cover

Slime & Reason

Roots Manuva

CD (2008) - Big Dada / Voices Music & Entertainment (VME)

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Hip-Hop

Stiler:
Dancehall / Trip hop / Urban

Spor:
Again & Again
U.F.F.
Do Nah Bodda Mi
Let The Spirit
Kick Up Ya Foot
A Man's Talk
Buff Nuff
It's Me Oh Lord
2 Much 2 Soon
Do 4 Self
The Show Must Go On
I'm A New Man
Well Alright
The Struggle

Referanser:
Shaggy
Black Eyed Peas
Saul Williams
Tricky

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Humørfylt alvor.

Karakteristisk og dystert, men innsiktsfullt og variert fra Roots Manuva.

Kort og greit er denne formelen i det hele tatt en ganske karakteristisk affære med et electronica-preget synthkomp på den ene siden, og blodautentiske musikere på den andre. Med den selvinnsikt som han utviser gjennom tekstene sine, og det musikalske geniet vi vet han har i magen, står den smått dystre stemningen i dette albumet litt i veien for den musikalske festen det kunne ha blitt.

Åpningssporets autentiske del er en blanding av mange indirekte, musikalske referanser. Den svært enkle, underdelte beaten i blanding med en umiskjennelig jamaicansk måte å rappe på, assosierer jeg umiddelbart med tidlig Shaggy. Som f.eks på kassettklassikeren Oh, Carolina. Og det samplede blåserriffet bringer tankene 8 år tilbake i tid og inn i det lydbildet som Black Eyed Peas skapte på BEP Empire.

På uforklarlig vis er dette likevel noe som helt og fullt fremstår som londonrapperens eget. Men med de to neste sporene C.R.U.F.F. og Do Nah Bodda Mi er albumets glade del i det store og det hele sluttført.

For tekstlig er albumet i stor grad preget av skyldfølelse overnfor samfunnets vanskeligstilte, og følelsen av ikke å strekke til. Slikt setter sitt preg på produksjonen, og det blir dermed aldri den humørbomben av et album vi kanskje hadde ventet, og som vi jo vet at han er i stand til.

Noen humørspredere har som sagt likevel klart å snike seg med. Med electronicapop-höjdaren Buff Nuff lokker han på parodisk vis jenter med på motorsykkeltur med dertilhørende wheelies i bytte for andre tjenester. Sammen med åpningslåtene beviser Roots Manuva med Buff Nuff at det absolutt er en sammenheng mellom det jordnære og det humørfylte.

Slime and Reason er et album som oser av musikalsk mangfold, og som mer enn innfrir forventningene som oppstår hos meg etter åpningslåta. Gjennom Kick Up Ya Foot og A Man's Talk er den typisk seige hip hop-beaten representert. I en tid hvor det å være en god hip hop-produsent synes å være synonymt med hyperunderdelte beats, er det rett og slett veldig avslappende og lettende, at vi finner en motpol til dette hos en så profilert og jordnær mann som det Roots Manuva er.

Han er en god sanger og en god rapper, men først og fremst er han en god musiker og låtskriver, og det høres at han legger hele sin sjel i det han gjør. Selv oppsummerer Smith sin tilnærming til musikkpå følgende måte:

"You got to sing like no one's listening. You gotta fart like there's no one there to smell it"

Og det er kanskje ikke så langt unna sannheten.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


The Low Frequency in Stereo - Futuro

(Rune Grammofon)

Med sitt fjerde album treffer The Low Frequency in Stereo blink, og slår til med en psykedelisk tur i kraut-land.

Flere:

Vidar Sandbeck - En fergemanns vise
Sleepy Sun - Fever