cover

Timex

Jazzkammer

CD (1999) - Rune Grammofon / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

[capsule review in English available]

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Glitch / Ambient / Leftfield / Støy

Spor:
Silver Spider Morning
Neon Express
Bullets for Breakfast
Elevator Necklace
Strain
Bacteria Less Thermo
Ghosts Made of Paper
Happy New Year

Referanser:
Merzbow

Vis flere data

Se også:
Live at Molde International Jazz Festival - Merzbow & Jazzkammer (2001)
Pancakes - Jazzkammer (2002)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Introduksjonsplate.

Med sin debut på Rune Grammofon utvider Jazzkammer begrepet om musikk.

Dette er Jazzkammers første langspiller på CD, og naturlig nok er det Rune Grammofon som videreformidler. Duoen bestående av Lasse Marhaug og John Hegre var nok et relativt ubeskrevet blad for de fleste på dette tidspunktet (1999), og er fremdeles det for den store massen. Dette til tross for stor aktivitet gjennom egne utgivelser på flere selskaper, og deltagelse på mange samlere. Det er vel neppe noe poeng i å hevde at de ville nådd ut til flere mennesker om de haddde vært på større selskaper, til det er denne "musikken" for utilgjengelig. Men Jazzkammer er et såpass interessant fenomen at deres første skive, og samtidig første skritt ut i allmennheten, må vies oppmerksomhet.

Timex inneholder absolutt ingen elementer som kan brukes som salgsargument i det øvre sjikt av den gjennomspekulative og gjennomkommersialiserte musikkbransjen. Timex er definisjonen på det motsatte. Det finnes ingen kunstneriske kompromisser overhodet, den er ren.

Jazzkammer har til dette tidspunktet distribuert sine utgivelser på blant annet kassett til andre marginale miljøer i Norge, og andre land som eksempelvis New Zealand og Japan. Med framveksten av Oslo-baserte selskaper som Rune Grammofon og Smalltown Supersound, og konsertstedet Blå, er Jazzkammer blant artistene i Norge som har fått en scene å tumle på, og dermed et større publikum. Og det er bra, verden hadde vært fattigere uten.

Dette er en spennende skive som inneholder en gigantisk mengde samples, blips og clicks, klipt opp og limt sammen igjen, gjennomarbeidet av Marhaug/Hegre i computere og sluppet under tittelen Timex. Dette en fascinerende reise i et totalt ukjent og enestående lydunivers som mangler referanserammer utenfor seg selv. Den er høyfrekvent og lavfrekvent, støyende og ambient, kaotisk og disiplinert, basert på partier plassert i rekkefølge, og improvisasjon. Den er maskinmessig og organisk, vakker og stygg, skremmende og behagelig, forutsigbar og overraskende. Timex som helhet er veldig mye på en gang.

Den stiller også grunnleggende spørsmålstegn om musikk. Er det bare lyd for lydens egen skyld, eller kan det kommunisere utover seg selv? Mitt svar på det er at det hører best hjemme ute blant folk, og ikke i lukkede rom for spesielt interesserte.
Timex fungerer som en plate i seg selv, som en introduksjon til Jazzkammers utrolig spennende katalog, og den er i stand til å sette begrepet om musikk i et større perspektiv. Har du kommet så langt i denne teksten, regner jeg med at du er interessert i nettopp det.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Richard Swift - Dressed Up for the Letdown

(Secretly Canadian)

Velkledde og idérike songar om nasjonal fridom, bygningar i Amerika, det grimme artistlivet og ein heil del lost and sorrow.

Flere:

Marnie Stern - This Is It And I Am It And You Are It And So Is That And He Is It And She Is It And It Is It And That Is That
Marissa Nadler - Little Hells