holdt seg tro til stilen fra den selvtitulerte førsteskiva, men de er nå enda mer nyfikne og eksperimentvillige.

De har ikke utfordret hardbopformatet, og spiller dermed akustisk jazz med sterk fokus på den tradisjonelle oppbygningen av genren. Selv om de er mer lekne denne gangen gir platen et inntrykk av en tilbakeholdenhet som gir mersmak etter flere høydepunkter. Hela Sveriges Lilla Fästmö er gripende i en mye større grad enn før og låtene er mer selvstendige.

Låter som Bacon Blues, Some For The Kid, Qu'est-Ce Qui Se Passage eller Mr TZ, er spor som står fram med dette selvstendige soundet. Og selv med den sterke innflytelsen fra John Coltrane og Charles Mingus gir bandet gjennom disse låtene et sterkt inntrykk av deres kreative kapasitet. Ja, det koker nesten over av lidenskap i de nevnte låtene, noe som gir platen et fantastisk løft.

I likhet med forgjengeren er også denne platen litt ujevn. På den ene siden leverer de sterke låter som brenner seg rett inn i hjertet. På den andre finnes det låter som ikke krever oppmerksomhet i det hele tatt. Sporene som oppleves som mest ujevne er balladene, og nettopp disse er ofte vanskelig å lykkes godt med. Bandet gjør et godt forsøk, men låtene kunne vært mer markerte og selvstendige i uttrykket.

Hela Sveriges Lilla Fästmö er som en sammensmelting av Coltranes avantgarde-epoke, Charles Mingus' storbandepoke, og Charlie Hadens nyere balladeorienterte epoke. Dette er en flott miks av inspirasjonskilder og stilarter, som gir mange gleder og vakre atmosfærer.

Jazz er en genre som har sett utallige svingninger i popularitet helt siden begynnelsen av forrige århundre. Dette albumet er et produkt av en større selvsikkerhet og gjennom denne plata får musikerne tydeligere frem det talentet de har. Og TZH5 er helt klart med på å sette ny driv i den moderne skandinaviske jazzen. Og deilig jazz er det, jazz som passer til alle anledninger og til alle fester. Og ikke minst til blåmandagene.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Safariari - Zebra Knights

(Trust Me)

Safariari fra Fredrikstad legger inn en rejäl rökare i kryssen på overtid.

Flere:

Ricochets - The Ghost of Our Love
Rumble In Rhodos - Signs Of Fervent Devotion