cover

Røtter

Bergtatt

CD (2009) - MTG / Musikkoperatørene

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Folkrock / Hardrock / Folkemusikk

Spor:
Ægir
Kvinnemordaren
Villemann og Magnhild
Nøkkerose
-
Bläck
Åsgårsreia
Når Eg Døyr
Harpa
Attgangar
Daudens Klør
Mølla

Referanser:
Gåte
Lumsk
Folque

Vis flere data

(2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7) (2 / 7)


Røtter på stive føtter

Norsk folkrock som svekkes av svake vokalprestasjoner.

Bergtatt spiller folkrock i en norsk kulturell kontekst. Her er det fosser og fjell, tinder i tåke, fjorder og bjørkeskog, snø og kulde. Greit nok det - Norge og Skandinavia er eksotisk, spesielt når du har musikerne som her på plata som trakterer slike instrumenter som langeleik, hardingfele og tverrfløyte.

Men hva er folkemusikk og hva er rock? Ikke for å være kvasi-filosofisk, men selv rocken og folkemusikken har sine standarder. Vokalist Marianne Lia holder ikke noen standard. Er det meningen at når en person ikke kan synge, men bare kauker og hyler i vei så er det plutselig folkelig? Lias stemme er flat, gneldrende og uten musikalsk innlevelse. For alt undertegnede vet kan hun godt være musikkutdannet sangpedagog fra musikkhøyskolen i Oslo, men i denne musikalske sammenhengen som Bergtatt presenterer fungerer ikke vokalen hennes.

Ellers er musikken endeløse variasjoner av temaer de fleste nok har hørt før. Noe av materialet og måten den blir fremført på har noe maoistisk "Rødt Kor" over seg, det vil si et ubarmhjertig formateringspress av hva "folkelig" folkemusikk er. Et godt eksempel her vil være låta Mølla. Åsgårdsreia er derimot en positiv overraskelse, her flyter hardrock i en fin saus sammen med folkemusikk, hvor faktisk både vokalen og musikken fungerer. Det skyldes først og fremst at Bergtatt her bryter ut av det stivbeinte folkrock-formatet og inn i noe ukjent og fremmed. På Åsgårdsreia er musikken en positiv hybrid og ikke en doktrinær formel-avspilt forutsigbarhet.

Noe av det samme kan sies om Attganger - en patosfylt låt som er både mystisk og stemningsfull, hvor musikken løfter lytteren inn i en annen verden. Og her slipper Bergtatt seg virkelig løs. Det må de gjøre oftere.

Mitt store spørsmål til Bergtatt og alle andre som befinner seg i samme genre: Hva er det de vil egentlig? Plata heter Røtter - men er røtter noe som ikke kan flytte på seg? Er ikke røtter også føtter? Noe mobilt og fleksibelt? Når fortiden sitter så mye fast i kulturlimet som hos Bergtatt så vet du hva du får. Det er helt greit det. Men gud så kjedelig det kan bli.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Kollwitz - Like Iron I Rust

(Fysisk Format)

Debuten til Kollwitz er så absurd bra at det nesten er verdt å bli tunghørt og kastet ut av leiligheten for.

Flere:

Philip Kane - Time: Gentlemen
The Knife - Tomorrow, In a Year