cover

St. Anger

Metallica

2 x CD (2003) - Vertigo / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Hardrock / Metal

Spor:
Frantic
St. Anger
Some Kind of Monster
Dirty Window
Invisible Kid
My World
Shoot Me Again
Sweet Amber
The Unnamed Feeling
All Within My Hands

Referanser:
Black Sabbath
AC/DC
Slayer
Machine Head
Sepultura

Vis flere data

Se også:
Classic Albums: Metallica - Metallica (2001)
Cunning Stunts - Metallica (1998)
Death Magnetic - Metallica (2008)

(6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7) (6 / 7)


Men Metallica var ikke død

Metallica er tilbake: Metallica er død! Lenge leve Metallica!

Endelig, dette har vi ventet på så lenge! Metallica er tilbake - med et smell! Noe jeg personlig har ventet på i ca. 12 år. Etter et drøyt tiår med eksperimentering med alt fra symfoniorkestre til MTV-ballader har Metallica tydeligvis tatt spaden og gravd ned til røttene. For de av oss som har fulgt bandet fra starten i 1983 kan det se ut som en sirkel er sluttet. Vi snakker altså om 20 år her, og det er ikke dårlig for et metalband. Det er så lenge at jeg deler historien inn i det yngre og eldre Metallica. Det yngre Metallica er perioden fra speed-thrash-metal starten med Kill 'em All (1983) til episke ...And Justice For All (1988), hvor låten One var - hvis jeg husker riktig - ikke bare var den første metallåten som fikk radioaksept, men også fikk MTV-pris for beste video. Det eldre Metallica starter med det nå legendariske Black Album fra 1991, hvor metalballadene Nothing Else Matters og The Unforgiven vant masseappell både i radio og TV. Som vanlig er det noen som begråter denne utviklingen, mens andre bejubler den. C'est la vie. Smaken er som kjent som baken. En ting står uansett fast til Dovre faller: Metallica er metal-ikoner og et av metalhistoriens aller største band. Ugh, jeg har talt.

Dette er BANDET når vi snakker om moderne metal. Metallica har bidratt enormt til å gjøre metalmusikk relativt "stuerent" på 90-tallet, og siste kronen på verket er tittelen som MTV-ICON. En status det fremdeles er litt stas å inneha. Jada, jeg vet at for die-hard metalfans er det mer en fornærmelse enn berømmelse, men for å skape aksept for metalmusikk er det uvurderlig. Hvis dere ikke vet det, så var det i stor grad takket være Metallica at vi i dag kan høre relativt variert metalmusikk i eteren. OK da, en kort tur innom bandets historie kan vel ikke skade annet enn å forlenge anmeldelsen noen linjer.

Vi må gå tilbake til 1983. Tenk på det! Hva fantes av mobiltelefoner, Internett, reklame fra L'Oreal på den tiden? Svært få "levde i tiden", og enda færre var opptatt av effektivitet. På den feminine siden var det vel flere som brukte sminke fordi de trengte det og ikke så mye fordi de fortjente det, men hva vet jeg? Samme året ble CD-platen født, tror jeg. Som de fleste band som har gjennomlevd - eller er det overlevd - teknoalderens inntog, har Metallica også vært gjennom flere utskiftninger av personell. To kjernemedlemmer har riktignok forblitt konstante. Gitarist og de facto sjef James Hetfield, og finans- og administrasjonsmennesket trommis Lars Ulrich. Den siste tiden dessverre best kjent for sin motstand mot musikkdelingen på Internett gjennom den nå famøse Napster-saken. Den første tiden var Dave Mustaine også med på gitar, men ble sparket ut, etter sigende på grunn av et noe problematisk forhold til alternative urter og farmaka. Mustaine startet siden det suksessfulle metalbandet Megadeth, og gjorde karriere den veien. Etter en tragisk bussulykke i '86, hvor bassist Cliff Burton mistet livet, kom Jason Newsted (fra thrash-bandet Flotsam og Jetsam) inn i bandet. En posisjon han holdt frem til slutten av 90-tallet, da han selv valgte å slutte. Bandet trengte nok en gang ny bassist, og jeg må si at valget av ny bassist er usannsynlig bra. Robert Trujillo er sjef på de dype toner. En feinschmecker av en bassist, som også spilte i funkbandet Suicidal Tendencies med Mike Muir og Ozzy Osbourne. Rutinert og med en sabla godt "feel". Husk å legge til ekstra bass-equalizer på anlegget. Du vil ikke angre. Eventuell flassing av maling, ignoranter og sure naboer må vike her!

Som den observante leser sikkert har merket er jeg en smule entusiastisk i forhold til denne skiva. Og jeg må innrømme at jeg sliter med å finne på mange nok superlativer, men jeg skal nok klare såpass mange at du også får lyst til å høre skiva.

Vel, hva er så dette fantastiske som gjør akkurat St. Anger så heidundrende god?

Det er selvsagt flere ting, for eksempel lydbildet, tyngden og basslyden. Her har noen gjort en skikkelig jobb ved miksebordet. Kjennere vil merke seg at lydbildet er enklere, rene og tyngre på denne utgivelsen. Fra tidligere skiver er vi blitt vant til en liten hang til overproduksjon, som noen ganger har ført til at lydbildet har blitt utydelig og svekket "trøkket". Jeg tenker her spesielt på skivene etter Black Album fra 1991. Vokalen er også tydeligere enn noen gang. Hvem visste at Hetfield kunne synge? Skiva byr på en infernalsk råkk'n'råll-blues-metal-kombinasjon som rett og slett sitter som aralditt. La det midlertid ikke avlede deg fra det faktum at det er nok E5-powerchords og pentatoniske skalar til å skape den rette "metal-feelen". OK, la oss se på noen av låtene som stikker seg ut.

