cover

Sugar In Space

Rub a Dubs

CD (2004) - Checkpoint Charlie / EMI Virgin

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
World

Stiler:
Reggae / Dub / Rocksteady

Spor:
Are You Ready
Real Love
Sugar In Space
Where You Are II
Your Name
Geronimo
Too Hot
Heat
Stars In Your Pond
Ready For More
Augustus

Referanser:
Bob Marley
King Tubby
Third World

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Sugar & spice, new searchers in space!

Vår anmelder kommer med oppsiktsvekkende nyheter om Stavanger etter et musikalsk møte med Rub a Dubs!

Jeg er hardnakket overbevist om at Statens Kartverk har tatt grundig feil og vil her korrigere dette: Stavanger er en liten øy langt ute i Atlanterhavet, ikke langt i fra Jamaica. Den ble tildelt Norge som kompensasjon for at nordboerne oppdaget Amerika før Colombus. På grunn av Stavangers nærhet til det jamaikanske subkontinent, er det heller ikke overraskende at det kulturelle samkvemet har vært omfattende. Faktisk i den grad at Stavanger-ensemblet Rub a Dubs knapt kan adskilles fra "ekte" jamaikansk rocksteady og reggae.

Jamaica er jo også kjent for de søte ting, enten det dreier seg om rom, sukker eller rastafari. NASA har funnet sukkerstoffet ribose i verdensrommet, noe Rub a Dubs muligens tar som et tegn på også rom og rastafari har spredt seg mange lysår utover i ...eh, rommet. Albumet Sugar In Space er tydeligvis tilegnet det søte liv, enten det foregår i det ytre eller indre rom. Her er til sammen 11 spor med koselig, mykt flytende rubadub-musikk. Stavangers svar på Bob Marley, William Helvik, synger svært så stilriktig, selv om det er mulig å ta'n på aksenten! Her synges det hviskende mykt om seilturer til Samoa og forfedrenes ånder, mens store ekkoer og flytende pastell-synther fyller opp det store rommet. Rytmeseksjonen jobber så sakte den kan og får den virtuelle sommerheten til å tine opp leddgikta slik at armene langsomt beveger seg med musikken. Åja! Rubadubs får temperaturen til å nærme seg 96º In the Shade (forøvrig et av mine favorittalbum med Third World)!

Spor med titler lignende på Are You Ready finnes vel nesten på alle album innen genren - et av de mest kjente er vel People Get Ready. Åpningssporet ble forsøkt luftet som single i sommer, uten at kommersiell radio så noe penger å hente i å spille den. Kanskje dere burde ha forsøkt den sterkt dub-funk betonte Too Hot i stedet? En ekte stjernelåt dette! Real Love starter med skikkelig honky horn, og fete blåsere mener jeg alle ordentlige reggister trenger! Kunne ha ønsket meg enda mer av dette, men rubberdubberne har i hvert fall skapt et utsøkt behagelig lydbilde som bedøver hjernecelle og får deg til å slappe av slik de gjør i Shanty Town!

Sugar In Space er utgitt på høyst oppegående Checkpoint Charlie Audio Productions, som også har utgivelser med Thomas Dybdahl og Helldorado på samvittigheten. Den føyer seg fint inn i rekka av norske kvalitetsutgivelser og er en av de hittil beste eksemplene jeg har hørt på hjemmeprodusert reggae.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Television - Marquee Moon

(Elektra / Rhino)

Midt i punkalderen kom det frå New York ei plate som låt ganske så annleis. Så underfundig, så energisk og så visjonær at den aldri kan bli gløymt.

Flere:

Brandy - Full Moon
Wilco - Yankee Hotel Foxtrot