cover

Muted

Alias

CD (2003) - Anticon / Tuba

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Elektronika / Downbeat / Instrumental hip hop / Ambient

Spor:
Beginagain
Sixes Last
Again For the First Time
Unseen Sights
Shoes Cars & Soft Drinks
Caged In Wasting Away
Full Circle Blues
I Would Like To Write a Song That
Am I Cool Now
Chew The Fat
The Physical Voice
One Obvious Rule
Lost Friend Advice

Referanser:
The Notwist
Odd Nosdam
Jonathan (Yoni) Wolf
Dntel
Four Tet
Console
DJ Shadow

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


It's only stupid nerd rap, yo!

En skuffende ujevn prestasjon fra teknisk vidundergutt.

Anticon er her igjen med nok en ny utgivelse, og denne gangen er det den gode gamle hiphop eksperimentalisten Alias som står for tur. Skjønt hvor mye som er igjen av hiphopen gjenstår å se, da overvekten av materialet her nok faller nærmere downbeat elektronika enn hiphop. Som på de fleste andre Anticon-skivene er flinkisfaktoren på topp, og det skal ikke stå på kredibiliteten.

Med Eyes Closed EP 2003 vendte Alias seg for fullt vekk fra hiphopen, og ga oss sin første helinstrumentale utgivelse. Muted følger naturlig nok denne utviklingen, med kun to spor med vokal; den ikke så alt for vellykkede Unseen Sights med Micha Archer (fra Notwist) og den fengende The Physical Voice med MCen Pedestrian.

Hovedfokuset på plata er industrielle breakbeats, mørke ambient-stemninger, og overdådig klipping og liming. Selv om dette er ei oppskrift som har virket for veldig mange, blir resultatet av Alias' anstrengelser ei skive som til tider rett og slett virker tam. Men selv om hovedvekten av plata har en tendens til å virke litt steril, er det heldigvis en del spor som klarer å redde plata, sjekk bare ut den eminente Shoes, Cars & Soft Drinks eller den småsensuelle Full Circle Blues.

Som nevnt så fungerer ikke sporet med Micha Acher, Unseen Sights, noe særlig. Dette var egentlig litt av en skuffelse, for duoen Alias/Acher har på papiret alt som skal til for å lage en virkelig klassiker, eller i det minste ei låt av samme kaliber som holder gjengs Notwist-standard. Achers fløyelsmyke vokal og gitarspill møter Alias' massive produksjon, og det burde ha fungert bedre. Grunnen til at den ikke gjør det er hovedsakelig grunnet at Alias' beats sannsynligvis er den kjedeligste prestasjonen på hele skiva, og selv ikke Achers egne tekster, som for øvrig henspiller på Irak-krigen, kan redde denne låta fra middelmådighetens klør.
Da må det sies at det andre vokalsporet, med Pedestrian, fungerer mye bedre. Produksjonen på The Physical Voice er virkelig et høydepunkt, morsom og spenstig så det suser.

En annen låt som jeg føler jeg bare må trekke fram er den selvironiske Am I Cool Now?. Tunge, drivende beats overlagt med vokalsamples:

Anticon ain't hip-hop, yo
They try to hard to be weird
They're only popular on the Internet
It's just stupid nerd rap
They know nothing about where it all came from yo.

I tillegg er det avsluttende sporet spesielt vellykket, hvis du ser bort de irriterende 15 minutter med stillhet som kommer før det skjulte bonussporet.

Som nevnt er Muted ei skive som til tider virker litt kjedelig og steril - til tross for åpenbare høydepunkter - der man med absolutt fordel kunne ha kuttet ut et par av de kjedeligste sporene. Alias er uansett en utrolig god musiker, og som han viser til tider har han et veldig stort potensiale. Om han bruker litt mer tid på selve låtskrivinga framfor tekniske raffinerier så er det ikke utenkelig at han får produsert noe nærmere en klassiker i løpet av de neste par åra.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Efrim Manuel Menuck - Plays "High Gospel"

(Constellation)

Tung og schizofren debut av Godspeed You! Black Emperor-medlemmet Efrim Manuel Menuck.

Flere:

The Lionheart Brothers - Dizzy Kiss
Helldorado - Director's Cut