cover

Vi Ska Bara Leva Klart

Raymond & Maria

CD (2004) - Warner Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Spor:
Nej
Ingen Vill Veta Var Du Köpt Din Tröja
Redan Idag
Ingenting För Dig
De Älskar Dig
Min Pappa
Det Går Aldrig Att Bli Dum Igjen
Vi Ska Bara Leva Klart
Som
När Jag Blundar

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Ikke småjenter

Det her er musikk og tekster å vokse seg større på.

Det tok meg litt tid å forstå at Belle & Sebastian ikke er en duo bestående av en gutt og ei jente. Raymond & Maria er ikke en duo, det heller. Riktignok er Maria med, men det er også lillesøstera Camilla. Og Raymond? Vel, Raymond er en slags samlebetegnelse på gutta i bandet.

Gruppa har hatt stor suksess i Sverige denne høsten, men jeg ble først klar over den da jeg så at Raymond & Maria vant en pris under Nordic Music Awards i Oslo Spektrum for ei stund tilbake. Nå er ikke det nødvendigvis ensbetydende med kvalitet, men det gjorde meg i alle fall nysgjerrig.

Raymond & Maria befinner seg i et svensk visepop-landskap, tuftet på akustiske gitarer og trommer, med referanser til så vel Lisa Ekdahl som Abba og Håkan Hellström. Både albumtittelen og tekstene for øvrig minner ganske mye om sistnevnte. De handler om det å være annerledes, føle seg på kant med verden, med et håp om at alt kan bli litt bedre, i det minste. Det er ofte bittersøtt, med andre ord. Beste eksempel er Sveriges største landeplage denne høsten, den som kanskje hadde fjorårets mest originale låtnavn, "Ingen vill veta var du köpt din tröja". Tittelen kan kanskje høres dum ut, men den er faktisk veldig illustrerende for sangens poeng.

Vi blir med Maria på jobb der hun forsøker å livnære seg gjennom telefonsalg. Det er mye stress, og hun vet at hver fjerde samtale burde føre til et salg. Men de ansatte har det likevel ganske bra. De har til og med fått en ny og grei sjef som allerede har lært seg samtlige navn. Alle hilser "god morgen" til hverandre, men:

"Ingen sörjer när du dör,
ingen ska sakna det du gör,
ingen vill veta var du köpt din tröja"


Det er ofte underfundige og detaljerte historier vi får beskrevet. Det som gjør at det funker så bra, er formidlingsevnen stemmene til de to søstrene har. Dette er på sett og vis musikk som alle kan like, men jeg har et håp om at norske fjortisjenter vil omfavne denne plata. Har du en lillesøster, burde du ha kjøpt henne Raymond & Maria til jul i stedet for Eric Prydz og den gjengen der.

Det her er musikk og tekster å vokse seg større på.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo