cover

100th Window

Massive Attack

CD (2003) - Virgin / Virgin

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Rock / Pop / Elektronika / Eksperimentell

Spor:
Future Proof
What Your Soul Sings
Everywhen
Special Cases
Butterfly Caught
A Prayer For England
Small Time Shot Away
Name Taken
Antistar

Referanser:
Radiohead
Sinéad O'Connor
Horace Andy

Vis flere data

Se også:
Blue Lines - Massive Attack (1991)
Protection - Massive Attack (1994)
Mezzanine - Massive Attack (1998)
No Protection - Massive Attack & Mad Professor (1995)
Heligoland - Massive Attack (2010)

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)
Det vanskelige fjerdealbumet nå. Og på papiret er dette den fjerde plata til Massive Attack. I spilleren får vi derimot servert soloprosjektet til Robert "3D" del Naja, produsert mens Grant "Daddy G" Marshall er ute i en forbanna lang farspermisjon. Bra for ungene.

Massive Attack solgte sinnsyke mengder plater da de koblet inn gitarene på Mezzanine. Helt fabelaktige og monotondystre gitarvegger ledet til joggesko-reklame, platesalg og Mushrooms farvel med gruppa. Han var redd for at de skulle bli for punk.

Hadde det bare vært så vel.

"100th window" følger opp tendensen fra lignende storheter innenfor elektronisk musikk i Storbritannia. Underworld sjanglet som de 40-åringene de faktisk har blitt på "A 100 days off", og det prepubertale Rohypnol-tøvet til Prodigy er for evig dømt til å nevnes i samme åndedrag som råtten frukt og atomavfall. Noen bør sporenstreks bygge et eldresenter for elektronikapensjonistene og sperre dem inne. Jeg melder meg frivillig til å spise nøkkelen.

Soloplata til 3D glir rett inn på eldresenteret. Den skaper fra starten av en stillestående stemning som varer gjennom hele plata. Det er slapt og kjipt og brutalt kjedelig fra begynnelse til slutt.. Sinnead O'Connor synger flatt til vanlig, men her har hun virkelig fått boltre seg i tonal flathet. Tekstene hennes er for det meste bare vås, ralling om ingenting og himmelske krefter. Men der Underworld kunne kastes ut av spilleren for så å glemmes, er "100th window" mye seigere å bli kvitt. Mer om det senere.

Horace Andy er der. Og 3D har nå i alle fall den fordelen at han er den eneste fra originalbesetningen som synger. Det blir litt som Husker du. Programmet altså. Hadde det enda vært bandet.

Ved første gjennomlytting høres dette ut som ni spor som ble til overs fra Mezzanine-innspillingen. Ved andre gjennomlytting har ikke inntrykket forandret seg noe nevneverdig, utover at man henger mer med på den gjennomgående montone og gladdystre stemningen. Sånn fortsetter det også på tur nummer tre og fire. Men etterhvert blir plata en vondartet føflekk som ikke vil ut av CD-spilleren. Og det er ikke fordi plata blir så eksepsjonelt bra, snarere så eksepsjonelt ufarlig. Designet for å ta livet av CD-spilleren din. Omtrent like engasjerende og nyskapende som en plastpose, Dorthe Skappel eller flatbrød.

Du er kanskje så hardcore at du allerede har løpt ut og kjøpt plata, kanskje rundet et par omganger i Discman-en? Nå klarer du ikke å stoppe? Du må ha mer? Her har jeg laget en liste med forslag om hvordan du kan komme ut av "100th window"-helvetet, og fortsette med å høre på skikkelig musikk. Det første du må gjøre er selvfølgelig å fortelle alle du kjenner at du har tenkt å slutte. Du skal ikke si at du skal fortsette på fest. Du må være motivert for at dette er noe du skal klare.

1. Akkurat som det finnes forskjellige årsaker til at folk hører på "100th window", og ulike grader av avhengighet, finnes det ulike metoder for å slutte.
2. Fire av fem angrer på at de kjøpte denne plata, og de fleste har prøvd å levere den tilbake en eller flere ganger. For de er fleste er helse, barn og økonomi de viktigste grunnene. Hva vil du oppnå? Hva gleder du deg til? Hva vil du unngå?
3. Skriv ned grunnene dine. Vær så konkret som mulig. Det vil hjelpe deg til å bli mer motivert.
4. De fleste som klarer å slutte å høre på "100th window". har flere enn to forsøk bak seg. Med andre ord er det god grunn til å prøve å slutte selv om du har prøvd det før. Øvelse gjør mester!

Utover det ønsker jeg at avkommet til Daddy G snart klarer seg selv og Mushroom lar punkhatet sitt ligge på trendnissehylla. Ryktene sier at det kommer en ny plate om kort tid. I Massive Attack sitt tidsperspektiv betyr vel det rundt 2018.

Men mest av alt ønsker jeg å bytte ut "Hør også" med den splitternye spalten "Hør Heller."

(0,5/10)
Tor Martin Bøe
16.02.2003

Denne anmeldelsen ble opprinnelig publisert på pstereo.no,
der den fikk karakteren 5/10

pstereo logo

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Pernice Brothers - Live a Little

(Ashmont / One Little Indian)

Hey Joe, where you goin' with those tunes in your head? - I'm ridin' down PCH One to Somerville to get High as a Kite. Ein god idé Joe, ein god idé.

Flere:

Diverse artister - Fille-vern - gamle og nye mestere i norsk munnharpetradisjon
Terje Isungset - Middle of Mist