cover

Frivild

Oline

CD (2010) Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Folkemusikk

Stiler:
Fjelljazz / Gammeldans / Akustisk

Spor:
Gøtua, polsk
Polsk i f
Grøtmarsjen
Peders trallåt, polsk
Andalsleken, polsk
Grønaglimt, vals
Halling-potpurri
Lykke, polsk
Julehilsen, vals
Polsk fra Unset
Frivild, polsk
Rendalssangen

Referanser:
Dalakopa
Alvdal spell- og danselag

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Rendalen rundt på 37 minutter

Et vellykket forsøk på å gi den gamle musikken en form som vil falle i smak i flere aldersgrupper.

Felespiller Oline Sofie Frivild har sine røtter i Rendalen, men har bodd i Sverige og livnært seg som frilansmusiker i nærmere 20 år. Helt siden 1985 har hun også vært med i den internasjonale folkemusikkgruppa Dalakopa, som har høstet flere priser og utmerkelser for sine utgivelser blant annet på spesialist-selskapet Heilo. Selv har hun klart å bli utnevnt til svensk riksspelman.

Når nå denne musikeren til slutt har valgt å spille inn et soloalbum utgitt på eget selskap, er det vel ingen stor overraskelse at materialet på albumet er tradisjonelt og nedskrevet av forskjellige spillemenn for rundt 100 til 150 år siden (men er ofte mye eldre enn dette). Hun har i dette tilfellet valgt ut materiale med tradisjoner fra Rendalen som i flere tilfeller har slektskap til lignende musikk fra geografisk nærliggende Jämtland.

Sammen med en fjelljazz-preget kvartett har hun spilt inn musikk med en særpreget rytmikk, improviserte deler og bruk av kvarttoner. Fela til Oline er naturligvis midtpunktet, men Henning Sommerros arrangementer inkluderer også toner for saksofoner, akustisk gitar, piano, trekkspill, bass og bouzouki.

Nær sagt som vanlig for nyere norske folkemusikkinnspillinger, blandes gamle og moderne elementer. Lydbildet er luftig, åpent og akustisk og, som antydet, farges enkelte spor med jazz-aktige trekk. Dette gjelder særlig i de tilfeller der saksofon og piano anvendes. Selv om noe av musikken opprinnelig har vært dansemusikk blir det her for det meste til myke og vakre toner av det heller avslappende, til tider stillferdige slaget, der Halling-potpurri kanskje er det som holder høyest puls.

De 12 sporene er korte og konsise med en samlet spilletid på rundt 37 minutter. I heftet er det fyldig informasjon om bakgrunnshistorien bak hvert enkelt spor. Dette blir en underholdende blanding av musikkhistorie og lokalhistorie som burde interessere mange med en eller annen rot i Rendalen.

Noe musikalsk jordskjelv for de hippeste er Frivild selvfølgelig ikke, dette er heller et vellykket forsøk på å gi den gamle musikken en form som vil falle i smak i flere aldersgrupper.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Fleet Foxes - Helplessness Blues

(Bella Union)

Årets tema er mørkare og har meir smertefulle linjer. Men varmen, harmonien og den uimotståelige folktonen frå siste er slett ikkje blitt forkasta.

Flere:

The Mormones - Guide To Good And Evil
Richard Swift - Dressed Up for the Letdown