Åpningssporet Frantic er førstelåt som fremlegges som bevis på det jeg har sagt ovenfor. Å ja, hør også spesielt på den vanvittige fete basslyden fra det samme sporet - faktisk er bassen håndtert av Hetfield og produsent Bob Rock i studio - Trujillo kom med etter at albumet var ferdig. Til de som måtte mene at Metallica er "poseurs" og fløtepuser med ekkel kommersiell bismak: Det er ennå tid til å gjøre bot og skifte mening. På åpningssporet kommer bassen fram, og feter opp lyden noe så hinsides. Jeg sier det rett ut: En skive som begynner så bra kan ikke være dårlig, samtidig som det setter listen veldig høyt når det gjelder forventninger. Åpningssporet er en nytelse for metalfans, og er så eksellent at det ikke kommer til å bli singel på MTV - så "metalkredden" skulle være ivaretatt.

Tittelsporet St. Anger har umerket tæl, og det blir litt som tittelen på en bok. Du forventer at tittelen skal si noe om innholdet, ikke sant? Her viser låten den stilen som har gjort Metallica for soft for hardcore metalfans og tilgjengelig for tusenvis av andre, så det er litt gi og ta her. De starter med et relativt rocka riff for så å trøkke skikkelig på med en basspuls før helikoptertrommene setter ting i gang for alvor. Akkurat når pulsen når 2500000 kommer et melodiøst refreng som sørger for at du ikke sprenger noen blodkar. Også her er bassen godt tilstede og låner tyngde til låten. En velkomponert låt som viser en definitvt sintere side av bandet i forhold til de fire siste utgivelsene.

Some Kind of Monster har en tung og sugende hardcore feel, med en sosialradikal tekst som burde trykkes i Klassekampens neste nummer. Dirty Window er en punkete Green Day spiller blues-greie, bortsett fra lyden, som er ørti ganger tyngre. Shoot Me Again er en melankolsk og dyster låt, hvor sinne viker for fortvilelse. Nydelig. Det nærmeste jeg mener vi kommer en ballade er The Unnamed Feeling, men ikke helt.

Kanskje er det vanskelig å forstå hva 40-år gamle metalmusikere, som i tillegg er mangemillionærer, har å være sinte for, men tro meg - de holder koken. Metallica ser ut til å ha blitt hardere og tyngre etter skilsmissen fra eks-bassist Jason Newsted. Ikke et vondt ord om Herr Newsted, men han hadde aldri dette trøkket i sine årelange bidrag til bandet. Ikke at det trenger å ha noe å gjøre med Newsted, men endringen er merkbar.

Hvis noe negativt skal sies må det være at skiva, til tross for sin gung-ho-attityd, mangler tidligere tiders variasjon. Den er hard, den er tung, men ikke spesielt variert. Her er ingen tåredryppende akustiske innslag, ingen hvordan-er-det-mulig-gitarsoloer, eller intrikate orkestreringer. Med andre ord ingen av de godbitene vi er blitt bortskjemt med fra tidligere utgivelser. Er dette nok til å sende skiva nedover skalaen? Nei, vet du hva. Til det er lyden, riffene og helheten for solid.

Hvis det ikke skulle være klart til nå: Metallica har levert et fanden så bra album, og de har latt oss vente lenge, men det har vært verd det. Og ja, før jeg glemmer det. Med skiva følger også en DVD med opptak av låtene fra øvingslokalet. En ikke rent liten godbit.

Hadde det ikke vært for at en sjuer er uoppnåelig uten guddommelig innblanding ville dette vært en klar kandidat. Derfor lander den på en fjellstø sekser i min bok. Løp og kjøp!

comments powered by Disqus

 



K-A
2003-06-09Robert Trujillo

Heisann!
Robert Trujillo er en av de feteste rockbassistene noen gang, men en ting må bli sagt: han spilte ikke en eneste tone på "St. Anger".
Det var produsent Bob Rock som sto for all bass-innspilling ettersom Trujillo ikke kom inn før skiva var ferdig-spilt.
Derimot, hvis man ser på DVD som følger med, hører man (og ser) hvor rå Trujillo virkelig er og hever bandet flere hakk!

red
2003-06-09Trujillo vs. Rock

Vedr. K-As feedback: Det er nok riktig at det er Rock som er sjefsbassist på denne innspillingen. Evnt. forvirring rundt dette er nå rettet opp i teksten. Takk for påpekning.

red

morten fleischer
2003-06-10Ahem... Trujillo vs. Rock

Vel, dette var jo pinlig, men det er likevel godt å se at metalfolket kan sin samtidshistorie. Jeg kan ikke annet enn å beklage denne smule unøyaktighet, samtidig som jeg fastholder at Trujillo er kongen.

råkk ån

-Morten Fleischer

km
2003-06-21St. Anger

Takk for et morsomt og underholdende review!

Kjøpte selv St. Anger dagen den kom ut og jeg elsker den og ønsker Trujilo hjertelig velkommen!!

Det eneste som "irriterer" meg er lyden i skarptromma, sånn lang og ekkel etterklang! Men det går vel greit så lenge Ulrich serverer så raske basspedaler som jeg aldri har hørt fra han før!

METALLICA!! m/

Jardar Nygård
2003-06-30Ikke helt enig egentlig

Må si jeg ikke helt forstår alle de gode anmeldelsene av St. Anger. Som tro Metallicafan kjøpte jeg cden dagen den kom ut, og løp med voldsom fart hjem til min cd spiller. Lykkelig og entusiastisk puttet jeg cden i spilleren, og trykket på play med en følelse av ærefrykt. Anmelderes ord som: "Tilbake til det gamle metallica" og "cden metallica bare måtte lage" surret rundt i hodet. Jeg lente meg tilbake og ventet på euforien. Men hva kom isteden? Nu metal?! Dette er jo ikke metallica! Hylte min indre stemme. Dette er nu metal. Vel og merke ikke av den kule sorten, som første cden til SoaD eller slipknot, men av den litt mer kjipe sorten, som dukket opp etter at hardcore genren ble sprengt og en ny genre, nu metal, dukket opp. Masse rot og bråk, syns jeg om det nye metallica. Jeg må si jeg ble trist. Ok, hadde dette vært en debutskive fra et nytt band hadde jeg nok syns den var ganske bra.

