cover

Santa Maria

Santa Maria

CD (2007) - Slottet / Dotshop.se

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Indiepop / Elektropop

Spor:
Dogs
Every Time
Icestorm
Pill
LaLaLaLaLaaa
Denise
Face Blank
Make Up
Cuckoo
Lay Down

Referanser:
Stereolab
Broadcast
Mazzy Star
The Ladybug Transistor
Maher Shalal Hash Baz

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Vindskjevt og nært

Et spennende musikalsk møte ledet av Concretes' Maria Eriksson.

Observante lyttere, eventuelt lesere, vil nokså umiddelbart kjenne igjen den styggvakre vokalen til Maria Eriksson - en av stemmene fra The Concretes. Eriksson utgjorde dessuten ene halvdelen av Heikki med sin tidligere kjæreste Jari Hapalainen (produsent og assosiert til The Concretes og The Bear Quartet). Høstem 2006 introduserte hun også bandet Strountes sammen med den allestedsnærværende saksofonisten Mats Gustafsson og Reynols-vokalist Anla Courtis.

I likhet med hovedprosjektet The Concretes, hvor Eriksson altså både trakterer gitar, synger og er en viktig låtskriver, gir også Santa Maria stødige bevis på sine evner med harmoniske popmelodier og vakker sødmefull melankoli. Samtidig maler hun opp en betraktelig større palett og opererer innenfor et bredere musikalsk landskap her på egen hånd.

Mange av låtene preges av snål instrumentering og annerledes arrangementer. Musikken gjennomgår gjerne en rekke hamskifter; også i en og samme låt. Fløyter, klokkespill, hammondorgel, obo er noen eksempler på instrumenter som tilfører farge og kulør.

Eriksson har hentet inn en rekke begavede hjelpere til denne utgivelsen. Johan Berthling fra Tape (med flere) spiller bass og produserer platen. På gitar, keyboard og kor finner man Laakso-vokalist Markus Krunegård. Hans bandkollega Lars Skoglund spiller trommer og perkusjon med stor oppfinnsomhet og leken presisjon.

Skiva har plass for både uptempo soul, antemiske glade poplåter fylt av sprudlende orgel traktert av Sagor & Swings Eric Malmberg, og for mer tilbakelente melankolske viser ikke fjernt fra Velvet Underground og Mazzy Star.

Samtidig finnes her underlag av folk, frijazz og progressiv rock som gjør skiva egensindig og annerledes. For mest av alt er Santa Maria et eksempel på hvordan dagens pop er i ferd med å møte improvisasjopnsmusikk, jazz og elektronika.

Det er vanskelig å gi helt klare referanser til Santa Maria. I det ene øyeblikket kan man høre tydelige spor av musikken til Stereolab og Broadcast. I neste minutt har Eriksson beveget seg over i en annen harmoni. Det være seg à la Ladybug Transistor eller Elephant 6-gjengens gladharmoni, Supremes-anthems eller Maher Shal Al Hash Baz' utsvevende frijazz og Velvet Undergrounds suggestive driv. Hele tiden har hun fanget oss som interesserte lyttere, tross at vokalen henes er uferdig og mangelfull på mange vis. Men den er åpenhjertig, troverdig og fungerer. Tekstmessig er lyrikken selvutleverende og intim slik musikken også er personlig og nær.

I mars 07 kommer The Concretes' tredje fullengder, denne gangen uten hovedvokalist Victoria Bergsmann. Det blir spennende å se hva Erikssson og henes bandkolleger har fått frem der denne gangen. Hun er en musiker i stadig bevegelse og forandring. Alltid er sluttresultatet i det minste interessant.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


St. Vincent - Actor

(4AD)

Det er ingen selvfølge at artister kommer så komplett utstyrt som dette, selv blant de beste utgivelser er Actor for en perle å regne.

Flere:

Thomas Dybdahl - Science
Deathprod - Deathprod