cover

Propaganda

Sparks

LP (1974) - Island / Universal

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Glam / New Wave / Poprock

Spor:
Propaganda
At Home, At Work, At Play
Reinforcements
B.C.
Thanks But No Thanks
Don't Leave Me Alone With Her
Never Turn Your Back on Mother Earth
Something for the Girl With Everything
Achoo
Who Don't Like Kids
Bon Voyage
Alabamy Right
Marry Me

Referanser:
Queen
Yellow Magic Orchestra
10cc
Frank Zappa

Vis flere data

Se også:
Kimono My House - Sparks (1974)
Indiscreet - Sparks (1975)
Big Beat - Sparks (1976)

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Kreativ skaperrus

Denne besitter også mye av den samme vitaliteten, kraften og energien som gjorde forgjengeren til en kritikerfavoritt i Europa.

Ikke nok med at den bisarre popduoen Sparks - nå en kvintett - slapp klassikeren Kimono My House i 1974. Bare ni måneder senere kom oppfølgeren Propaganda. Selv snakker bandmedlemmene om en slags kreativ skaperrus og et enormt press for å levere flere storverk.

På den tiden var det også ganske vanlig å slippe ny plate en gang i året selv om man også turnerte ganske heftig, slik også Sparks gjorde. Noen beskriver skiva ganske enkelt som "Kimono My House Part 2". Ganske riktig er det mange soniske fellestrekk mellom de to skivene også. Her er frenetisk hardtslående gitarriff, manisk falsettvokal og markant bass og ville slagkraftige trommer.

Skiva besitter også mye av den samme vitaliteten, kraften og energien som gjorde forgjengeren til en kritikerfavoritt i Europa. Også Propaganda fant veien til topp ti på de britiske albumlistene og den produserte noen hitsingler i Storbritannia.

Never Turn Your Back On Mother Earth og Something For the Girl With Everything plasserte seg begge innenfor topp 20 på Top of the Pops. Førstnevnte er også etter min mening bandets beste enkeltlåt.

Slik jeg er fristet til å også bedømme denne skiva som bandets aller ypperste album, stikk i strid med opphausingen av forgjengeren Kimono My House. Vokalist Russel Mael synger med stor intenistet og tilstedeværelse. Samtidig er vokalen oppstyltet, maniert og rar i all sin operatiske fylde. Men "over the top feelingen", den musikalske storslåttheten og dramaet kler disse låtene og får frem desperasjonen og nerven i de spektakulære og vakre låtene.

Sparks står for en bisarr blanding av hard rock, vaudeville og pseudo-klassisk musikk, og bygger formelig en ny Wall of Sound med sin studiopop fylt av intrikate detaljer. Igjen er det Muff Winwood som har bidratt med produksjonen.

Liker du Queen eller The Ark bør sjekke ut denne skiva. For slik slående catchy og sprudlende teatralsk popmusikk er sjelden vare i dag - slik det også var det i Sparks storhetstid fra 1974-1976.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Wire - Red Barked Tree

(Pink Flag)

Ikke like ukonvenjonelt som i glansdagene, men jakten på den perfekte poplåten fortsetter.

Flere:

Monster Mike Welch - Cryin' Hey!
Plastikman - Closer