St. Anger er et album der alle instrumentene (inkl. vokal) håndteres slik bare musikere av toppklasse kan det. Men det forventes mer enn dyktighet fra metallica. Klart jeg er glad St. Anger ikke er noen countryskive, men jeg mener bestemt at dette er det dårligste metallica har kommet med så langt. Det som setter prikken over i'en er det vanvittig irriterende "ploink" "plank" lyden av L. U.s skarptromme. Så irriterende at jeg ennå ikke har klart å høre gjennom hele cden. Metallica er død: og jeg håper nuMetallica gjør det snart også.

P.S. Må legge til at deres konsert på Roskildefestivalen rettet opp inntrykket av døde Metallica. Den var hinsides bra, omtrent. De eneste to sangene de spilte fra den nye cden var t.o.m velsignet fri for plankplanket fra Ulrich. Og de spilte de gamle sangene med uovertruffen feeling. Vil også gi cred til nye bassisten for sin håndtering av bass. Fett. Selv om jeg nok heller ville beholdt Newsted.

Vebjørn Flaata Gulli
2003-07-01Helt enig med Jardar

Jeg og mener det er bare piss at det her liksom er tilbake til røttene. Det her er ikke Metallica, men noe nu-metal-lignende greier som jeg generelt ikke tåler. Og det faktum at noen kan skrive at det er bra lyd på det albumet her skjønner jeg heller overhodet ikke. Trommene høres rett og slett latterlige ut. Generelt er lydbildet veldig rotete. Gitarlyden er jo ikke engang bra. Hvordan klarte de å få til ...and justice for all-lyden for titalls år siden, også klarer de å få fram den sure møkkavrengen i neste millennium. Han nye bassisten er jo absolutt kvalifisert hvis vi ser på hvor god han er, men det "you flush it out" eller hva faen han halvrapper på St. Anger får det til å boble i blodet mitt. Ikke faen om det skal være noe som ligner en liten anelse på rap engang i Metallica.
For min del kunne gutta bare slutta å gi ut cd'er etter ...and justice for all eller til nød Black Album.

Da har vel jeg sagt mitt.

Einar D.
2003-07-01St. Anger Feedback

Jeg skal være enig i at noen av sangene ikke holder klasse, men dere vet nok ikke så mye om Thrash Metal ser jeg. De skarptrommene Lars Ulrich bruker er det mest trash som finnes. Jeg og er enig i at noen ganger blir de litt slitsomme men det er dette som er Trash, og det er kult! De virkelig "gammel" låtene som er konge er nok- Frantic-St. Anger-Shoot me again. resten er en blanding fra alle skivene. Selv om de er kule. Ville ikke gitt skiva 6 men en sterk 4! Men uansett Metallica er det beste bandet ever lived! Så dere som klager på trommene-DET ER TRASH!!!! (mailen min ble laget før jeg hørte Metallica!)

Vebjørn Flaata Gulli
2003-07-02Thrash hva så?

De har for det første aldri brukt en så råtten lyd på noen av de tidligere albuma, og for det andre så ser jeg strengt tatt ikke noe poeng i å bruke en råtten skarp bare fordi det er thrash. Jeg har lært meg et aldri så lite triks innenfor musikk-verdenen. Det lyder som følger: Høres det råttent ut så drit i å bruk det.

takk for meg.

Christer
2003-07-02tullete metal

Metallica spiller kjedelig, standard, dårlig hard-rock som er grusomt å høre på.
Ille at både Metallica og Iron Maiden tok opp så mye kvalitetstid på roskildefestivalen. Kunne sikkert fått ti andre bra band istedenfor dette masete testosteron-tullet

Marius
2003-07-03Fett med sang i skarpen

Hey! Forstå dette! Det er IKKE KULT med en skarptromme som høres ut som en 14 gølvtam med seider! På åttitallet hadde mange band en skarptrommelyd som hørtes midt sagt voldtatt ut. Masse reverb, helt tørt og jævlig døv ekko (forekommer bare på kommers-låter). Ingen sjel.
At Lars Ulrich proviserer med sang i skarpen synes jeg bare er fett, selv om det var løitt annerledes FØRSTE GANG jeg hørte på plata. Men nå er det bare en del av den litt rå og røffe sounden 'tallica har utviklet på den siste plata. Synes selv det er fett med litt sang i skarpen.

martin
2003-07-04trash metal

"Øyh! den skarptromma der hørtes helt jævlig ut!"
"Liker du ikke lyden altså?"
"Nei, den er grusomt stygg og irriterende."
"Åja, men det er jo bare fordi du ikke visste at denne lyden er TRASH METAL"
"Å? Er det TRASH METAL?"
"De skarptrommene blir litt slitsomme men det er dette som er Trash, og det er kult!"
"Ok. Da er det kult."

Thrashknekten
2003-07-07Trash??

Si meg, det heter da ikke Trash, men Thrash metal, gjør det ikke?
Altså Thrash.
Dette til info.

Bjørn
2003-08-01St.Anger

Som en fan som har fulgt Metallica siden de var små, sinte ungdommer, og rettmessig innehaver av alle deres cd-er, bruker jeg min rett til å uttale meg.

St. Anger ER bra!

Jeg skal innrømme at da jeg kom hjem etter å ha kjøpt cd-en den dagen den kom ut, og putta den i anlegget, ble jeg skuffet. Inderlig skuffet. Men når jeg hadde hørt gjennom albumet et par ganger, og hadde vent meg til den gromme lyden av skarptromma, så digga jeg det! Det var en fryd å høre at Metallica faktisk var tilbake, store som faen! Dette med at det er "tilbake til røttene" er jeg ikke enig i, men de eksperimenterer med Thrash/Heavy Metal, og det har de virkelig gjort bra! Hvis du skulle ha vært et Speed Metal-band hele tiden, hadde folk til slutt blitt lei av det, tross alt

Svein Tore
2003-08-09Metallica/St.Anger

Den dagen jeg kjøpte St.Anger var forventningene store! Men med en gang jeg stappet cd'n inn i annlegget ble jeg skuffa som faen.... Lyden av lars sine skarptrommer skar seg langt inn i hjernen min... Da jeg kom til "The unnamed feeling" tengte jeg for meg selv at det ikke var så ille... Men 'Tallica var bedre før... Jeg har disse metallica allbummene som favoritter: Nr.1: Master of puppets... Nr.2: Ride the lightning... Nr.3: The Black Album... Svein Tore 14 år.... Lenge leve Metallica...!!!!!

