cover

Anish Music Too & Free

Band Ane

2 x CD (2009) - Jenka

Kjøp fra: CDON | iTunes | Amazon MP3

Genre:
Elektronisk

Stiler:
Elektro / Laptop / Glitch / IDM / Drill'n'bass / Spoken word / Ambient / Dub

Spor:
Ballerina skæv på tå
Ballongyngen
Alma Krathus
Brændsel
Skildpadden Dennis
En dag i skolen
Atommuffin
Harddisken
Cirkel
Brødrene Malmborg


Dødsblues'n i Hov
Koklok
Hvis du ville
Phlasted
Ild
Søster Rosenmund
Keld i herlighed
Forord
DJ Lillemor
Florabi
Aladin Østergaard

Referanser:
Björk
Rumpistol
Rockettothesky

Vis flere data

(4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7) (4 / 7)


Ambivalent ambient

Spennende og harmonisk elektronika, men også statisk og uten de forløsende høydepunktene.

Band Ane består av danske Ane Østergaard og hennes laptop, som etter debuten i 2006 ble en slags kultfigur i Danmark, med opptredner på Roskilde både i 2006 og 2007. Når hun nå omsider er tilbake, er det med intet mindre enn to album, Anish Music Too og Free, med sistnevnte som et slags overskuddsprodukt.

Anish Music Too er ambient, ingen tvil om det. Lydbildet er søkende og henleder lytteren til en indre psykologisk reise. Muligens et slags ekspressivt uttrykk for Ane Østergaards egen sjelelige tilstand, som visstnok både fysisk og mentalt befinner seg mellom hytter, skoger og trær.

Østergaards ønske er å ta lytteren med inn i hennes desibeliske og sjelelige nullpunkt, og misforstå meg rett, dette er ikke en dårlig plate og hun mislykkes ikke. Det er bare det at lydbildet, og Østergaards enkle hjemmesnekrede beats blir for repetive og for sjelden avbrutt av taktskifter og harmonier, desverre. Resultatet er at man blir sittende for lenge med de samme tankene, samme sinnsstemning, og samme rytmene. Det etterlengetede intermessoet, som Skilpadden Dennis ( låt nummer fem på Anish Music Too), kommer, men kommer for sjelden og for sent.

La meg beskrive i bilder. Ved første lytting ble jeg umiddelbart dratt inn i det spennende lydbildet, akkurat slik gode ambient-skiver skal gjøre. Jeg så for meg Band Ane stående i et skogholt, hvor hun leder meg med inn i skogen - og jeg følger velvillig med. Men så, etterhvert går jeg lei av alle trærne som ser like ut. Hun greier ikke, slik for eksempel Brian Eno kan, å variere inntrykkene. I stedet for å følge med videre, blir jeg derfor sittende å spørre meg selv hvor hun egentlig vil med dette prosjektet.

Sagt på en enklere måte: Hennes kunstnerisk og originale forhold til tekst og melodi er fengende. Uttrykksmessig, og spesielt med de pussige låttitlene og bruken av dansk beatlyrikk, kan hun minne om Rockettothesky. Jenny Hvals spennvidde er imidlertid så stor at man ikke går lei, man fortsetter å la seg forbløffe av merkelige innfall. Band Ane blir dessverre i lengden for forutsigbar.

Derfor tror jeg også Band Ane med fordel kunne kuttet ut flere låter på Anish Music Too, og nøyd seg med ett album. For min del var det andrealbumet Free, preget som det er av dansk beatlyrikk, som fenget mest. Åpningslåten, Dødsbluesen i Hov, er både en skjellsettende, skremmende og varm låt. Akkurat slik ambient elektronika skal være, og en låt som definitivt ville vekket meg om den hadde vært på førstealbumet.

Less is more.

Artikler, nyheter


Genesis 1969-1977

En kort gjennomgang av Genesis sine mest sentrale plater i perioden 1969-1977, av Geir Levi Nilsen

Groovissimo


Two Gallants - What the Toll Tells

(Saddle Creek)

Lyden av det tidlege Amerika. Snasen folkrock og slepne mordarballader fra San Franciscos Two Gallants.

Flere:

Radical Face - Ghost
Sharon Van Etten - Tramp