cover

Century

Erik Faber

CD (2004) - Sony Music / Sony Music

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Pop

Stiler:
West coast / Voksenpop

Spor:
Today
Century
Last Night's Boogie
Yesterdays Call
Sinking Ships Galore
Move On
Strange
Open Your Eyes
Shivers
It's Alright

Vis flere data

Se også:
Between The Lines - Erik Faber (2002)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Pop med en tanke bak

Mange har avfeid Erik Faber som en lettvekter. Det er grunnleggende feil.

Pop har fortsatt dårlige kår i Norge. Det skal mye til før hovedstadens "musikkpoliti" (som jeg fortsatt liker å kalle dem) godtar en ny popartist. Det blir fort "glatt, for kommersielt, uten særpreg" - eller andre fraser som dominerer.

Selv har jeg sans for Erik Faber, som er fra Kristiansand. Debutalbumet Between The Lines (2002) hadde lovende takter innenfor en sjanger jeg vil beskrive som voksenpop. Men jeg var usikker på om det ville bli med det ene albumet eller ei, rett og slett fordi jeg tenkte at "dette er det kanskje ikke markedet for i Norge". Tross fengende sanger som On Top Of The World og Between The Lines.

Det er jo påfallende at i nesten alle intervju og anmeldelser blir Fabers modellbakgrunn nevnt, bare for å antyde at han har fått kontrakt for utseendets skyld. Jeg gir i alle fall pokker i hvordan fyren ser ut, musikken er det som betyr noe.

Grunnstemningen i Erik Fabers låter er en svevende vokal, med bra uttale, dog noe utflytende til tider. Han har en lettere, lys stemme, som faller i smak hos meg. Nok særpreg til å høre at det er han, men selvsagt også de rette vriene som skaper gjenkjennelseeffekt i sjangeren.

Mange av sangene er bygd opp rundt gitarbaserte popriff, og hever seg over dusinvare av boyband-pop og ditto rett og slett på grunn av nevnte stemme - og intensiteten i musikken. Det er budskap her, ikke bare "stæsj og image". Jeg savner dog tekster i CD-heftet.

En låt som Today, som åpner albumet, driver deg som lytter avgårde utover en sensommerdag, gjerne i cabriolet eller med takluka åpen. Good vibrations, som Brian Wilson ville ha sagt. Singelen Century er en annen godbit, dog er denne noe mer drøvtygd å få has på. Shivers er med sitt knakende gode refreng en av albumets høydepunkter.

Vi befinner oss i en krysning mellom 80- og 90-tallets melodiåre, spedd på med passe moderne produksjonsteknikker. Det skaper en balanse jeg i alle fall har sans for. Det melankolske og litt pompøse er en del av helheten, og til tider kan det vippe over i for "blasse" melodier. Da kan noe av kritikken fra annet hold ha et snev av substans, men dette er ikke grunnleggende for Century-albumet, som jeg vil hevde er "pop med mening".

comments powered by Disqus

 Aina
2004-03-01En anmelder blir lurt.

Dette er ikke pop med substans, men pretensi-pop uten annet mål eller mening enn å dyrke egoet til en artist uten noen som helst retning, integritet eller talent. Det er illustrerende for Fabers karrakter at han nå om dagen uttrykker at han er flau over sitt forrige album. La dette makkverket synke inn og vi kan alle omtale det med samme mine når Fabers neste opus står for tur. Selv krysser jeg fingrene for at det aldri kommer og at vi heller kan ta stillheten i bruk.

Thomas
2004-03-02Aina er sur

Er det ikke flott når personer som Aina bestemmer hvem som har retning, talent og integritet. Ainas kommentar inneholder jo ingen konkret kritikk av Erik Fabers musikk, men ligner mer på et rendyrket personangrep. Jeg respekterer selvsagt Ainas meninger, men skjønner ikke hvor motivasjonen for et slikt personangrep kommer fra.

Mens Aina fortsetter sin fortvilede leting etter pop med substans, kan jo vi som liker Erik Faber og det han staar for kose oss videre med musikken hans, og håpe at han produserer flere og enda bedre plater. Og Aina, det er da ikke noe galt med personlig utvikling. Forresten, du har en kvise på nesa.

johnny fra Stovner
2004-03-02og artistens manager kommenterer anonymt?

antar det er thomas reim som rykker inn og forsvarer artisten her.

Thom Hell
2004-03-02Faber er grei

Er ikke vill over musikken, men synes det er bra at noen gjør den greia i Norge. Spør du meg knuser Faber Kurt, også i musikkkvalitet.. Er ganske sikker på at neste plata blir bedre og ikke dårligere.
Og Aina, ikke vær lei deg. Erik Faber har sikkert også hatt en kvise på nesa. Den går bort etter hvert...

Elev
2004-03-14Faber er dødsrå!

Faber er en utrolig hyggelig mann. Han er meget sjenert, og er ekstremt redd for å drite seg ut. Dessuten er han en begavet musikkartist. skriver og komponerer selv, utrolig bra!

Irene Räisänen
2004-03-19Hei!

My name is Irene and I'm from Finland, Oulu. I heard your song, Century, last week and it was something, what I didn't heard long time ago. I think, that you living in Norway? I saw your picture yesterday in internet and I think, that I must see to you.

Siste anmeldelser

Artikler, nyheter


Pink Floyd: 1967-1977

Denne artikkelen er en kort gjennomgang av Pink Floyds mest sentrale verker perioden 1967-1977, deres viktigste periode.

Groovissimo