cover

The Top (Deluxe Edition)

The Cure

2 x CD (1984) - Fiction / Polydor / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Pop / Poprock

Spor:
Shake Dog Shake
Birdmad Girl
Wailing Wall
Give Me It
Dressing Up
The Caterpillar
Piggy In The Mirror
The Empty World
Bananafishbones
The Top


You Stayed... (RS Home Demo)
Ariel (RS Home Demo)
A Hand Inside My Mouth (Home Demo)
Sadacic (RS Home Demo)
Shake Dog Shake (Studio Demo)
Piggy In The Mirror (Studio Demo)
Birdmad Girl (Studio Demo)
Give Me It (Studio Demo)
Throw Your Foot (Studio Demo)
Happy The Man (Studio Demo)
The Caterpillar (Studio Demo)
Dressing Up (Studio Alt Mix)
Wailing Wall (Studio Alt Mix)
The Empty World (Live Bootleg)
Bananafishbones (Live Bootleg)
The Top (Live Bootleg)
Forever (Version) (Live Bootleg)

Referanser:
Siouxsie & The Banshees

Vis flere data

Se også:
Greatest Hits - The Cure (2001)
Three Imaginary Boys (Deluxe Edition) - The Cure (1979)
Seventeen Seconds (Deluxe Edition) - The Cure (1980)
Faith (Deluxe Edition) - The Cure (1981)
Disintegration - The Cure (1989)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Solo

Shape in the drink like Christ/Cracks in the pale blue wall/I'm walking slowly and quickly but always away/Twisting, twisting to the floor

På midten av 80-tallet var The Cure i oppløsning. En stadig voksende suksess og et heftig turnéliv i kombinasjon med et overdrevet inntak av narkotika og alkohol, gjorde sitt til at bandet var på randen av splittelse. Den eneste med ryggen relativt rak, var Robert Smith som i tillegg til å være sjef i The Cure, også var mer eller mindre fast medlem av Siouxie and the Banshees på denne tiden. The Top utgis som et The Cure-album, men i ettertid beskriver Smith plata som soloalbumet han aldri laget.

Utgivelsen er usedvanlig variert, både når det gjelder musikalsk uttrykk og kvalitet. Etter tre tungsindige utgivelser på starten av 80-tallet går The Cure nå inn i en mer lettsindig periode. The Top er bindeleddet mellom de tyngre, tidligere utgivelsene og de mer lett tilgjengelige låtene som dominerer de kommende utgivelsene Head on the Door (1985) og Kiss Me Kiss Me Kiss Me (1987). The Top inneholder både rene poplåter som Birdmad Girl og singelutgivelsen The Caterpillar, samt mer atmosfæriske verk som Wailing Wall og tittellåta.

Albumet starter sterkt med livefavoritten Shake Dog Shake som domineres av tung gitar og Smith i toppform. Med store deler av bandet ute av spill, boltrer Smith seg i studio alene og spiller de fleste instrumentene selv. Vokalen spiller en viktig rolle på utgivelsen og Smith tilpasser vokalen til de varierende uttrykkene i større grad enn tidligere. Variasjonen kan illustreres ved å sammenlikne den anstrengte vokalen på Shake Dog Shake og den lettere fremføringen på den påfølgende Birdmad Girl.

Blant albumets sterkeste låter, og blant dem som knytter bånd til The Cures tidligere lydbilder, er den sterkt personlige Piggy In The Mirror. Her er det selvbildet til Smith som får seg en omgang og tekstlinjene presses frem i Smiths karakteristiske vokaluttrykk. Inspirasjonskildene på albumet er kaleidoskopiske og hentet fra reiser (Wailing Wall), litteratur (Bananafishbones) og filmer, som Smith foretrakk å se i slow motion. Legg til referanser til Pink Floyd, Billie Holiday og Christina inn i denne cocktailen og du er i nærheten av å forstå mangfoldet som utgjør The Top.

Variasjonene i musikalsk uttrykk underveis på The Top kan eksemplifiseres ved det kraftige lydangrepet på Give Me It og det skjeve pop uttrykket på The Caterpillar. Sistnevnte har den klareste linken til The Cures kommende kommersielle suksess med låter som Inbetween Days, Close To Me og Why Can't I Be You? Dette er så langt fra tristessen som har dominert The Cures tidligere utgivelser som det er mulig å komme og bidrar til forvirringen som omkranser bandet i denne perioden.

Albumet avsluttes av den atmosfærisk manende tittellåta. Låta har et enkelt grunnriff som gjentas monotont gjennom seks minutter med få tilsnitt av økt instrumentering. Teksten kan tolkes som om Smith har forstått av å ha viktigheten av bandmedlemmene rundt seg og domineres av følgende bønn; "Please come back / all of you".

The Top utgjør intet høydepunkt i The Cures katalog, men markerer et vendepunkt hvorpå Smith samler gamle og nye bandmedlemmer for å komme tilbake med en ny frisk.

Deluxe-utgaven inkluderer en ekstra CD med demoversjoner av en rekke låter som ikke kom med på albumet og som ikke er utgitt tidligere. Her finner du også alternative studioversjoner av flere av låtene på albumet. Utgivelsen avsluttes av en rekke liveinnspillinger fra turneen som nær på tok livet av en dobbelt overarbeidet Robert Smith.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Robert Plant & Alison Krauss - Raising Sand

(Rounder)

Hvem skulle trodd at dette umake paret skulle stå for en av årets utgivelser? Ikke jeg i hvert fall.

Flere:

Sgt. Petter - Monkey Tonk Matters
Gwen Stefani - Love. Angel. Music. Baby.