cover

Vetiver

Vetiver

CD (2004) - DiCristina

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
Lo-fi / Folk / Frifolk

Spor:
Oh Papa
Without a Song
Farther On
Amour Fou
Los Pajaros del Rio
Amerilie
Arboretum
Angel's Share
Luna Sea
Belles
On a Nerve

Referanser:
Devendra Banhart
Randy Newman
Donovan
CocoRosie
The Incredible String Band

Vis flere data

Se også:
Between - Vetiver (2005)
To Find Me Gone - Vetiver (2006)
Thing of the Past - Vetiver (2008)
Tight Knit - Vetiver (2009)
The Errant Charm - Vetiver (2011)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


12 skogseventyr

Det er vanskelig å si Vetiver uten å nevne Devendra Banhart. Ikke minst siden han både spiller og skriver for dette bandet.

Vetiver er et band fra San Francisco som sentrerer rundt en viss Andy Cabic (som har en karriere fra North Carolinas oversette The Raymond Brake bak seg). Mer kjent er vel Devendra Banhart som både synger litt og står som medskribent på et par av låtene her. Vetiver beveger seg da heller ikke i ukjent terreng for de som er kjent med hans glimrende soloskiver. Men Banhart er det ikke det eneste kjente navnet som deltar: Hope Sandoval (Mazzy Star), Colm O'Ciosoig (My Bloody Valentine) og soloartisten Joanna Newsom er nok kjente navn for en del, og Pernice Brother Thom Monahan har produsert. Joda, Cabic er i trygge hender med sine gemyttelige skogseventyr.

Vetiver er ikke like slående original som Banhart, men deler noe av den samme løse akustiske psych-folk-stilen, litt som Peter, Paul & Mary en sen kveld på verandaen med en tømt flaske tequila mellom seg. Det er noe gammelmodig over Vetiver, både stedløst og tidløst, som om de eksisterer i sin egen verden. Som om de alltid har eksistert.

Dette er i det store og hele Cabics verk, men Banharts co-bidrag, de språkrike Amour Fou og Los Pajaros del Rio preges naturlig nok i stor grad av hans penn. Sandovals stemme er som vanlig himmelsendt (Angel's Share er platens flotteste spor, sammen med Without a Song), mens O'Ciosoig gjør seg mest bemerket med sitt trommespill på den lange avslutteren On a Nerve. Musikerkollektivet er tjent med å vise seg fra flere sider. Her er det både rom for barberte akustikere og mer strykerbelagte låter. Dessuten skal Cabic ha for at han unngår å tråkke i altfor kjente melodispor. Akkurat som Banhart er han ikke så nøye med vers/refreng, og melodiene tvinnes like gjerne rundt en spontan stil og et uhøytidelig uttrykk. Det fungerer stort sett helt greit, selv om jeg sliter litt med å få helt den store følelsen. Vetiver er utvilsomt et imponerende debutalbum, det er en varme og luftighet over produksjonen som gjør hele platen til en mild sommerbris å lytte til.

Folkgenren har fått et krafig løft i USA de siste årene, med artister som Sufjan Stevens, Iron & Wine og Devendra Banhart i fremste rekke. Vetiver plasserer seg godt blant disse, ikke fremst, men litt lengre inn i skogen på et lunt, trivelig sted med gode venner, der ingen dårlige vibber får slippe til.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Television - Marquee Moon

(Elektra / Rhino)

Midt i punkalderen kom det frå New York ei plate som låt ganske så annleis. Så underfundig, så energisk og så visjonær at den aldri kan bli gløymt.

Flere:

Mathias Stubø - 1979
The Twilight Singers - Dynamite Steps