Mathias
2003-08-22Elsker Metallica

Seriøst ass, alle de som synes at Metallica er dårlig, vask øra!! Mulig at ikke alle Metallicas sanger er så utrolig bra men jeg mener bare hør på Frantic, Nothing Else Matters, Unforgiven, Unforgiven ll og St.Anger.... De er jo SERIØST bra.

Lars Frøsland
2003-08-31Konge plate

Skal inrømme at de to første gangene jeg hørte plata syntes jeg det var ok , ikke så veldig , men etter en 3.4 ganger elsket jeg dem , nå liker jeg den masse , faktisk en av de 5 beste a metallica , Rob Trujillo er en sjefsbassist , men seff ikke bedre en Cliff , gir det 6 av 6

Tom den store
2003-09-05St.Anger

For det første. St.Anger?!?!? Herregud for et teit navn. Leste historion til hvorfor det dumme navnet kom opp; noe med en amulett eller noe Kirk hadde skaffa i utlandet. Og for det andre: Har dere lest tekstene?? Ser ut som de er skrevet av en fjortis. Dere kan umulig sammenligne St.Anger med gamle Metallica, St.Anger er et stygt album som de har brukt kort tid på.
Saaaaaaanggtt AAaaaAAAnnger" hyler James Hetfield ut på videoen (høres ut som en gammal fyllik, noe han desverre har blitt). Han har mista stemmen, han har mista evnen til å lage bra riff og mista evnen til å skrive. Sikkert pga alle hjernecellene han har ødelagt av all alkoholen han har helt i seg.
Metallica var bra på 90 tallet, og da mener jeg både live og på plater. Da kunne han synge og skrive bra tekster. De skulle gitt seg etter Black Album. Resten som fulgte hørtes ikke ut som Metallica lenger. Hør bare på møkka sangen "Invisible Kid" f.eks...han gjentar jo lyrikken over 3 ganger i løpet av sangen. Nesten samme med alle de andre møkka sangene på cd'en. Nei det eneste bra med Saint Anger må være riffet i Frantic på introen. Det er tøft. Men det blir gjentatt for mye til det kjedelige. Metallica er dødt. Har gått over til andre band. Trist men sant. Sorry hvis jeg virka sur, men ble irritert over det latterlig dårlig startinnlegget som ikke overhodet stemte med noe av det Metallica har laget.

Morten
2003-10-02Progressiv rock!

Nå er jo ikke Metallica et metal band da!
De er tungrockere!
Metal er simple grep, med en overdissorted gitarspilling! Hvor er finger spillet fra sanger som Seek & Destroy?

Metallica er et progressivt band! Det vil si at de spiller fra raskt og rasende tempo til de enestående rolige soloer! Master of puppets! Progressivt så det holder!
Kanksje de heter METALLica, men de er og (forhåpentligvis!) blir det også!

Rune G.
2003-10-05St.Anger

Synes St.Anger er en skikkelig nedtur. Låtene er altfor lange. Tekstene er dårlig. Hadde de kuttet ned hver sang med sånn ca. 3 minutter kunne det kanskje ha blitt til noe. De lange sangene drar, etter allrighte åpningspartier, avgårde laaaangt utpå vidda, noe som gjør at skiva mister fokus med en gang, og blir fort kjedelig og uviktig.

Odd
2003-10-07Kalkun

Plata er oppskrytt! Det første sporet Frantic, som går på tv for tida er langt ifra en god låt. Hørte jeg nu-metal? Yes, det er akkurat det det er. Første gangen jeg hørte på plata, fikk jeg et lite løft. Etter litt for mange ræva utgivelser, kommer de hvertfall med noe agressivt igjen. Men det blir altfor tungt i lengden. Sangene er lange og kjedelige. Pleide ikke Metallica å være nokså melodiøse? Og du, "progressiv rock". Du må nok finne en litt bedre definisjon på progresiv rock. Progressiv betyr stigende/voksende. Hvis det er noe disse sangene ikke gjør, så er det å vokse. De graver sin egen grav, spør du meg. Lytt til noen plater fra 70-tallet (Led Zep). Så kanskje du vil forstå hva progressiv betyr. Metallica er/var et nu-metal/trash-metal band! Men nok om det. Dere som mener at plata er sinnsykt bra. Har dere sett på tekstene? Fy f*** så ræva! Vi må nok bare takke oss med det de skapte på 80-tallet. For metallica VAR et av tidenes råeste TRASH-METAL band.

Caroline
2003-11-06St.Anger, Metallica er ennå konge!

Jeg synes St.Anger er et utrolig bra comeback, for tidenes heavy metal band. Først er sangene ukjente for deg, og man kan nok bli litt skuffa... men etterhvert er det helt utrolig, og man blir virkelig *glad* i sangene! F.eks: Shoot Me Again, Frantic og St.Anger er låter man bare MÅ digge, spør du meg! Låtspillet, stemmen som skjærer hardt inn... Helt utrolig! Du må bare la det hvile litt først, før du slår løs med ris og ros! Jeg gir albumet all ros! Takk for Metallica, de vil alltid herske...Og takk til St.Anger som har bygget dem opp for en ny generasjon høytelskende rocke-fans!!

Vidar Langerud
2003-11-11St.Anger Er

St.Anger er ikke verdens beste metal plate, men helt grei. Låter som Frantic, St.Anger, Dirty Window, My World og All
Within My Hands er helt KONGE og metal som f.. Har fulgt Metallica siden 1984, De er og blir Verdens Beste Heavy Metal band. Det kommer aldri til å bli et så stort metal band på denne planeten noensinne! Og til dere som kaller dette NU-METAL??? Hæ?? Nu-Metal det har rap elementer i seg. Hvor i helvete er det på Saint Anger??? Flush it out, partiet på tittellåta som en av dere skrev om her har vel ikke noe med RAP og gjøre, Få dere et liv a? Dessuten var det en gjøk som skrev at Robert Trujillo sang akkurat dette partiet, Ha ha, Det er kun James som synger på albumet.

