cover

Venus in Cancer

Robbie Basho

CD (1969) - Tompkins Square

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Instrumental / Folk

Spor:
Venus in Cancer
Eagle Sails the Blue Diamond Waters
Kowaka d'amour
Song for the Queen
Cathedral et Fleur de Lis
Wine Song (Sweet Wine of Love)

Referanser:
John Fahey
Leo Kottke
Bert Jansch
John Renbourn

Vis flere data

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


En hjørnestein

En plate som favner over store deler av verdensmusikken - men som stadig står seg som en enslig påle i en egen verden.

En hjørnestein innen "american primitive", akustisk gitar-folk, er nå skjønnsomt re-utgitt av Tompkins Square. Venus in Cancer er en nydelig ferd inn i amerikansk folk-mytologi såvel som østlige raga-influenser, indianermusikk og mystikk.

Opprinnelig utgitt i 1969, Venus in Cancer består av seks ganske omfattende spor som veksler mellom akustisk gitarspill av høy klasse og ambisiøst anlagte vokalkutt med Bashos prangende, dype røst som runger fra bluesen og bomullsmarkens dypeste landskap (tenk Tim Buckley, Scott Walker).

Basho tilhørte i sin tid en rekke gitarister som jobbet under noenlunde samme felles paraply; John Fahey og Leo Kottke er to av disse. Basho har vel aldri fått helt den samme anerkjennelse, men han har i det minste fått navnet sitt i arv av en tysker, som i dag heter Steffen Basho-Junghans (og gjett hvor har tatt navnet sitt fra...). Junghans skriver i omslaget om sitt kjærlighetsforhold til Venus in Cancer, som han omtaler som noe av det beste Basho noensinne gjorde. Uten å kjenne Robbie Bashos platekarriere like inngående som Steffen - det er vanskelig å motsi ham. "Every piece here is developed like a "translated" allegory to understand traditions or times, gently and respectfully filtered through his own highly personalized worldview", skriver Junghans, og vektlegger Robbie Bashos mangfoldige kilde til innflytelse, fra middelalders kammermusikk, vestlig klassisk, irsk, amerikansk folk, midt-østen til japanske skalaer, som han her tok i bruk for å fullende sin visjon.

Det er ikke vanskelig å støtte disse rosende ord, for dette er en sterk, følelsesladet plate som ikke bare tegner klare linjer mot nåtidens etterfølgere (Glenn Jones, Six Organs of Admittance, Jack Rose), men som også står seg ut som en høyst original utgivelse i sin genre.