cover

Don't Worry About Me

Joey Ramone

CD (2002) - Silverline

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Punk / Pop

Spor:
What a wonderful world
Stop thinking about it
Mr. Punchy
Maria Bartiromo
Spirit in my house
Venting (it's a different world today)
Like a drug I never did before
Searching for something
I got knocked down (but I'll get up)
1969
Don't worry about me

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Ingen grunn til bekymring

Joey Ramone reiser seg fra sykehussenga og retter et siste spark ut i verden.

Joey Ramone døde av lymfekreft i april i fjor. På "Don't worry about me" reiser han seg fra sykehussenga og retter et siste spark ut i verden.

Men Joey Ramone er ikke interessert i å skade noen. Han har aldri vært destruktiv, ødeleggende, nedbrytende. Sammen med The Ramones prøvde han å finne noe meningsfullt i tilværelsen, det være seg kjærlighet, psykoterapi - eller sniffing av lim.

Bak humoren og de tre grepene rett i trynet fantes det nesten alltid en seriøs undertekst, en kjerne av sannhet. Eller som bassist Dee Dee Ramone uttalte: "Noen tror faktisk at vi sniffer lim. Jeg sluttet med det da jeg var seks år."

Joey Ramone elsket både livet og den perfekte poplåten. "Don't worry about me" byr på begge deler. Albumet ble spilt inn mellom 1996 og 2001. Det kunne ha vært en trist affære, et siste blaff fra en døende flamme. Men det er ingen grunn til bekymring. Det blåste rundt Joey Ramone inntil det siste. Stemmen hans mistet aldri snerten.

"What a wonderful world" er den perfekte åpningen på legendens første og siste soloalbum. Versjonen burde ha gitt Joey Ramone en hit over hele verden. Ikke at det betyr noe, men jeg skulle ønske at han hadde skrevet klassikeren selv. De varme, nostalgiske ordene kunne ikke ha passet bedre.

"And I think to myself, what a wonderful world", synger han. Det som kunne vært patetisk og latterlig, blir stort og rørende når strupen tilhører Joey Ramone.

Jeffrey Hyman var "Mr. Punchy", et pophode av de sjeldne. Han var skilsmissebarnet som vokste opp framfor radioen, som digget The Who, The Beatles, The Rolling Stones og The Beach Boys. Han var det hengslete, radmagre mobbeofferet fra Queens som ble "rockens redningsmann". Men Joey Ramone var også aksjemegleren som gjorde stor suksess på New York-børsen. Han hadde alltid evnen til å overraske.

The Ramones var mye smartere enn mange trodde. Og det samme var Joey. Han var aldri ute etter å bråke, sjokkere eller gjøre opprør. The Ramones startet ikke punken. Den æren må tilfalle The Stooges, MC5, The Velvet Underground – ellers kanskje Charlie Patton. Det kan diskuteres om The Ramones i det hele tatt var et punkband. Joey hadde mer til felles med Brian Wilson og Louis Armstrong enn Johnny Rotten og Sid Vicious.

"Don't worry about me" er mer enn bare "What a wonderful world". Det er en plate med smerte og sorg. Det er et album fra en mann på vei ned i knestående. Han vet at han skal dø, men nekter å la seg knekke. Først og fremst er det en plate full av håp.

"Like a drug I never did before" gir samme rus som de største Ramones-låtene. "Maria Bartiromo" står nesten like høyt i kurs. Det er en hyllest til tv-reporteren som ga Joey siste nytt fra Wall Street. "Don't worry about me" er en kjærlighetserklæring på linje med "I remember you". På "I got knocked down (but I'll get up)" kjemper 49-åringen febrilsk for livet:

"Sitting in a hospital bed,
frustration going through my head,
turn off the tv set,
take some drugs so I can forget.
I want life.
I want my life.
It really sucks."


"Don't worry about me" handler om veien ut av virkeligheten.

Det er et album som puster, som lever.

Det gjør Joey også.

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 8/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Leonard Cohen - Live at the Isle of Wight 1970

(Columbia)

35 år gamle Leonard Cohen leter etter seg selv og sitt eget uttrykk på scenen i 1970. Resultatet er eviggrønn ekstase.

Flere:

High Llamas - Beet, Maize & Corn
Jack White - Blunderbuss