Har noen vært på Metallica konsert her??? Å kalle Flush it oot partiet nu metal blir det samme som å si at Når Newsted skrek DIE DIE DIE MOTHERFUCKER DIE under live opptreden med låta Creeping Death skulle vært Nu-metal, så gi f i sånne lite voksne feedbcks, og la en ting være klart Metallica er og blir ett HEAVY METAL band!!!

Kill em all = Speed metal
Ride The Ligthning = Thrash Metal
Master Of Puppets = Thrash Metal
...And Justice For All = Thrash Metal
The Black Album = Heavy Metal
Load = Hard Rock
Re-Load = Hard Rock
St. Anger = Thrash/speed/Heavy Metal

og for de som gidder å lese mer her er mine anmeldelser på alle metallicas utgivelser:

Kill Em All 5 av6
Ride The Ligthning 6 av 6
Master Of Puppets 6 av 6
...And Justice For All 5 av 6
The Black album 5 av 6
Live Shit Binge & purge 6 av 6
Load 4 av 6
Re-Load 3 av 6
Garage inc 4 av 6
S&M 4 av 6
Saint Anger 4 av 6


"Bang That Head That Doesn't Bang"

Stay Metal

Linn
2003-12-09Metallica er fantastisk

Eg syntes at alle platene til Metallica er fantastiske, sjølv dei med dårlege karakterar. Eg blir sint når ikkje andre jenter i klassen liker Metallica, det gjer meg sesiell. Og eg gler meg til eg er 16 då reiser eg til Oslo på kons

Master Of Puppetz
2003-12-07Enig...

Var også på konserten Onsdag... Sikkert største øyeblikket i mitt liv... Til nå... Eller helt til neste konsert... Hit the lights!!!

Karoline , 13 år
2003-12-05METALLICA!

Jeg var på Metallica konserten i oslo Spektrum 2.12.03, og det er det fineste jeg har opplevd i hele mitt liv! Å se det bandet er jo bare helt UTROLIG, dere kan ikke si at de er dårlige, bare fordi de har passert de 40. Metallica er det beste bandet som noen gang har eksistert! den konserten fikk 6er, så nettopp på et program om Metallica på tv, de er bare helt rå! Så ikke kom her å si at de er dårlige, vi snakker faktisk om det første metalbandet jeg begynte å like, og ikke minst, det BESTE og verdens mest populære band!

Vilde
2003-12-04Metallica dø? ALDRI!!!!!

Jeg har ikke lest alle sine innslag men stoppet brått da jeg leste Jardar sitt innlegg.. At en kan si noe så dumt! Jeg mener virkelig St.Anger e kongemusikk! Og når Jardar sier at han kanskje synses t hadde vert bra hvis d hadde vert et debutalbum fra et fremmed band er jeg helt er jeg helt enig! Det hadde jo ver helt enormt bra fra dette ukjente bandet! MEN når du tenker på at dette er en del i METALLICAs historie så må eg utale meg sterkt! Etter alt de har gitt ut, er dette ikke det beste, nei.. men en del av Metallica selv! Så hvis du ikke klarer å høre at dette er Metallica så tror jeg du bør tenke deg litt om... ,METALLICA er ikke død! Og jeg kan ikke forstå at du sier det! Jeg var nettopp på konserten i Oslo og hvis du var der skjønte du nok at de lever like mye som de alltid har gjort! Metallica rock on!!!!

04.12.03 S*lash..

Einar Pedersen
2003-12-06Metallica - tidenes beste metal-band

Si hva dere vil. Alt annet enn at Metallica er verdens beste, blir bare latterlig. Det er jo soleklart! Var nylig på konserten i Spektrum. Det var mitt livs beste opplevelse. Til alle tvilere: Kom på konsert i Gøteborg 30. mai, og se verdens beste metal-band live!

Alex
2003-12-15Denna var bare best

Dette er nok noe av det bedre som er kommet fra denna gjengen.

The Nightspirit
2003-12-21Putting it all to rest...

Lest de fleste innleggene nå. Må si mye av det er så latterlig at jeg får vondt i tåspissen min. Skal slå ned noen ting som er blitt sagt nå:
St.Anger er ikke nu-metal. Dette er en kategori som ikke eksisterer.
Det blir også feil at fjortiser slenger seg på å sier dette er verdens beste band. Vi kan ikke bli enige om verdens beste band.
Dette er ikke en diskusjon om hvorpå Metallica er verdens beste band.
Metallica er et fantastisk band, men hold det saklig og diskuter St.Anger. Du kan ikke komme her og påstå St.Anger er en knall CD fordi Metallica er bra/har laget bra musikk før. Vet dette kan virke som drittkasting, men det er ikke det.
Metallica er bra, og har musikk av forskjellig kaliber. Vi blir heller ikke enige om hva som er bra, da alle har forskjellig smak. Men ang. St.Anger, om du liker den kommer an på hva slags annen musikk du hører på. Plata blir altfor kompleks, og riffene og lyrikken blir gjentatt i det ugjennomskuelige. Lydveggene er harde å komme gjennom. Jeg personlig har ikke lært meg til å sette pris på denne plata. Den er og blir for tung for meg til å takle. Etter 3 gjennomhøringer satt kun The Unnamed Feeling. Dette er det nærmeste jeg kommer det Metallica jeg liker. Melodisk og tungt, med et budskap som sitter.
Jeg vet ikke med dere, men ingen liker det samme. Men vær så snill å vurder CDen alene, blir så utrolig lamt å si "St. Anger ruler fordi Metallica er best!". Takk for meg.

Helge
2003-12-21Brent says

Føler meg ikke kompetent til å si noe brukbart i denne diskusjonen, men gir ordet til en jeg tror har litt mer å fare med.

http://pitchforkmedia.com/record-reviews/m/metallica/st-anger.shtml

urtmeister
2004-01-05vanvittig kjip musikk

St. Anger må da være Metallicas gedigne spiker i kisten som ble påbegynt i starten av nittitallet.
St. Anger er så ekstremt dårlig at den ikke er verdt CDen jeg fikk den brent på engang.
Tro meg jeg liker Metallica, men det var Metallica før 1990. Denne umelodiøse, numetallen med blikk bokstrommer er rett og slett ubehagelig å høre på. Ikke kan jeg skjønne hvordan James Hetfield har klart å snekre sammen noe så sinnsykt elendig som dette makkverket her.Denne skiva ville nok fått terningkast 1 av meg gitt.

