cover

The Definitive Collection, Vol.4: The Harry Lime Theme

Robert Normann

CD (2005) - Normann / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Jazz

Stiler:
Standards / Swingjazz / Gitarjazz

Spor:
The Harry Lime Theme I
Junkers Samba
Säkkijärven Polka I
Gammel Polka
Dinora I
Handkerchief Fox
Kjærlighetssmil
Dialog
Elvira
Mariposita
My Prayer
When the Lilacs Bloom Again
Gitarpolka
Dinora 2
Julepotpurri
Säkkijärven Polka 2
The Harry Lime Theme 2

Referanser:
Django Reinhardt

Vis flere data

Se også:
The Definitive Collection 1938-41, Vol.1 - Robert Normann (2003)
The Definitive Collection 1942-54, Vol.2 - Robert Normann (2003)
The Definitive Collection 1950-71, Vol.3 - Robert Normann (2004)
The Definitive Collection, Vol.5: Django - Robert Normann (2006)
Shine - Robert Normann (2006)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


En drømmereise blant tretoppene

Så er vol. 4 kommet i denne serien som dokumenterer et unikt liv i norsk populærmusikk.

Robert Normann-prosjektet har gjort en ny generasjon i stand til å bli kjent med den utvilsomt mest allsidige gitarist landet har fostret. De foregående volumene har vært orientert mot jazzutøveren Normann, mens del 4 på sett og vis kan kalles den innadvendte Normanns plate, da fokuset her er på utøveren som moderator av et stoff og framføringens kvaliteteter er integrert i dette.

Det hele er, så klart, frapperende i sin uanstrengte kompleksitet. Det dreier seg om Normanns såkalte "trick-innspillinger", virtouse spilletekniske fingerferdigheter som i den sanne kunstners navn aldri blir til attraksjoner i seg selv, men hele veien tjener musikken. Vi kan kanskje snakke om disse innspillingene som kulminasjonen av Normanns kunst, som art l'pour art og eksisterende kun for ørets behag og fantasiens vinger. Vi kan trygt slå fast at i denne musikken finnes intet program, derfor befinner den seg da også høyt hevet over øyeblikkets og hitlistenes smakstyranni. Ja, faktisk i sterkere grad enn alt vi har hørt på de tre foregående utgivelsene. Det faller i denne anmelders lodd å ikke besitte den tilstrekkelige musikkfaglige og teoretiske skolering som trengs for å kunne foreta en kvalifisert vurdering av materialet. Vi får la den ufiltrerte subjektivitet råde: Plata er rett og slett fantastisk. Første lytting foretok jeg i ly av storbjørka i landlige omgivelser juli '05. Musikken sendte meg på en liten drømmereise blant tretoppene hvor dufter og vindpust spilte med som florlette buer over et imaginært instrument. Framføringene er virtouse og lytefrie, Normanns improvisatoriske genius er tilstede som rapsoden ved en antikk dikterfest: Evig oppkommende med nye kombinasjoner og "trick".

På disse opptakene treffer vi som nevnt en mer innadvendt og uforutsigbar Normann, frigjort for strenge melodiskjema og komponerte forelegg. Han henter musikken innenfra, ofte i selve innspillingsøyeblikket og gir oss impresjoner som er unnfanget i det dokumenterte tidsintervallet. Det er nærmest noe meditativt over musikken, små snutter av tankepauser mellom programmer i NRK. Hvilken utsøkt idé, å faktisk skulle bruke hodet til tanke og kontemplasjon i minuttene mellom programposter i kringkastingen. Hvilken forkastelig tanke for dagens underholdningskremmere i det markedsstyrte og markspiste NRK, med sin frenetiske egenreklame og "sponsorplakater" mellom sendingene. Vi som er gamle nok til å huske pausefiskene og Robert Normann med sin gitar spille musikk til pause og ettertanke i NRKs svart/hvite år kan ikke prise denne ugivelsen høyt nok.

Opptakene på The Harry Lime Theme er fra 1956-1971, i alt vesentlig fra NRK. Det er en rekke forskjellige besetninger involvert, ikke minst faste travere fra Søndagsposten som John Svendsen (trekkspill), Håkon Nilsen (kontrabass) og Per Nyhaug (trommer). Harry Lime-temaet fra filmen Den Tredje Mann åpner samlinga og har vært billedlagt som minidramatisering i NRK fjernsynets prøvesendingsperiode i 1959. Junkers Samba (2) er inspirert av Normanns flytur til Tyskland 1948, en reise han delte med en nervøs Alf Prøysen som skulle ned og underholde norske soldater i tysklandsbrigaden. Kjærlighetssmil (7) er av trekkspillkomponisten Frosini, en viktig innflytelse på vår store accordionvirtous Toralf Tollefsen. Normann har bearbeidet komposisjonens intrikate melodiganger og framfører den med lekende bravoura, noe som gjelder de fleste kuttene, ikke minst Gitarpolka (13), skrevet av Normann selv. Av andre bearbeidede komposisjoner hører vi Elvira (9) av Pietro Deiro, Frosinis Mariposita (10) og George Boulanger (11). På sistnevnte lener Normann seg til Les Pauls trick-teknikk, og er i kraft av sitt innspillingsår 1956 å regne som en portal for mange av sporene på samlingen. Julepotpurri (15) er et potpurri over julesanger vi forbinder med Alf Prøysen og ble sendt som en hyllest til Prøysen i Søndagsposten jula 1971.

Med sine 17 spor er The Harry Lime Theme helt uunnværlig i ethvert gitarbibliotek og nok et dokument over et helt unikt liv i norsk populærmusikk.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


M.I.A. - Maya

(XL)

- People make music to get a reaction. Music is communication, sa Yoko Ono. I tilfelle er dette M.I.A.s mest ekspressive album til dags dato.

Flere:

The Sea and Cake - Everybody
Diverse artister - John Barleycorn Reborn – Dark Britannica