cover

Probot

Probot

CD (2004) - Southern Lord / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Heavy metal / Hardcore / Tungrock / Stoner / Doom

Spor:
Centuries of Sin
Red War
Shake Your Blood
Access Babylon
Silent Spring
Ice Cold Man
The Emerald Law
Big Sky
Dictatorsaurus
My Tortured Soul
Sweet Dreams

Referanser:
Foo Fighters
Venom
Sepultura
Motörhead
Corrosion Of Conformity
Voivod
D.R.I.
Napalm Death
Cathedral
Soundgarden
Soulfly
Saint Vitus
Celtic Frost
King Diamond

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Metal All-Stars

Elleve mørke profeter og en av den moderne rockens halvguder svinger piskene sine høyt over hodet.

Med prosjektet Probot har Dave Grohl plukket ut en del folk fra den tyngre garde som han har hatt lyst til å jobbe med. Ideen er kanskje hentet fra Tony Iommis soloskive fra 2000, hvor bruken av gjestevokalister også var imponerende. Grohl var nemlig en av dem. Som på den skiva er det her snakk om en vokalist per låt. Med andre ord 11 storheter fra de siste 25 års metalhistorie som synger på hvert sitt spor.

Her er det en god blanding av legender, gamle slitere og undergrunnshelter. De mest kjente er Cronos (Venom), Max Cavalera (Sepultura/Soulfly), Lemmy (Motörhead), Lee Dorrian (Napalm Death/Cathedral) og King Diamond. Mer erfarne metalhuer vil nok også raskt dra kjensel på Mike Dean (Corrosion Of Conformity), Denis "Snake" Belanger (Voivod) og Tom G. Warrior (Celtic Frost). Ellers får man høre Kurt Brecht (D.R.I.), Wino (stonerveteran) og Eric Wagner (Trouble).

På denne skiva spiller Foo Fighters-sjefen nesten alle instrumenter. Cronos og Lemmy får lov til å traktere bassen selv. Kim Thayil fra Soundgarden og noen til får spille litt gitar. Ellers er dette stort sett et samspill mellom Dave Grohl og de 11 vokalistene.

Alle låtene er godt tilpasset den enkelte vokalists stil. I tillegg er tekstene skrevet av vokalistene selv. Skiva har dermed variasjon, samtidig som den holder seg til Grohls ide. Han viser seg som en multiinstrumentalist med god oversikt og stor interesse for kvalitetsmetal.

Probot pangåpner med Centuries Of Sin med Cronos på vokal. Kraftig heavy metal, like skremmende som tøff. Deretter følger Max Cavalera med beinharde Red War. Her er det med andre ord lite som minner om puddelsveis og rosa støvletter. Dette er musikk med basis i den tunge, mørke og dystre heavy metalen. Den med hodeskallesmykker og flørting med religiøse motiver.

Den eneste låta som visstnok opprinnelig er skrevet med tanke på vokalisten er Shake Your Blood. Det er ikke vanskelig å høre. Her er det nemlig ikke bare Lemmy som får det til å høres ut som en Motörheadlåt. Dave Grohl har laget fullblods motörrock. Låta skiller seg derfor litt fra resten, men glir fint inn i sammenhengen.

Mike Dean tar med seg sin crossoverbakgrunn (hardcore møter metal) inn i den korte og kjappe Access Babylon. Kurt Brecht følger opp med breial tyngde i Silent Spring. Denne og Ice Cold Man (med Lee Dorian) er kanskje ikke skivas mest spennende, men greie nok. Mer fot får jeg av stonerlåta The Emerald Law med Scott "Wino" Weinrich på vokal.

Virkelig skremmende og metallisk blir det igjen på Tom G. Warrior-bidraget Big Sky. Denis "Snake" Belangers låt Dictatorsaurus høres faktisk ut som Foo Fighters goes metal, dersom man ser bort fra vokalen, da. Seige My Tortured Soul med Eric Wagner høres både gammeldags og moderne ut på en gang. Det er en slik låt som får deg til å gynge med til bassen, mens man headbanger så sakte det er mulig. Sistelåta er det danske King Diamond som synger på. Sweet Dreams er nesten på Alice Cooper-nivå. Bare sett deg ned å vent på kaldsvetten og frysningene på ryggen.

Dette er en av de morsomste metalskivene som kommer på markedet i år. Ikke fordi man ler seg skakk, men fordi det rett og slett er artig å høre alle disse ulike vokalene smelte sammen til et helhetlig produkt. Man kan merke Grohls respekt og interesse for heavy metal, samt hans vide talent. Låtene er kanskje ingen perlerad av klassikere, men er gjort med godt håndverk og stor inspirasjon fra gamle helter.

Dave Grohl spiller på mange strenger, og får det ofte til å funke. Ved nettopp slike prosjekter som dette holder han seg evigung og spennende i flere leire samtidig. Dette er ei skive som kan kjøpes av alle Grohl-fanatikere, fans av en eller flere av bidragsyterne og generelle metalhuer. Alle vil antagelig få like stor glede av dette sidespranget.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Norfolk & Western - Dusk in Cold Parlours

(FILMguerrero / Hush)

Norfolk & Westerns fjerde plate er amerikansk melankoli på sitt beste.

Flere:

Mahjongg - Kontpab
Magnolia Electric Co. - Josephine