Christian E.
2004-01-06Grusomt!

En gedigen skuffelse! At et band som Metallica kan synke så dypt. Ingen kan komme å påstå at dette hverken er nyskapende eller progressivt! Gørr kjedelig, bråkete og slitsom støy, milevis unna 80-talls suksesser som Kill'em All og Ride the Lightning.

Thomas
2004-01-19Drukner i gitar

Jeg elsker gitar!! Det skal helst være minst en gitar i låta skal den fange interessen min... men med st.anger blir det faktisk for mye riff og lange introrer. Det blir rett og slett litt langtekkelig. Albumet er bra, det er det ikke tvil om, men om det fortjener en sekser.... jeg vet ikke. Det trenger kanskje noen flere gjennomlyttinger fra min side, men foreløpig har det ikke åpenbart seg. Når det er sagt vil jeg også si at jeg liker dette albumet bedre enn load og reload.

Lydmann Stian
2004-01-19Trash eller ikke trash

Uansett om de er et trash metal band eller ikke; Den skarpa høres jævlig ut og ødelegger en stor del av opplevelsen. Skiva i seg selv er jævlig bra, men det hadde vært lettere å høre på den med en god skarp-lyd. Jammen bra teknikeren på Roskilde skjønte det! Det var digg!

Frantic Føkking Kjeks
2004-01-21Ok, here we go..

Skal vi se..

Frantic(4): kul låt, har bra bass og trommer. Refrenget kan bli irriterende om en ikke er i humør til det. Hovedriffet (u live it or lie it (KIRK) er ekstremt bra i mine ører, både akustisk og heavy utgave (heavy utgave minner om en illsint
bikube).

St. anger(2): Bra riff og trommer + vokal. "Flush it out"-partiet er det hovudsaklig KIRK som står for. Denne liker jeg.

Some kind of monster(5): Bra intro og kul tekst. Høydepunktet er "ominous, i'm in us" på slutten.

Dirty window(9): Kule trommer. Kombinasjonen av "I'm judge and I'm jury and I'm executioner too" og "Projector, protector, ..." gjør en kul kontrast.

Invisible kid(10): Nja.. blir litt for ensformig. Kul tekst.

My world(7): Kul tekst og vokalmelodi. Det er versene som redder låta. Handler ubevisst om James' rehab opphold.

Shoot me again(3): JÆÆÆVLIG kult riff på "all the shots i've take.." Riffet og kul tekst gjør låta kjempebra.

Sweet amber(6): Bra intro. Kule riff og interessant teksting. Bra låt. Likte trommene på denne låta.

THE UNNAMED FEELING(1): "..comes alive..." Dette er det beste jeg har hørt av Metallica siden "MetallicA" kom ut. Riff, trommer, vokal, bass, en liten halvsolo på slutten.. alt dette gjør den til den beste på plata og hever den noen hakk.

Puryfy(8): Teksten og vokalmelodien gjør den bra!

All within my hands(11): Nedtur. Den begynner bra, men blir for ensformig og bråkete.

Totalt: Jeg gir plata 5 av 6.

Jølle
2004-01-22EhhhEEhehhe

Og en liten halvsolo på slutten, ja.. haha. Huff, for et makkverk av en produksjon/spill/tekster. Sier det ikke litt at de knapt spiller en eneste låt fra St. Anger på konserter Hva får noen til å si at plata er progressiv rock? Ikke gjør skam på en sjanger på den måten. Noe mer ut på vidda tror jeg aldri jeg har hørt. Karoline, 13 år, konstaterer med at metallica er verdens beste band. JESSDA! At de ikke kunne ha gravlagt seg selv snart...

Frantic Føkking Kjeks
2004-01-25hmmm

grunnen til at de ikke spiller så mange låter fra st. anger, er den at de har ikke fått øvet nok på de. derfor holder de på de gode, gamle, kjente greiene så de ikke føkker det til. det skulle vert bra pinlig, det...

GI
2004-01-26eh?

Ikke fått øvd nok?
Hva er det slags vas? Ser ikke ut til at de har de helt store problemene med å spille låtene på live-in-studio DVD'en som fulgte med skiva.

Har aldri før hørt at et band dropper å spille nye låter live fordi de ikke har fått øvd dem inn.

Metallica er et band som gir ut dårligere og dårligere plater, synd den nye generasjonen fans ikke innser det.

Saint Sint
2004-01-30Morten F. - Hva har du putta i pipa di?

Seriøst - jeg er virkelig nysjerrig. Hva som kan få noen til å skrive en så panegyrisk anmeldelse av St.Anger må opplagt være noe skikkelig heavy stuff.

Metallica nådde sitt musikalske høydepunkt med "Master Of Puppets", og har siden ".. And Justice", gjort sitt beste for å utforske hvor lavt et band kan synke i musikalsk kvalitet ved å prostituere seg til et størst mulig publikum.

Da "Load" kom ut, promoterte de bevisst skiva med et "alternativt image", siden det var det Store på den tiden. Ikke det at jeg har noe imot at de klipte håret i seg selv; bare den åpenbare begrunnelsen for dette. Progressiviteten som Metallica var kjent for tidligere ble droppet til fordel for kjedelig, uoriginal sørstatsrock og piss kjedelige ballader.

"Reload" var en sammenrasking av ubrukt materiale på "Load" med et par små kosmetiske inngrep for å håve inn maksimalt med minimal innsats. Det beste på hele skiva er Marianne Faithfuls vokal.

"Garage Days Inc." var for å hindre skadene (ie. tapt inntekt) ved uoffisielle utgivelser med samme materialet. At de har slengt på noen totalt uinspirerte coverlåter i tillegg, gjør ikke saken noe bedre.

