cover

The Straight and Narrow

Navigators

CD (2010) - Columbia / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Rock

Stiler:
Countryrock / Garasjerock / Soulrock

Spor:
Rose's Bed
Just Another Fool
Seen It Coming
Winter Song
The Straight And Narrow
God Really Loves My Woman
Amsterdam
Tumbleweed
Wall Of Stone
Blue Colored My Mind
To The End
Wonder Of You
Keep My Eyes On The Road

Referanser:
Ricochets
Reigning Sound

Vis flere data

(5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7) (5 / 7)


Blue coloured their minds...

Har du noen gang lurt på om håpløshet, forhåpninger, uoppnåelighet og illusjoner er romantisk? Spør Navigators.

Ricochets er uten tvil et av de desidert beste rockebandene Norge har hatt på 2000-tallet, og det var særdeles trist da de takket for seg etter Isolation i 2005. Og vi har blitt holdt på pinebenken lenge nå, men den uunngåelige tilbakekomsten til sjef Trond Andreassen er endelig her.

På The Straight And Narrow er det heller aldri tvil hvem som er sjefen. Ricochets er kanskje borte, men i ånden så er de i aller høyeste grad fortsatt med oss nå som Navigators er blant oss. Navigators har likevel lagt ut på en ferd som makter å skape en egen verden rundt seg, samtidig som selve ferden har blitt kjernen i historiene som blir fortalt.

Der Ricochets ikke var ukjente for å bygge album rundt klare konsepter ved et par anledninger, så er det ikke helt slik det fungerer denne gangen. Men det er helt klart et gjennomgående utgangspunkt for Andreassen at å finnes er en konstant utfordring og at det byr på en uendelig rekke hindre. Det er kanskje denne tematikken generelt sett som har blitt gjennomgått denne gangen. Uansett så kan nesten The Straight And Narrow tolkes som en klar videreføring av Ricochets siste album, Isolation.

"Another walk in the gutter"

Og selv om det er en litt annen fremtoning denne gangen, en noe mer sober og frigjort, så er det alltid et element av aksept i all elendigheten - En aksept som gir rom for litt sol i rennesteinen. Men Andreassen kan fortelle om de lykkeligste og vakreste av ting ,og fortsatt vil det nødvendigvis ligge et element av håpløshet og bekymring bak det hele.

Slik det uttrykksmessig baserer seg på 50- og 60-tallet, gjelder det også i stor grad tekstene. Det er aldri revolusjonært eller fantastisk, men det er fylt med velplasserte og effektfulle klisjéer. Andreassen har her ofte en tendens til å få det hele til å høres ut som et dramatisk antiklimaks, samtidig som det er et eneste stort nostalgisk øyeblikk. Og ikke minst er det alltid fortalt fra et tidløst perspektiv.

Navigators lever kanskje i en annen tid, men i de beste øyeblikkene på The Straight And Narrow så greier de å få tiden til å stoppe og hjerteslagene slå tilsvarende kjappere. Wall Of Stone for eksempel er en låt som fanger alt dette på fire minutter og tjuetre sekunder på en perfekt måte. Det finnes flere perler her også, blant de det bunnsolide tittelkuttet, uptempo Seen It Coming og det deilige avslutningssporet Keep My Eyes On The Road.

"Ain't going up in your flames"

Skyggene vil alltid luske bak Andreassen og hans kompanjonger, og måten det fremføres på gjør det hele nesten litt slørete. Hver og en som forhåpentligvis skal omfavne, elske, vente, høre, oppfylle og varme får man nesten et inntrykk av at egentlig ikke finnes her, som en drøm på en måte. På den måten er det et uoppnåelig aspekt av Navigators. Akkurat det er jo en drøyt romantisk tanke i seg selv, og et attraktivt konsept rundt The Straight And Narrow, noe som holder i massevis for meg i alle fall.

Om dette får lov til å være lyden av 2010, så er det et tegn på at det finnes litt rettferdighet her i verden. Dette selv om skyggene noen ganger blir hakket for store, selv for ringrever som Navigators.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Silverchair - Diorama

(Atlantic)

Silverchair leverer en meget voksen og mangefasettert fargeklatt.

Flere:

Fire! - You Liked Me Five Minutes Ago
Marissa Nadler - Little Hells