"St. Anger"... Igjen et bevisst imageskifte. Siden det for tiden er Nü-metal som "r00ler", er det vel ikke særlig overraskende at det ble Metallicas nye stil. Samtidig går man ut og proklamerer at man "har funnet tilbake til røttene.." for å prøve å vinne tilbake litt gamle fans også. For noe bullshit. Den elendig produserte platen består av enkle derivater av mye mer (for tiden) inspirerte og talentfulle band som Meshuggah og SoaD. Hvis noen har lyst til å høre bra nü-metal (noe som forøvrig er sjelden nok), anbefaler jeg at de sjekker ut disse bandene og styrer godt unna "St. Anger".

Forresten, drit i hele nü-metalen, og sjekk ut det svenske dødsmetall/progressiv-bandet Opeth. Bedre musikk blir ikke laget nå til dags. *Spesielt* ikke av Metallica. :)

sKADd
2004-03-10Nu-metal

Nå er jeg lei av å høre dette maset om at Metallica har blitt nu-metal.

En definisjon på nu-metal kan høres slik ut: Nu-Metal er metal som har en spesiell beat eller groove som ligner på det man som oftest hører i hip hop eller rap. Nu-metal kan også bruke samples eller rap i musikken, men dette er ikke alltid tilfelle.

Dette er langt ifra definisjonen på St. Anger. Jeg er enig i at man kan høre både Korn og Slipknot i St. Anger, men det gjør dette likevel ikke til en nu-metal skive.

Jeg syns St. Anger er et knallbra album, og et steg i riktig retning for et band som ikke har gitt ut et virkelig godt album siden 1988 (...and Justice for All).

Hvis du hører på defire første Metallica albumene (Kill 'em All, Ride the Lightning, Master of Puppets, ...And Justice for All) kan du se at St. Anger er en naturlig progresjon fra dette, bortsett fra at plata er gjort litt mer tidsriktig og soloene og gitarrunkingen (som til tider kunne være litt irriterende) er borte.

En annen positiv konsekvens av at Metallica har gått tilbake i røttene sine, er at vi nå får høre mer gammelt materiale på konsertene.

Og til dere som mener at "You flush it out"-partiet på låta St. Anger er rap: Get a clue! Da vet du åpenbart ikke hva rap er. Det er greit å ikke like noe, men man bør alltid ha dekning for hva man sier.

Musikknerd med rosa ullsokker
2004-06-08Metall-Ica

Metallica er ikke et band man overser, det er heller absolutt ikke noe band som har èn sang du liker. Man må bare respektere Metallica, enten man liker musikken deres eller ikke. De har tidligere hatt mange fantastiske, og noen "bare" bra utgivelser. Denne platen er forholdsvis grei, men stiller et lite krav til at du må like Metallica fra før. Det kan til tider virke som om de parodierer seg selv, Metallica er originale - de vil høres ut som seg selv uansett, og det er positivt, men de trenger likevel ikke gjøre alt de kan for å ligne seg selv så ekstremt mye. Dette albumet ser ut til å være kun for at den gamle fansen deres skal fortsette å like dem, og det vil de så klart uansett. Men jeg tror ikke fansen hadde følt seg sviket om Metallica hadde blitt litt mere eksperimentelle, og vist utvikling og progresjon i musikken deres. De er er jo, tross alt, gamle. Er man ikke fan av Metallica, blir man det ikke av dette albumet, da anbefaler jeg heller å grave litt dypere inn i bandets fortid og deres tidligere verk.

Ole
2004-06-29Fy faen

Jeg har ikke gøddi å lest alle innslag, for så jævlig interesant er det ikke å lese om det thrash eller ikke, eller om det er bra eller ikke. Hva med å ha deres egen mening? Men en ting vil jeg si, og den meningen SKAL alle ha, kill'em all ER thrash. Det var en her som sa at det ikke var det. Det var jo aller første thrash-skiva som kom ut, jo. Metallica var de første som ga ut en thrash plate. Men de aller første til å spille det var Exodus.

Jon-Petter
2004-07-14MetalliHead

Dette er et album som skiler seg fra alt som tidligere er utgitt av gudene mine. Men det er ikke det beste de har laget. Og skulle jeg tatt med meg et album på ferie ville ikke dette være det rette... men misforstå meg ikke, det er verdt pengene det koster. Jeg kjøpte det samme dag det kom og har hørt en del på det. Jeg synes at det mangler soloer og trommelyden er litt skarp. Skulle ønske lyden var litt rundere. Bassen er heller ikke som den skal, Robert gjør det sinnsykt mye bedre enn Bob og jeg ville heller hatt musikken fra DVD'en på albumet...

St. Anger er flere steg i riktig retning. Og klarer de og mikse det de lager i dag og legger til litt fra det de gjorde på 80-tallet vill de være tilbake sterkere enn noen gang. med James bedre enn noen gang, en bassist som er sinnsykt bra. Og Kirk og Lars fortsatt på topp. Gleder jeg meg til neste album...

Petter
2004-08-26Enig med sistemann....

Jeg er enig med det som blir sagt i det siste innlegget her. St. Anger er ikke Metallicas beste album, langt ifra, men gir du det litt tid og vender deg til det, er det faktisk et ganske bra album. Det er ihvertfall mye bedre enn det tullet de holdt på med utover 90-tallet. Gleder meg ogs til å høre om de klarer å trylle frem litt gammel storhet på neste album....

Sivert
2004-10-15Kva i alle

Eg er i tvivel om hr. Fleischer kan ha vore ved sine fulle femten då han satte seg ned for att skriva denne annmeldning, eg velger å tru at han, som monge andre som har pryda sia med rablerier har blive blenda av det "magiske" Metallica som no er attende for full ugagn. tic-tac-tic-tac? Vrøvl! Eg er såra og vonbroten!

Kill 'em all tøfft til gull! Saint Anger tøfft til bly!

Metal Up Your Ass
2005-02-10Hør her

Jeg blir så lei av at folk har så lite peiling. Kill 'Em All (1983) var IKKE verdens første thrash-metal album. Det var det de britiske gutta i Venom som sto for med debuten sin Welcome To Hell. Allikevel var det Kill 'Em All som for alvor satte fart i thrash-metal bevegelsen og kan derfor regnes som det mest innflytelsesrike thrash-metal albumet gjennom tidene.

Videre vil jeg si noe om definisjonen av nu-metal. Det virker som om mange av dem som har skrevet inn mener at denne typen metal er hip-hop og rap blandet med hard-rock. Dette stemmer ikke. Nu-metal er som navnet antyder kun "ny metal". Et band som System Of A Down blir regnet som nu-metal og de har ingen connection til hip-hop musikk.

St. Anger: Jeg har skjelden blitt så skuffet på grunn av musikk som når jeg satte på St. Anger etter å ha kjøpt den. Uten tvil Metallicas dårligste utgivelse. Hvorfor fjerner Lars Ulrich strengene i skarpen sin? Det høres ut som om han spiller på en blikkboks! Hvorfor er det ingen gitar-soloer på albumet? James Hetfield uttalte seg om dette nylig og sa at Kirk Hammett allerede hadde bevist hvor god han var på gitar. Er dette en god grunn til å utelate soloer? Er det for å vise hvor god gitarist man har at band i uminnelige tider har hatt soloer med i sangene sine? At Hetfield i det hele tatt kan finne på å si noe sånt gjør meg nesten litt lattermild. Se hva musikk-industrien og delvis også Bob Rock har gjordt med den stakkars rockeren som for noen år siden kun brydde seg om thrash-metal og syns alt annet var noe herk. Åhh hvor jeg lengter etter den tiden!

ullabulla
2005-03-04naaah....

Man KAN kalle System... nu-metal. Man kan også kalle det alternativ-metal, noe mange velger å gjøre, antakeligvis nettopp fordi begrepet nu-metal har fått et ganske så negativt preg. Bare for å kverulere litt. Når det gjelder St. Anger, så er jeg så enig med mye som er sagt: sammenlignet med de tidligste utgivelsene er det... litt trist.. Men samtidig er det jo litt godt å vite at de fremdeles KAN lage noe nytt. På en måte...
Hvorfor jeg sitter og skriver det her er jeg vel ikke helt sikker på selv engang...

Sokkestativ
2005-12-31Tomt

Metallica gikk som sagt fra speed-trash til vanlig metal (justice) til ballader. til rock og nå til... noe jeg ikke helt vet hva er. Hvor er blitt av de geniale gitarsoloen til Hammett og Hetfields røffe vokal? Hvor er beaten til Lars? Disse 3 gjenværende må virkelig ta seg sammen. Robert er en flink bassist, men jeg foretrakk Newstead eller Burton. Burton sier jo å være en av verdens beste bassister. Jeg vet ikke jeg. Håper Metallica snart smeller sammen et genialt speed trash album snart. Det er det de er kjent for, og det de er best til.

OJH
2006-04-13St. Anger er ikke Metallica!!!

Har lest mange av de foregående innleggene på denne siden om St. Anger plata, og en ting er ganske tydelig: Det er delte meninger om denne skiva!!

Jeg har full aksept for det, men er samtidig ikke blind for det faktum at Metallica ikke er Metallica lenger!! Hvor er den krystallklare og skrapende vrengen som dette bandet gjorde seg kjent med på 80-tallet?? Hvor er lyden fra settet til Ulrich?? Hvor er melodikken i stemma til james??

Det er mye som mangler, med andre ord!! metallica var fra ''kill em'all'' til ''and justice for all''... etter det har vi sett ett band som har slitt med å finne veien tilbake til storhetstidene... men hvorfor i alle dager er de så populære enda?? Selvsagt pga at deres live-setlister fortsatt består av 70 % med gammelt materiale... det er dette materialet som holder bandet i live!! Uten de 4 første platene ville ikke Metallica blitt noe mer enn en middelmådighet i metal-bransjen!

Det er også selvsagt delte meninger om Metallica alla speed-metal perioden var heavy metal, prog-metal eller andre former for metal... Det synes jeg det blir tåpelig å diskutere! Med etterpåklokskapens fasit i hånd når det gjelder progressiv metal, så kan det bare utelukkes tvert!! Vil du ha prog, så hører du på Dream Theater, Symphony X m.m... Metallica var ett metal-band, glem pre-fixet... Metal-band. PUNKTUM. Å underdele metal-sjangeren på et så spakt grunnlag blir bare dumt!!

At Kirk Hammett har valgt å kutte ut sine etterhvert varemerkede solo-parti, kan jeg godt forstå! vi veit at mannen kan spille jævla bra, han behøver ikke å bevise det gang på gang... Å en gang går han lei, noe jg forstår veldig godt.. Han har spilt disse soloene sine millionvis av ganger live opp igjennom årene! Når det gjelder bassisten, så er han grei nok. Men ikke noe mer. Cliff Burton vil aldri bli erstattet fullt å helt, hverken hva teknikk eller kreativitet angår. Men Trujillo har åpenbart styrker som Burton ikke hadde, spillemessig..

Hadde jeg anmeldt denne plata, ville jeg gitt den 4.. Plata er brukbar, men ikke noe mer. Det er trash, og bra sådan, men med Metallica bak spakene hadde jeg forventet meg mye, mye mer!!

Artikler, nyheter


Ekstranummer #61: Nostalgi i slengbuksas tidsalder: Den norske retrobølgen på 70-tallet, Del 5

Filmindustrien befant seg i syttiåra i ei hard klemme. Skulle den satse på tidsriktig sosial ’relevans’ eller peise på med det den alltid har vært best på, pur eskapisme? Svaret, og de store pengene, lå i en mellomløsning: Tidstilpasset og trendriden

Podium

Hovedsiden / Siste:

Til Vigdis av Jan Garbarek
06.04.14 - 17:56

Indie band i Oslo søker trom...
23.03.14 - 15:52

Bassist sökes till osloband
17.03.14 - 22:40

> Registrer deg som forumbruker her.

Feedback


Jeg Vil Hjem Til Menneskene - Susanna Wallumrød
Konservativ?
(05.04.11)

Memories Of A Lifetime - Ole G. Nilssen
En fantastisk CD. Blir aldri lei av denne musikken!
(03.04.11)

The Agent That Shapes The Desert - Virus
Heilt ueinig
(29.03.11)

Groovissimo